П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
21/05/2015 11:58

Служба запобігання біді

 

Днями на навчальному полігоні Нацгвардії поблизу столиці експерти-вибухотехніки через спілкування з мас-медіа нагадали громадянам правила повод­ження у разі виявлення підозрілих предметів.

Фахівці зауважують, що в разі виявлення такого предмета його не можна переміщувати або намагатися знешкодити самостійно. Натомість потрібно викликати на місце потенційної небезпеки спеціалістів-вибухотехніків.
Про правила поводження з небезпечними знахідками, а також про роботу відомчої вибухотехнічної служби (ВТС), журналістам розповів перший заступник начальника Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС Броніслав Теплицький.
За його словами, фахівці ВТС щодня виїздять на повідомлення про виявлення підозрілих або вибухонебезпечних предметів. У містах-мільйонниках кількість таких викликів сягає 10-12 на добу.
Вибухотехніки працюють над виявленням і знешкодженням потенційно небезпечних предметів та здійснюють необхідні експертні дослідження як на місці події, так і в лабораторних умовах. 
Підрозділи ВТС мають на озброєнні сучасне оснащення, 
зокрема робототехнічні комплекси та пересувні лабораторії. Техніка дає змогу знешкоджувати вибухівку дистанційно, звівши до мінімуму ризик травмування або загибелі працівників служби.
Вибухотехніки продемонстрували методи знешкодження виявлених підозрілих або вибухонебезпечних предметів, зокрема за допомогою робота-сапера, а також спеціально екіпірованим працівником служби.
Броніслав Теплицький зазначив, що з червня 2014 року фахівці підрозділів ВТС несуть службу в районі проведення антитерористичної операції, фактично виконуючи функції саперів. Вони виявляють та знешкоджують паст­ки-«розтяжки», боєприпаси, які не здетонували, зачищають від небезпечних предметів території, що були звільнені від терористів. Для захисту вибухотехніків за рішенням керівництва МВС України для служби придбали два спеціальні броньовані автомобілі – «Шрек» та «Спартан».
Водночас, від початку року правоохоронці зареєстрували 173 кримінальних правопорушення, передбачених ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності) Кримінального кодексу України. За аналогічний період 2014-го їх було 111. А всього торік ОВС зареєстрували 900 кримінальних правопорушень, передбачених ст. 259 Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за скоєння цього злочину – позбавлення волі на строк до восьми років.
Детальніше ознайомитися з порадами фахівців-вибухотехніків, які допоможуть уникнути лиха, а також із правилами поведінки в разі виявлення підозрілих або небезпечних предметів, можна на сайті МВС у розділі «Допомога громадянам»: «Що робити, якщо Ви виявили підозрілий предмет, схожий на вибуховий пристрій».
Прес-служба МВС України. 
Фото Романа Герасіменка

 

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті