Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Ветеранська сторінка
19/12/2009 9:50

І на відпочинку немає спочинку

Ветеранську організацію, яка мала об’єднати пенсіонерів усіх регіонів України, було створено 7 жовтня 2003 року. Асоціація ветеранів МВС, за задумом, повинна була зорганізувати та розширити ветеранський рух у системі МВС. Про етапи становлення та діяльність організації розповідає голова ради Асоціації ветеранів МВС України Володимир КОРНІЙЧУК .


Сьогодні Асоціація ветеранів МВС та відповідні організації територіальних органів внутрішніх справ і вищих навчальних закладів об’єднують майже 200 тисяч пенсіонерів та ветеранів. Асоціація підтримує тісні робочі стосунки з Організацією ветеранів України, іншими аналогічними структурами органів внутрішніх справ країн СНД. Її головна мета – допомагати ветеранам і пенсіонерам у вирішенні соціальних питань, виховувати молодих працівників органів внутрішніх справ у дусі патріотизму та відданості справі, навчати їх професійному досвіду.
Представники Асоціації – часті гості в обласних та первинних організаціях, куди вони виїжджають, щоб надати методичну та практичну допомогу їхнім керівникам, вивчити стан медичного забезпечення ветеранів, зустрітися з молодими працівниками. Лише за два останніх роки такі виїзди було зроблено на Волинь, Житомирщину, Чернігівщину, Київщину.
Щорічно за ініціативи Асоціації та підтримки керівництва МВС проводяться семінари-наради з головами Рад ветеранських організацій підрозділів на місцях. Знаковою можна назвати квітневу 2008-го року нараду з ветеранським активом – делегатами від усіх регіонів України за участю міністра та членів Колегії, під час якої порушувалися питання соціального захисту. Остання семінар-нарада з головами обласних ветеранських організацій відбулася 7 травня цього року.
Свого часу керівництво МВС запровадило у практику щомісяця виділяти для Президії Ради Асоціації кошти на матеріальну допомогу ветеранам в сумі 25 тис.грн, а від ГУ-УМВС – по 5 тис. грн для обласних ветеранських організацій. Матеріальну допомогу отримали майже 7 тис. ветеранів. На жаль, згодом така практика припинилася. Але є й позитивні моменти: нині в усіх областях за ветеранськими організаціями закріплено службові авто, 46 ветеранів-інвалідів отримали від різних спонсорів транспорт у власне розпорядження.
Ось уже чотири роки, як за розпорядженням керівництва МВС введено 31 посаду радників начальників ГУ-УМВС по роботі з ветеранами, посаду радника міністра (помічника міністра) по роботі з ветеранами та громадськими організаціями, які у переважній більшості очолили голови ветеранських організацій ГУ-УМВС. Така новація підняла роботу ветеранських організацій на новий рівень.
Асоціація вишукує можливість надавати постійну допомогу ветеранам, які проходять лікування у центральному госпіталі: у листопаді 2009-го госпіталю було передано понад 1т цукру та крупів. Не забуто й про тих, хто через фізичні вади обмежений у пересуванні: упродовж останніх 4 років за підтримки української філії Злученого укра¬ї¬но-американського допомогового комітету для потреб ветеранів-інвалідів передано 268 інвалідних візків загальною вартістю майже 100 тис. грн. Скоро мають надійти ще 280 візків на суму 35 тис. доларів США. 45 інвалідних візків виділив Український благодійний фонд «Милосердя», директором якого є ветеран Михайло Васильович Пархута.
Як відомо, у період з 2003 по 2005 р. нагальною проблемою для ветеранів та пенсіонерів була диспропорція у пенсійному забезпеченні осіб, які пішли на заслужений відпочинок у різні роки. Її усунення на той час стало одним із основних напрямів роботи для Президії Ради Асоціації. На адресу Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради України було направлено звернення, за підписом народних депутатів України підготовлено подання у Конституційний суд. Злободенна проблема не раз порушувалася перед керівництвом МВС, над її розв’язанням працювали ветеранські організації інших силових структур. І результату було досягнуто: на рівні законодавства вирішено питання про поетапне усунення диспропорції у пенсійному забезпеченні.
Ветерани завжди гостро реагували на непопулярні кроки керівництва держави, які обмежували їхні соціальні права та гарантії. Як відомо, проектом Закону «Про Державний бюджет України на 2007 рік» передбачалося обмеження пенсійних виплат для працюючих пенсіонерів та для тих, хто вийшов на пенсію раніше. Саме завдячуючи небайдужості ветеранів ОВС, які під проводом Асоціації об’єдналися з іншими ветеранами-силовиками, непопулярне рішення було скасоване. Тож не видається дивним те, що ветеранська організація Центрального апарату посіла 2-ге місце в огляді-конкурсі ветеранських організацій Печерського району м. Києва – активність та наполегливість її членів заслужила на поцінування.
У практику роботи Асоціації міцно увійшла добра традиція: спільно з кадровими апаратами МВС та обласних підрозділів залучати ветеранів до участі у святкуванні державних свят, вітати ювілярів із днем народження, провідувати хворих, надавати допомогу у вирішенні побутових питань. Для відзначення ветеранів, які беруть активну участь у ветеранському русі, Президією Ради Асоціації було розроблено Почесний знак Асоціації ветеранів МВС України, Почесну грамоту та медаль «За звитягу».
Щороку ветерани разом із молодими працівниками вшановують пам’ять працівників НКВС, які загинули під час оборони м. Києва, виїжджаючи до місця трагедії – у с. Харківці Переяслав-Хмельницького району. Не забуваючи про мертвих, пам’ятають і про живих: Президія Асоціації шефствує над дитячими закладами для дітей-сиріт, підтримуючи добре починання МВС: учні Радомишльської школи-інтернату, що на Житомирщині, не раз зустрічали гостей-ветеранів.
На окрему згадку заслуговує досвід роботи клубу «Ветеран», створений при ветеранській організації Центрального апарату МВС. Усталеною практикою тут стало проведення раз на місяць зустрічей з керівництвом Міністерства, керівниками пенсійної та фінансової служб, інших силових відомств, депутатами Верховної Ради. Завдяки такому формату вдається з’ясу¬ва¬ти чимало злободенних питань.
Президія Ради Асоціації підтримує тісні зв’язки з ветеранськими організаціями держав СНД та Балтії: упродовж останніх трьох років відбулися робочі зустрічі з керівниками ветеранських організацій МВС у Москві, Мінську, Єревані, Душанбе, Києві та Сочі, під час яких у ході неформального, дружнього спілкування члени делегацій обмінювалися досвідом роботи щодо соціального захисту ветеранів.
Асоціація активно працює над висвітленням діяльності ОВС: за ініціативи та безпосередньої участі ветеранів протягом 2004-2007 рр. підготовлені та видані книги: «Чорнобильська катастрофа в документах, фактах та подіях», «Чорнобильська Книга пам’яті МВС України» у двох томах (готував творчий колектив Української асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС України), «Огненными дорогами войны», «Місце подвигу – Чорнобиль», «Ми були першими», «Гартовані Афганістаном», «Побратими» (ветеранська організація ГУВВ), «Життя, оспіване віршами» (Ф. Семченко), «Плен» (А. Чайковський), «Карний розшук України. Відданість. Вірність. Відвага» (до 90-ї річниці карного розшуку), «Закон. Честь. Обов’язок» (до 15-ї річниці Департаменту оперативно-технічних заходів), «С чистого листа» (про миротворчу діяльність МВС у Косові, автор О. Сидоренко), «Судьба распорядилась» (О. Бандурка) та багато інших. Останній доробок авторів-ветеранів – підготовка 2-томного видання «Історія міліції: портрети, нариси, події».
Не буде перебільшенням сказати, що своїм відновленням та створенням музеї історії міліції, експозиції яких нині відкрито в усіх областях та навіть окремих райорганах, мають завдячувати невтомним людям – ветеранам. Їх заслуга – і в офіційному визнанні 10 листопада Днем вшанування пенсіонерів та ветеранів органів внутрішніх справ. Ні в горі, ні в радості не забувають ветерани й про своїх колишніх колег: Асоціація, обласні та первинні ветеранські організації органів внутрішніх справ взяли собі за обов’язок допомагати рідним та близьким померлих ветеранів у їх похороні.
На добре слово за активну роботу, людяність та небайдужість до проблем ветеранів заслуговують голови ветеранських організацій: центрального апарату – Іван Петрович Колесник, Закарпаття – Петро Іванович Бронтерюк, Волині – Сергій Володимирович Шелепін, Миколаївщини – Володимир Володимирович Першин, Полтавщини – Володимир Захарович Плиско, Черкащини – Михайло Якович Мазур, Чернігівщини – Павло Семенович Скнар, Києва – Павло Іванович Полюк. Щира вдячність і уклін цим людям та їхнім невтомним помічникам – тисячам ветеранів, яким не сидиться без діла на заслуженому відпочинку!

Людмила Баранівська, для «ІЗ»



друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті