Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
04/06/2012 22:40

Міліція України: готовність номер один

   За оцінками експертів УЄФА та українських фахівців – членів міжвідомчої робочої групи з оцінки ризиків, на сьогодні ризики проведення чемпіонату є мінімальними, а офіційні стадіони є найбезпечнішими місцями турніру. 

    Під час брифінгу «Охорона громадського порядку та безпека дорожнього руху під час Євро-2012. Використання нових технологій в роботі окремих служб міліції», що відбувся в МВС, був розглянутий рівень готовності окремих структурних підрозділів МВС до забезпечення охорони громадського порядку під час проведення чем­піо­нату. Також були презентовані новітні технології та методики роботи, що допоможуть ефективно захистити права та законні інтереси як громадян України, так і іноземних гостей держави.

Як зазначив начальник ДГБ МВС Сергій Поготов, починаючи з 25 травня робочий апарат Оперативного штабу МВС та його підрозділи в областях розпочали роботу в денному режимі, а з 4 червня вони працюватимуть цілодобово. З цього ж дня розпочнуть діяльність і робоча група центральних органів виконавчої влади та робоча група з числа іноземних поліцейських. На період проведення чемпіонату всі органи та підрозділи внутрішніх справ переведені на посилений варіант оперативно-службової діяльності.

Окремим аспектом забезпечення безпеки гостей та учасників турніру є дотримання вимог вибухобезпеки в місцях проведення матчів та інших офіційних місцях. Міністерство внутрішніх справ розробило та погодило із зацікавленими правоохоронними органами відповідний міжвідомчий план заходів. Крім того, під егідою МВС створені міжвідомчі групи, до складу яких увійшли представники підрозділів СБУ та МНС. За потреби до роботи цих груп можуть бути залучені представники УДО.

За словами Сергія Поготова, для подолання мовного бар’єру між гостями чемпіонату та працівниками правоохоронних органів МВС закуплено понад 1,4 тис. голосових електронних перекладачів. Вони наразі розподіляються по підрозділах, а з особовим складом проводяться тренінги щодо користування цими приборами.

На брифінгу також обговорювалися питання забезпечення правопорядку навколо офіційних стадіонів, на території фан-зон та неофіційних фан-містечок, ризики, що можуть виникнути під час футбольного турніру, а також зміни до законодавства, що матимуть силу на період проведення в нашій державі Євро-2012.

«В цілому можна зазначити, що українська міліція готова до виконання покладених на неї завдань та готова до будь-якого розвитку подій», – наголосив керівник ДГБ МВС.

За словами керівника прес-служби ДДСО при МВС Світлани Павловської, на початок 2012-го у громадських місцях встановлено близько 10 тис. систем термінового виклику міліції з відповідною наочною інформацією – наліпками з повідомленням про їх розташування, а також роз’ясненням порядку використання. Ця інформація продубльована англійською мовою, щоб у містах, де відбуватимуться матчі, гості мали змогу вчасно звернутися по допомогу до правоохоронних органів. 

«Нині є реальна можливість викликати міліцію за допомогою таких систем, установлених на об’єктах, що охороняються підрозділами ДСО», – запевнила Світлана Павловська.

Заступник начальника УДАІ МВС Володимир Резніков поінформував представників ЗМІ, що для забезпечення безпеки дорожнього руху структурними підрозділами Управління за погодженням з органами виконавчої влади та представниками УЄФА внесені зміни в організацію дорожнього руху в центральній частині Києва, Донецька, Львова й Харкова, зокрема – до маршрутів руху громадського транспорту у центрах цих міст. Крім того, правоохоронцями здійснено остаточний розрахунок необхідної кількості спеціальних ТЗ (автомобілів швидкої медичної допомоги, пожежного автотранспорту, евакуаторів) на випадок надзвичайних ситуацій.

За словами представника керівництва УДАІ, на 54 службових автомобілях, що використовуватимуться для забезпечення безпеки дорожнього руху під час Євро-2012, установлено системи відеонагляду за дотриманням водіями ПДР із зовнішнім інформаційним таблом. Цей інформаційний пристрій дає змогу доводити до учасників дорожнього руху необхідну інформацію, зокрема англійською мовою. З цією ж метою – для порозуміння з іноземними гостями – в чергових частинах підрозділів внутрішніх справ, і зокрема – управліннях ДАІ, організоване цілодобове чергування працівників, які вільно володіють англійською мовою.

Володимир Резніков зазначив, що служба розробила схеми організації дорожнього руху і розміщення місць для паркування транспортних засобів у радіусі 1,5- та 2-кілометрової зон нав­коло стадіонів. Рішення щодо обмеження руху в цих зонах приймають органи місцевої влади, а працівники ДАІ лише виконують їх. Щоб уникнути непорозумінь при намаганні потрапити, наприклад, до власної домівки, слід заздалегідь потурбуватися про отримання в органі місцевої влади відповідного дозволу (так званої перепустки).

«Я хочу звернутися до громадян України та гостей нашої держави із проханням з розумінням поставитися до цієї роботи, а також неухильно дотримуватися вимог Правил дорожнього руху», – наголосив Володимир Резніков.

Микола ГУЛЕВИЧ, м. Київ.

Фото Олега СУПРУНА

друкувати

Коментарi