Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
09/02/2010 16:44

«Хімія» нам більше до смаку

За «совка» в Країні Рад «не було сексу» та наркоманії. Щось стверджувати про перший пункт – немає сенсу, бо наше існування є антитезою до нього. Другий же можна вважати правдою. Влада народу робила все, аби інформація про «специфічні» ліки не потрапила до пересічного люду. Інколи доходило до абсурду – навіть студентам, які навчалися на біофаках всесоюзних університетів доводилося читати в наукових працях безглуздя про те, що «опій отримують з пилку макових рослин у період цвітіння». Більшість людей не знали навіть, що коноплі, які росли в бабусь на городі, можна… курити. Про ввезення наркотиків годі й говорити. Нині кардинально протилежна ситуація – Україна абсолютно нічим не ізольована від решти світу. Тому – все, що є у світі, є й у нас. І наркотики також.

Правоохоронці стверджують, що ситуація з незаконним обігом наркотиків дійсно загрозлива. Офіційна статистика Департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків свідчить, що понад 175 тис. осіб систематично вживають наркотики, реальні ж цифри значно вищі – на обліку в правоохоронців лише задокументовані факти.

– Ми можемо говорити про численні випадки вживання наркотиків  в межах держави, – говорить Володимир Вартузов, начальник відділу експертизи наркотиків ДНДЕКЦ МВС України. – Особливо турбує зростання кількості привозної «синтетики» – героїну та похідних амфетаміну. Окрім того, чимало особливо небезпечних наркотичних засобів та психотропних речовин виробляються кустарним способом із лікарських засобів. Якщо кілька років тому «синтетики» було не більше 10% від усього наркотрафіку, то зараз – більше 15 відсотків.

 

Психоактивні «підживлювачі» мозку

Чи не найважливішу роль у пропаганді дурману відіграє Інтернет. Повідомлення про заборону якогось із різновидів наркотику на одному боці земної кулі змушує «хіміків» за океаном братися до синтезу нової формули. Донедавна на ринку України масово продавалися таблетки під виглядом «екстазі», проте, як виявилося, психоактивна речовина в них – не класичний амфетамін, а тому притягти їх розповсюджувачів до відповідальності було неможливо. В речовини інша будова, хоча, як пишуть знавці в Інтернеті – вона має подібну стимулюючу дію. Це так званий хлорфенілпіперазин.

– Упродовж певного часу його продавали навіть як «підживлювач» для рослин, – продовжує наш співрозмовник. – Аби оцінити масштаби зловживання, ми зібрали інформацію про факти вилучення хлор-феніл-піперазину по всій країні. Станом на червень 2009 року було вилучено понад 23 тис. «доз» препарату. Ця хімія  ще не входила до переліку заборонених, але вже було очевидно, що це той самий екстазі, лише іншої хімічної будови. Спільно з ДБНОН ми надіслали клопотання до Комітету з контролю за наркотиками. В грудні 2009 року хлорфенілпіперазин постановою Кабінету Міністрів України був визнаний психотропною речовиною. На жаль, хоч би як ми не боролися з «новелами»,  такого характеру наші законодавці не завжди встигають за «наркоманами-початківцями»  – для внесення речовини у «чорний» список потрібно провести чималу підготовчу роботу.

Комітет контролю за наркотиками завжди бере до уваги міжнародний досвід. Так, наприклад,  якщо листя шавлії, квітки і листя блакитного лотоса чи насіння гавайської троянди вже заборонені в Росії,  то сьогодні-завтра ми клопотатимемо про заборону обігу цих речовин і в Україні – наразі триває процес накопичення фактичної інформації про зловживання такими речовинами.

Хроматомасспектрометр та надпотужний мікроскоп

Галюциногенні аромати

Можна навести й інші приклади: свого часу, коли на ринку України тільки з’явилися «ароматичні суміші» (так офіційно трактуються «спайси». – Авт.), задекларовані в них речовини визнавалися відносно нейтральними. Вважалося, що вони ароматизатори, але в жодному випадку не мають психоделічного ефекту. Проте все виявилося зовсім не так.

– Загалом вони не могли впливати на психіку, – пояснює наш співрозмовник. – Задекларовані у їхньому складі речовини не належать до жодної з відомих груп психостимуляторів. І для правоохоронців, і для лікарів стало очевидно, що в «спайсах» міститься щось недосліджене. Коли стали аналізувати і не отримали характерних реакцій, зрозуміли, що мали справу з новою речовиною. Проте її фізіологічна дія була подібною до марихуани. Врешті-решт ми знайшли низку аналогів основного компоненту коноплі – тетрагідраканабінолу. Суміш трав обробляється розчином «синтетики» з певними розрахунками і йде в продаж. Проте, якщо рослинна маса марихуани діє більш-менш прогнозовано, то комбінація цих «спайсів» може викликати абсолютно неочікувану реакцію. Нині ці речовини визнані аналогом тетрагідроканабінолу, що заборонений до обігу на території України, вже порушено ряд кримінальних справ за фактами спроби їх нелегального ввезення на територію держави.

Зрозуміло, що завжди можна знайти «дірку» в законодавстві (не лише в нас, а й у всьому світі), що дає можливість активізуватися наркоділкам. Одним з прикладів таких новел, може бути ситуація, яка трапилася в сусідній Польщі. Свого часу, за словами Володимира Вартузова, там синтезували абсолютно новий різновид амфетаміну – так званий ПМА. Не дослідивши його специфіки,  «хіміки» пустили свій винахід у маси. Невдовзі поліцейські зафіксували кілька смертей від вживання невідомих хімічних сполук. Як  виявилось – нововинайдена речовина, незважаючи на свою ідентичність з класичним амфетаміном, починала діяти не відразу, як більшість амфетамінів, а хвилин за 40 чи навіть годину. Молоді люди випивали одну таблетку – але ефекту не було: приймали другу, третю пігулку… А наркотик був сильнодіючим – 4-5 таблеток – це смертельна доза. Експертиза довела, що молоді люди померли саме від нового виду «екстазі». Коли викрили лабораторію, її організаторів судили не лише за збут наркотиків, а й за ненавмисне потрійне вбивство.

– Такий досвід мав би навчити й вітчизняних «хіміків», які, знайшовши дірку в законодавстві, беруться до активних «досліджень», – продовжує фахівець. – Як тільки-но з’являється новий наркотик, потрібен  певний час, щоб його заборонити – зібрати відомості про його фізіологічну дію, факти зловживання. Лише коли Комітет контролю за наркотиками має достатньо інформації від правоохоронних органів – тоді починається процес внесення речовини до відповідних списків.

У зв’язку з цим виявляється ще один негатив пов’язаний «новими», так званими легальними наркотиками. Скажімо, сьогодні ви поклали таблетку, яка не входить до списку заборонених лікарських препаратів, до кишені, а завтра ця пігулка вже «поза законом». Виходить, що ви зберігаєте та збуваєте наркотики – ділитесь із друзями. Ви – злочинець, навіть якщо не здогадувались про заборону цієї речовини, адже незнання Закону не звільняє від відповідальності. Одна така пігулка може назавжди залишити свій відбиток на біографії людини. Годі вже й казати про тих, хто починає систематично їх вживати.

Українські «локарти»

Суто українські ж «винаходи» пов’язані виключно з освоєнням, адаптацією існуючих формул.

 – Нових наркотиків на території України поки що не синтезують, – розповідає Петро Давидюк, перший заступник начальника ДНДЕКЦ МВС України. – Проте українці часто займаються «вдосконаленням» виробництва. Нещодавно три студенти вирішили «поновити» спосіб виробництва відомого усім амфетаміну. Всі країни використовують для його синтезу давно винайдений спосіб – метод Локарта. Український же хімік-червонодипломник облаштував підпільну лабораторію і пішов абсолютно новим шляхом. Він не використовував прекурсорів, а брав реактиви, які були у вільному продажу. Підібравши відповідні умови й каталізатори, хлопець отримував чистий амфетамін на власній кухні. На щастя, місцевий дільничний виявився надзвичайно допитливим. Студент не встиг збути навіть пробної партії.

Петро Давидюк у лабораторії аналізу нафтопродуктів

За словами Петра Давидюка, нині українські спеціалісти-правоохоронці мають усі технічні можливості для встановлення походження та складу будь-якого наркотику. Аби забезпечити якісне виконання таких досліджень, 12 підрозділів експертної служби по всій країні забезпечили найсучаснішими приладами. Хроматомасспектрометри, кожен з яких коштує близько $140 тис., дозволяють визначити будь-які наркотики, і нові також. Навіть якщо в експертів поки-що немає зразків цих сполук, прилади дають змогу достовірно визначити наркотичні складові за будовою речовини. Окрім того, з їх допомогою можна визначити кількість чистого наркотику в суміші, як того вимагає вітчизняне законодавство.

Натомість за кордоном, наприклад у США, цим ніхто не переймається. Там експерти не рахують, скільки чистого героїну в суміші – 80% чи 50%. Лише за клопотанням адвоката, як виняток вони можуть провести кількісне визначення. Американці карають за злочинний намір – якщо людина хоче продати кілограм героїну то немає різниці – чистий він чи з домішками.

Сергій Харченко, «ІЗ»

 

друкувати

Коментарi

Інші статті