Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
13/11/2012 19:23

Насильство в сім’ї: боротьба без компромісів

У МВС обговорили пропозиції щодо реалізації в Україні проекту Ради Європи «Запобігання насильству проти жінок і насильству в сім’ї та боротьба з ними». 

У  зустрічі взяли участь зас­тупник начальника Департаменту громадської безпеки МВС України Аркадій Запорожцев, начальник Управління кримінальної міліції у справах дітей Олексій Лазаренко та делегація експертів Ради Європи на чолі з керівником підрозділу з питань гендерної рівності та боротьби з насильством проти жінок Генерального директорату прав людини та верховенства права Ради Європи пані Лірі Копачі ді Мікеле.

Підготовка до ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання й протидію насильству проти жінок і насильству в сім’ї, СЕТ5 210, а також посилення потенціалу національних інститутів у запобіганні й боротьбі з цим явищем, підвищення рівня поінформованості суспільства про нього – головна мета зустрічі.

– Нині Департамент громадської безпеки активно вживає заходів щодо вдосконалення законодавства із запобігання насильству в сім’ї. Напрацьовані пропозиції до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання насильству в сім’ї» надані в Міністерство соціальної політики України, – зазначив Аркадій Запорожцев.

Водночас одним із аспектів діяльності Департаменту щодо запобігання злочинам, скоєним у родині, зокрема проти дітей, є співпраця з міжнародними урядовими та неурядовими організаціями. Щорічно з ініціативи Департаменту та за участю зазначених організацій (ОБСЄ, ПРООН, «Ла Страда – Україна», «Волонтер», Дніпропетровська громадська організація «Жіночий інформаційно-коорди­на­ційний центр» тощо) з керівниками служби дільничних інспекторів міліції ГУМВС, УМВС, працівниками вищих нав­чальних закладів системи МВС України проводять міжрегіональні науково-практичні конференції, присвячені вдосконаленню роботи з профілактики насильства в сім’ї.

– МВС також розробило щоквартальну державну форму звітності «Звіт про стан протидії насильству в сім’ї», яку введено в дію з 1 січня 2010 року, – зауважив Аркадій Запорожцев.

З ініціативи Департаменту в співпраці з Програмою розвит­ку ООН (ПРООН) та Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту для дільничних інспекторів міліції ГУМВС, УМВС проведено понад 1,7 тис. навчальних семінарів, у яких взяло участь близько 12 тис. вартових порядку.

Своєю чергою, начальник Управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України Олексій Лазаренко зазначив, що завдяки профілактичним заходам, спрямованим на раннє виявлення причин насильства в сім’ї, латентність цього виду протиправних дій значно знизилася.

– У зв’язку з цим щороку зростає кількість звернень громадян, стосовно яких вчинено насильство в сім’ї, тому нині на профілактичному обліку в органах внутрішніх справ перебувають понад 117,4 тис. осіб, які вчинили насильство в сім’ї, – розповів Олексій Лазаренко.

За словами начальника УКМСД, до органів державної виконавчої влади направлено 76,7 тис. повідомлень із питань запобігання наруги в сім’ї. Протягом цього року за такими фактами й за невиконання захисного припису складено 90,6 тис. адміністративних протоколів за ст. 173-2 КУпАП, з яких 52,1 тис. розглянуто в судах.

Експерти Ради Європи поцікавилися, якою нині є ситуація в Україні щодо насильства проти жінок та які служби опікуються цією проблемою. Також вони акцентували увагу на схемах виплати компенсацій постраждалим, програмах поширення інформації серед громадськості, навчальних програмах та тренінгах, які проводяться.

Вікторія ПАЛАМАРЧУК, 

м. Київ. 

Фото Олега СУПРУНА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті