П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
06/10/2014 13:40

Не ремствуй на руки, що крали…

Економіка завжди була надчутливою до більшості соціальних процесів. Відомий і зворотний зв’язок – стан її розвитку впливає на рівень життя, зайнятості, вона є віддзеркаленням тих способів адміністрування, що панують у державі, й дуже потерпає від поширеності таких «хвороб», як хабарництво, чиновницьке свавілля, тінізація цілих галузей та інших зауважених у Кримінальному кодексі порушень закону. Нині правоохоронці констатують: українська економіка, як і її відповідна управлінська надбудова, потребують системного, подеколи доволі персоніфікованого, очищення від тих посадовців, гравців різноманітних ринків, які не можуть жити чесно. Зрозуміло, що успіхи рятівних реформ неможливі не лише без вікторій на фронті боротьби із сепаратизмом-тероризмом, а й без зрушень у справі витягнення нашої держави від потоплення в корупції й нелегальних оборудках.

Формула меддопомоги: «Дай на лапу ескулапу»

Звісно, фахівці міліцейської служби боротьби з економічною злочинністю добре знають ворога, як кажуть, в обличчя. Почасти ними є чинуші, які, добре відпрацювавши ліктями в гонитві за «тепленьким містечком», таки спромоглися вмоститись у кріслі штатної одиниці якоїсь розпо­рядчо-дозвільної, конт­рольної структури. Заради справедливості зауважимо, що далеко не всі «гвинтики» й «двигуни» дер­жавно-бюрократичного механізму працюють для неправомірної вигоди. Не все ще в цій сумній темі залежить і від того, як «прибутково» звучить чи пишеться посада. Не варто кивати й на систему, що склалася роками: мовляв, «брати» їх примушує верхнє керівництво. Ні, дозвіл на те, щоб стати здирником і розкрадачем, дає кожному його власна совість…

Інколи видається, що зауважений вище хапальний рефлекс в окремих випадках зовсім невиліковний. Декотрі «хворі» на таку недугу пручаються очевидному й не вірять, на кшталт алкоголіків, що їм пора «зав’я­зувати» зі здирництвом. Серед братії «невіруючих», як добре знають українці, доволі багато людей у білих халатах. Прикро, та ми з тим явищем так змирилися, що навіть важко уявляємо взаємини пацієнта й лікаря поза алгоритмом конвертованої в готівку формули меддопомоги.

Днями на Чернігівщині бе­зівці якраз і затримали одного з таких типових ескулапів. Оперативники задокументували в межах кримінального провадження моральне падіння епідеміолога однієї з тутешніх райлікарень. Останній здобував трудовий стаж у відділі лабораторних досліджень, проте офіційної зарплати не вистачало на краще життя. Його однодумцем став очільник відділу – лікар із гігієни харчування. Змовники безсоромно вимагали готівкову віддяку за видачу санітарних паспортів на автівки. Напевно, надто знахабніли, якщо їхніх відвідувачів обурили космічні тарифи на додаткові послуги. Міліціонери зафіксували процес передачі санітарам довкілля жаданого гонорару – кількох тисяч гривень. Тепер чоловіки краще знатимуть особливості боротьби з епідемією хабарництва, про яку їм нічого не викладали в медінституті. А дарма. Можливо, тепер доцільно таки ввести у профільних вишах хоча б короткий, але наочний курс про небезпеку звикання до неофіційних доходів. Принаймні, екскурсія до колег, які перебувають  в СІЗО не завадить. А там вони почують чимало емоційних вражень від тих, кому загрожує від 8 до 12 літ сидіння за ґратами.

І де тільки не влаштовуються хабарники! Немов оті поросята, що для гурманів вишукують трюфелі, вони здатні винайти в будь-якій справі чи роботі «золоте дно». Наприклад, на Волині оперативники ДСБЕЗ викрили цілий «табун» таких вигадників. Декількох посадовців й директора агенції з нерухомості об’єд­нала жага наживи. На «трюфелі» настачати грошенят допомагала технологія здирництва. У Ківерцівському районі ці недурні дядьки віджимали у фізосіб і суб’єктів господарської діяльності добрячі позаслужбові податі за сприяння в реєстрації прав на нерухоме майно, земельні ділянки, оформлення договорів оренди. Двох із змовників затримали під час отримання 2 тис. гривень від чергового клієнта.

– Загалом ми задокументували майже 40 подібних фактів щодо наших фігурантів, які таким чином збагатилися на понад 30 тисяч гривень, – розповів керівник служби БЕЗ області Владислав Кривенда.

На завершення теми «липкорукості» скажемо кілька слів про історію викриття оперативниками на залізничному вокзалі Чернігова місцевого непростого чиновника. Про це ЗМІ днями сповістив очільник УМВС Олег Демченко. Хабарником виявився керівник обласної інспекції Державного архітектурно-буді­вельного контролю, який вимагав у приватного підприємця 20 тис. доларів за вирішення питання щодо дострокового отримання декларації про введення в експлуатацію об’єкта торгівлі.

Хреста на них немає

Чи не найцинічнішим за своєю суттю злочином серед цьогоріч розкритих безівцями Луганщини стало встановлення в Лисичанську викрадачів гуманітарної допомоги. Сищики цієї служби, перевіряючи оперінформацію, в одному з гаражів виявили партію різних медпрепаратів на суму понад 200 тис. гривень. Як повідомив начальник ДДСБЕЗ МВС Василь Пісний, вказані ліки – гуманітарка, надана міською й обласною громадськими організаціями «Червоний хрест», яку розікрали посадовці Управління охорони здоров’я міськради й завгосп однієї з лікарень. Звісно, поцупили цей безцінний вантаж задля перепродажу. Нині розпочато кримінальне провадження. Для запобігання вчиненню таких правопорушень Василь Пісний звернувся до небайдужих громадян із проханням інформувати міліцію про відомі їм факти розкрадань харчових продуктів, ліків, військового спорядження тощо.

Без сумнівів, загрожує тривалий брак свіжого повітря в не дуже комфортній камері й відповідальній особі з іншої галузі. На Одещині працівники ДСБЕЗ перевіряли законність використання коштів місцевого бюджету і змогли виокремити цікавий матеріал. Смикнули за «ниточку», а вона й розкрутила клубок зловживань одного з тутешніх керманичів обмежено відповідального товариства. Останнє підрядилося капітально відремонтувати ДЮСШ, щоб дітки змогли повноцінно віддаватися спорту. Але той пан мав власні плани на виділені бюджетом 130 тис. гривень. Він їх вирішив освоїти, точніше, привласнити на свій розсуд. Діяв без зайвої хитромудрості: як до того вчиняли сотні, а може й тисячі, таких «освоювачів», як він. Той склав і надав до навчального закладу акт, до якого вніс свідомо неправдиві відомості про прийомку будівельних робіт. Тобто ремонт відбувся на папері, жодним чином не позначившись на плачевному стані ввіреного об’єкта. Проте міліція не лише «вирахувала» злий намір, а й запобігла оборудці. Тепер голова отого ТОВ сповнений докорів сумління – не за дітей, а за власну долю-невдаху. Проте інакші хвилювання в особи подібного типажу просто важко уявити…

За умовно їстівну продукцію – реальні строки

Так само важко зрозуміти чим ще, окрім брутальної експлуатації значного попиту на дешеву продукцію, користуються ділки-фальсифікатори. Хоча останніми роками їхній вплив на споживчий ринок значно зменшився, не зникає занепокоєння від такого різновиду під­роб­ляння, як кустарне продукування спиртного. Нещодавно полтавські правоохоронці вилучили у складських приміщеннях одного з підприємств обласного центру понад 26 тис. пляшок лікеро-горілчаних напоїв різних торгових марок на загальну суму близько 700 тис. гривень, що мали цілий букет ознак фальсифікації. Нині результат роботи безівців закріплюють експерти, що, зокрема, досліджують виявлені тут марки акцизного податку. А на Запоріжжі фахівці ДСБЕЗ поставили крапку на існуванні іншого підпільного цеху – рибного. Спритники в Мелітополі, як свідчать відповідні матеріали, в умовах повної антисанітарії переробляли лускату – коптили й в’ялили. Про обсяги такої «перевалки» красномовно свідчить той факт, що лише під час проведення одного огляду тамтешніх приміщень міліціонери виявили майже 5 тонн морського бичка. Наскільки «умовно їстівною» доходила до споживача ця, м’яко кажучи, «продукція», над якою морочилося півтора десятки працівників, встановлять слідство та експерти.

 

Особливо тяжкий азарт

Попри те, що заняття гральним бізнесом – особливо тяжкий злочин, караний штрафом від 10 до 40 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-680 тис. гривень), обтяженим конфіскацією грального обладнання, ще є охочі ризикнути й поставити на карту власну свободу. Що ж, це теж деякою мірою азарт…

Що робити в разі «програшу» таким бізнесовцям, докладно розкажуть у ДСБЕЗ. Щоправда, під час неприємної процедури документування злочину. Саме таку «вступну» лекцію прослухали фігуранти свіженького кримінального провадження, що почалося на Львівщині. Тамтешні борці з економічною злочинністю спільно з працівниками облпрокуратури днями припинили нелегальну діяльність мережі гральних закладів, які діяли в одному з райцентрів краю. Оперативники внаслідок проведення санкціонованих обшуків вилучили 40 системних блоків комп’ютерів з інстальованим спеціальним програмним забезпеченням (емуляторами). На цій оргтехніці відбувався процес гри, головною умовою участі в якій ставало внесення учасником ставки, що дає змогу отримати виграш. Міліція вилучила й майже 9 тис. гривень, одержаних від клієнтів закладів. На додачу, відвідувачам тут пропонували й інші послуги. Додатковий дохід приносили барна стійка з кавою та напоями. Заохочувало азартних завсідників і надання їм позичок, щоб ті не виходили із гри дочасно. Зауважимо: загалом із початку року підрозділи ДСБЕЗ Львівщини припинили діяльність 25 гральних закладів, зокрема трьох покерних клубів і казино. Вартість вилученого там обладнання оцінюють у більш як 2 млн. гривень. Нині десятьом організаторам підпільних «осередків удачі» повідомлено про підоз­ру у вчиненні кримінальних правопорушень. Серед них – і організатор мережі з 12 закладів, що функціонували у Львові, Дрогобичі й Мостиськах.

А херсонські правоохоронці днями знищили три сотні гральних автоматів вартістю приблизно 1 млн гривень і запевнили: такий фінал чекає на всіх вилучених «одноруких бандитів». До того ж руйнуванню підлягала лише перша партія «лохотронів», щодо яких рішення Феміди набули чинності. А трощити те жадібне залізяччя приїхав потужний екскаватор, який менш як за півгодини дав раду згаданим осередкам сумнівного задоволення, перетворивши їх на купу непотребу. Саме така утилізація – найоптимальніша. Як повідомив керівник УДСБЕЗ Херсонщини Тимур Квеквескірі, незабаром колегія суддів ухвалить рішення і щодо подальшої долі іншого гурту гральних автоматів, які також знищать.

Що ж, побажаємо сищикам ДСБЕЗ і надалі так само успішно працювати. Нам, законослухняним громадянам, тієї активності нічого боятися. Про що зайве нагадуємо тим, кого осяйнула грішна думка…

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ», 

 

Сергій ФЕДЧЕНКО

друкувати
Додати коментар

Інші статті