П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Арсенал
18/07/2014 14:51

Трофеї неоголошеної війни, або Що залишили терористи, тікаючи зі Слов’янська та Краматорська

Однією з найзнаковіших подій антитерористичної операції на сході України стало визволення 5 липня від терористів міст Слов’ян­ська та Краматорська. Протягом двох наступних днів були звільнені ще п’ять прилеглих сіл та міст…

Збагнувши, що українські силовики беруть їх у щільне кільце, бойовики-сепаратисти на чолі з громадянином Росії Ігорем Гіркіним на призвісько Стрєлок, вирішили втекти зі Слов’янська. Місцеві жителі розповіли, що збирались «стрєлковці» поспіхом, багато хто з них перевдягався в цивільний одяг і намагався виїхати самостійно, проте більшість рушила однією колоною, яка під час прориву зазнала втрат від ударів сил АТО. Зокрема, дорогою, що веде до Краматорська, знищено бронетехніку терористів – один танк, дві бойові машини піхоти, дві бойові машини десанту та одну автомашину, що вказувала їм дорогу.
Уранці, після втечі сепаратистів, увійшовши до Слов’янська, бійці Національної гвардії України розпочали, без перебільшення, титанічну роботу: у місті запрацював штаб, який приймав повідомлення від місцевих жителів. Кожне з них треба було перевірити. Люди розповідали про покинуті бойовиками склади, заміновані будівлі, а хто – й про сусіда-се­па­ра­тиста.
Першою й однією з найбільших знахідок став склад у будівлі Сло­в’янської міської державній адміністрації. Про цей арсенал штабу АТО було відомо з даних розвідки та повідомлень місцевих жителів: колони вантажівок без номерів постійно підвозили сюди зброю та боєприпаси, а згодом розвозили їх по блокпостах. Запаси, що їх накопичили сепаратисти, разючі: з будівлі МДА вилучено вісім переносних зенітних ракетних комплексів «Ігла», 30 реактивних піхотних вогнеметів «Шмєль», ручні протитанкові гранатомети РПГ-18 «Муха» та РПГ-26, ящики з 5,45-мм та 7,62-мм набоями до автомата Калашникова й боєприпасами до автоматичного гранатомета, протитанкові керовані ракети «Фагот», протитанкові й протипіхотні міни, ручні гранати та багато іншого. Тікаючи, терористи поширювали інформацію про те, що залишили багато мін-«сюр­при­зів», тому більшість вилучених ящиків сапери відкривали у спеціально обладнаних місцях. Водночас військові прочісували місто, перевірялись усі мости та деякі будівлі.
Другий чималий склад військовослужбовці 2-го резервного батальйону Нацгвардії виявили в підвалі будівлі християнського центру «Благая весть». Тут гвардійці вилучили чотири ПЗРК «Ігла», 12 РПО «Шмєль», 12 РПГ, 31 осколкову міну, 20 реактивних протитанкових гранат, 3 тис. гранат для підствольного гранатомета, понад 250 тис. набоїв, а також документи членів так званого ополчення «Донецької народної республіки». Цікавою знахідкою став і надрукований 2012 р. журнал Всеросійської громадської організації «Офицери России». Маркування на зброї та боєприпасах, наприклад, на виготовлених 1992 р. вогнеметах «Шмєль», свідчить про їх російське походження (ця зброя в Україні ніколи не вироблялася і не закуповувалася в Росії).
У таборі гвардійців зустрів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, заступник міністра Сергій Яровий та командувач Національної гвардії України генерал-лейтенант Степан Полторак. Арсен Аваков подякував бійцям за службу й одразу нагородив гвардійців, які брали участь у пошуку та евакуації озброєння, цінними подарунками – годинниками із символікою МВС.
Того ж дня ще один ворожий склад виявили в будівлі місцевої автошколи. Тут сепаратисти зберігали засоби зв’язку – радіостанції та котушки телефонного кабелю, більшість якого були новенькими, а на пакувальних ярликах вказано підприємства-виробники російських міст Ростова-на-Дону та Кірса Кіровської області.
Наступного дня в Краматорську на території колишнього підприємства «Проектмаш» також виявлено склад з боєприпасами, де сепаратисти залишили близько 60 ящиків із 120-мм мінометними мінами (по дві міни в кожному) та 80 ящиків 120-мм снарядів до самохідної артилерійської установки «Нона», судячи з маркування – російського виробництва, виготовлені 2000 р. Боєприпаси такого типу на озброєнні української армії не перебувають і в Росії не закуповувались.
Жителі Краматорська, спілкуючись із гвардійцями, показували їм осколки аналогічних 120-мм мін, які вони підібрали – на гірку згадку. За їхніми словами, терористи постійно обстрілювали місто й одразу ж цинічно розповідали місцевим громадянам, що це вчинили українські військові. Не раз терористи вели вогонь зі школи чи дитячого будинку й навіть з подвір’я однієї із церков. Жителів, які насмілювалися допомагати українським військовим (наприклад, підвозити їм питну воду), заарештовували й кидали в підвали, де їх піддавали тортурам, погрожували вбити, відбирали гроші та майно…
Протягом наступних днів виявлено ще близько десяти сховищ з озброєнням у приватних будинках – про них також повідомили місцеві жителі. Крім значної кількості «звичайних» 7,62-мм та 5,45-мм патронів, були вилучені екзотичні боєприпаси до 8,6-мм снайперської гвинтівки (3.3.8 Лапуа), набої до мисливських рушниць, гранати та бронепластини до бронежилетів російського виготовлення. Крім озброєння, тут зберігалися документи, сухі пайки й величезна кількість медикаментів російського виробництва. Низку документів, зокрема «методички» зі схемами ураження бронетехніки, вилучено з будівлі Краматорської міськдержадміністрації.
Частину згаданих вище трофеїв продемонстровано громадськості в Києві на виставці, яку представники українських силових структур провели 11-13 липня на площі перед Меморіальним комплексом «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941– 1945 рр.».
Олексій ЛЕБЕДЬ, із зони АТО.
Фото автора

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті