Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
17/04/2014 16:59

Рецепти стабілізації від міжнародних експертів

Унаслідок подій, що відбуваються на території України впродовж останніх кількох місяців, у державі виникло чимало проблем в економічній та соціальній сферах життя. На руках у людей опинилося багато вогнепальної зброї, при цьому кількість лише офіційно зареєстрованих безробітних громадян, згідно з даними Держслужби статистики, сягнула понад 480 тис. осіб. У контексті пошуку виходу із цієї ситуації особливої актуальності для України набуває міжнародний досвід розв’язання таких проблем. Дослідити всі «гострі кути» та надати експертну допомогу одними з перших зголосилися представники делегації Посольства США. Вони вже провели низку зустрічей з керівництвом Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства внутрішніх справ, а також відвідали навчальний центр внутрішніх військ МВС.

Роззброєння, демобілізація та реінтеграція
Ці три ключові питання під час візиту до міліцейського відомства американські експерти обговорили із заступниками мініс­тра внутрішніх справ Сергієм Яровим і Миколою Величковичем. Також українську сторону представляли радник міністра Антон Геращенко та начальник Управління міжнародних зв’язків МВС Сергій Калюк.
У складі закордонної делегації були заступник директора ІСІТАП (міжнародна програма підвищення кваліфікації для органів кримінального розслідування) з питань Європи та Євразії Департаменту юстиції США Грег Дюкот, експерт, менеджер програми ІСІТАП Стівен Беннет, директор програмного офісу ІСІТАП в Україні Роберт Пікок, експерти агенції США з міжнародного розвитку USAID Ендрю Мітчел і Том Стукел і менеджер програм відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Анастасія 
Леухіна.
Розпочинаючи зустріч, Сергій Яровий подякував делегатам за їхнє бажання допомогти Україні в розв’язанні складної ситуації та висловив готовність до співпраці. Він наголосив, що нині головною метою є якнайшвидша стабілізація обстановки в державі, адже в травні мають відбутися президентські вибори. Одним із важливих аспектів залишається питання роззброєння населення.
«Ми маємо сконцентрувати зусилля в зазначеному напрямі, зокрема створити мобільні групи для обміну інформацією. Для цього нам також потрібна ваша допомога», – звернувся до експертів заступник міністра.
Крім того, він зауважив, що в Україні гостро стоїть питання сепаратизму: це явище не виникло стихійно, а було організоване людьми, дії яких спрямовані проти цілісності держави.
«Водночас ми розуміємо, що маємо проблеми в соціальній та економічній сферах, і їх потрібно негайно вирішувати, – продовжив Сергій Яровий. – Приміром, ми проводимо моніторинг, щоб зняти соціальну напругу в людей із Майдану. І в цьому аспекті хотіли б детальніше дізнатися про міжнародний досвід співпраці правоохоронців із психологами».
Індивідуальний підхід, поєднаний із досвідом
Експерт Том Стукел зазначив, що ситуація в Україні склалася неординарна: нові конфлікти накладаються на старі, не розв’язані проблеми. Усе це гальмує процес вилучення нелегальної зброї в громадян.
«Важливо, щоб люди повернулися до нормального життя, – підкреслив делегат. – Попри всю складність, ми намагаємося максимально об’єктивно оцінити масштаби та зрозуміти природу проблем, що виникли в Україні. Для цього нам потрібно якомога більше інформації, а ще – час. Нині ми вже окреслили деякі необхідні рішення. Насамперед, треба зробити акцент на розв’язанні проблеми безробіття. Не менш важливим є й питання довіри. Після всіх подій люди хочуть мати гарантії, що будуть проведені реформи й життєдіяльність держави в цілому стабілізується».
За словами експертів, універсальної методики, яка працювала б у будь-якій країні, немає, тому в кожному випадку треба застосовувати індивідуальний підхід. Однак під час прийняття певних рішень дуже важливо все ж таки враховувати іноземний досвід вирішення таких проблем.
Як приклад менеджер програми ІСІТАП Стівен Беннет розповів про ситуацію, що склалась у Косові та Албанії, де також розкрадали зброю зі складів. Практика цих країн засвідчила: акції з добровільної здачі поцупленого «арсеналу» дають мінімальний ефект. Як варіанти там запроваджували програми амністії для власників викраденої зброї та удавалися до викупу – тобто виплачували матеріальну компенсацію за її повернення. Однак найефективнішим виявилося посилення кримінальної відповідальності.
Також Стівен Беннет зауважив, що не варто сподіватися на швидку й стовідсоткову здачу зброї, адже в тому ж Косові її всю не повернули й нині. «Ключем до вирішення згаданої проблеми в Україні може бути налагодження комунікації з лідерами озброєних груп», – вважає пан Беннет. При цьому експерт схвально оцінив кроки української міліції з організації заходів добровільної здачі зброї та Місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів, вибухових матеріалів та спеціальних засобів.
Взаємодія зі ЗМІ – у пріоритеті
Під час робочої зустрічі заступник міністра Микола Величкович наголосив на необхідності плідної взаємодії із представниками мас-медіа. За його словами, відсутність або перекручення інформації – додаткова загроза для суспільства. Адже нині в східних областях країни відбуваються ті події, що й узимку в Києві. Тому потрібно відповідально ставитися до інформаційної політики, щоб у зазначеному регіоні правильно розуміли та сприймали всі повідомлення.
Крім того, Микола Величкович зауважив, що громадян, які брали участь в масових заходах у столиці, потрібно адаптувати до мирного, нормального життя. На його думку, у людей, що перебували на майдані Незалежності, залишився посттравматичний синдром, і їм потрібна кваліфікована допомога.
Заступник міністра зазначив, що для обміну напрацюваннями правоохоронці та іноземні експерти й надалі організовуватимуть такі зустрічі, а їхні результати обов’язково оприлюднюватимуть у ЗМІ. «Я впевнений, що це буде хорошим сигналом для міжнародної спільноти», – резюмував Величкович.
Головний «удар» завдають по угрупованнях
Проблему роззброєння населення американські експерти обговорили також із начальником ГУБОЗ МВС Олексієм Руденком, бо саме до компетенції працівників цього підрозділу належить виявлення та припинення діяльності стійких суспільно небезпечних організованих угруповань, які впливають на соціально-еконо­міч­ну та криміногенну ситуацію в державі. За словами керівника служби, останнім часом кількість нелегальної зброї в населення значно зросла, тож керівництво міліцейського відомства поставило перед ГУБОЗ чіткі зав­дання з її вилучення.
«Ми докладаємо якнайбільше зусиль для покращення криміногенної обстановки, зокрема недопущення фактів застосування зброї й загибелі людей, – розповів Олексій Руденко. – Основний акцент спецпідрозділи БОЗ роблять на роззброєнні незаконних формувань. Добровільно здавати нелегальний „арсенал” люди не бажають. У міліцію приносять здебільшого мисливську зброю, а все викрадене й досі залишається в громадян. Тому для нас надзвичайно важливою є допомога фахівців, які мають досвід вирішення таких завдань».
Своєю чергою, представник делегації Ендрю Майклс підкреслив, що такі зустрічі проводять для ознайомлення зацікавлених установ та організацій з відповідними міжнародними напрацюваннями й надання їм практичних рекомендацій щодо вирішення проблеми масового обігу нелегальної зброї. Детальніше дізнавшись про позицію силової структури, експерти зазначили, що й надалі вивчатимуть згадане питання та надаватимуть ґрунтовніші поради.
Знайомство з Нацгвардією
Одним з етапів вивчення ситуації в Україні став візит представників Посольства США до Головного управління внутрішніх військ МВС та до навчального центру ВВ, де нині проходять підготовку резервісти Національної гвардії. Усі питання щодо діяльності цього формування експерти обговорили із заступником мініс­т­ра внутрішніх справ Миколою Величковичем і заступником командувача – начальником штабу ВВ генерал-майором Олександром Кривенком. Закордонних гостей ознайомили з процесом підготовки добровольців, що виявили бажання навчатися військовій справі, та умовами їхнього проживання.
«Нині, коли з’явилися зовнішні загрози для України, ми повин­ні адекватно на них реагувати, – акцентував Олександр Кривенко. – Тож робимо все, щоб у стислий термін якнайкраще підготувати резервістів».
За словами Миколи Величковича, добровольці – це люди з величезним бажанням служити Батьківщині та високим рівнем патріотизму, які в майбутньому виконуватимуть відповідальні зав­дання. Власним прикладом вони спонукають інших громадян поповнити лави Нацгвардії.
Під час візиту другий секретар політичного відділу Посольства США Грегорі Пфлегер був приємно вражений процесом підготовки резервістів і пообіцяв доповісти про власні спостереження керівництву. Він обговорив з українською стороною питання взаємодії, зокрема відновлення спів­праці з Національною гвардією штату Каліфорнія.
Незабаром після відвідин нав­чального центру експерти поспілкувалися з в. о. керівника апарату командувача ВВ Валерієм Ковальовим та в.о. начальника відділу міжнародного співробітництва ГУВВ Володимиром Грабчаком.
«Упродовж короткого проміжку часу нам вдалося провести низку корисних і плідних зустрічей, – наголосив заступник директора ІСІТАП Грег Дюкот. – Вони дали нам змогу з’ясувати особливості ситуації, що склалася в Україні, тож невдовзі наші експерти запропонують найдієвіші рекомендації та шляхи вирішення наявних проблем».
Також пан Дюкот наголосив, що ЄС і США надали високі схвальні оцінки діям, спрямованим на реформування правоохоронної системи України. Про це, зокрема, йшлося й під час зустрічі Президента США Барака Обами з Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком.
Валерій Ковальов розповів експертам про особливості підготовки резервістів Нацгвардії, а також торкнувся проблемних питань, що виникли під час підготовки добровольців із Самооборони. Його колега Володимир Грабчак висловив сподівання, що рекомендації експертів, які мають величезний досвід у врегулюванні пост­конфліктних ситуацій, не­абияк допоможуть українським правоохоронцям.
Вікторія ПАЛАМАРЧУК, 
м. Київ

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті