Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Ветеранська сторінка
17/08/2010 9:54

Змінюючи мундири, не змінював принципи

Ігор Голинський,
м. Івано-Франківськ

Доленосні 60 рублів
Борису Сергійовичу незабаром виповниться 88 років, але він добре пам’ятає, як влітку 1963-го йому запропонували перейти з прокуратури в міліцію. Іван Бабій, якого тоді призначили першим начальником слідчого відділу УВС Івано-Фран­ківського облвиконкому, до того був заступником прокурора області. Тож він почав комплектувати службу зі своїх колишніх підлеглих.
«Коли Іван Бабій запропонував мені перейти в УВС, я спершу відмовився, – згадує наш герой. – Та він був дуже наполегливим. Якось я перебував у відрядженні, а він прийшов до мене додому й почав «переконувати» мою дружину. Мовляв, зарплата в Бориса маленька (у той час я заробляв 80 рублів, а в міліції мав би 140 – на 60 більше!), у вас двоє дітей, живете всі в одній кімнаті…
Я приїжджаю і бачу: йде «торгівля», Бабій вмовляє дружину. Я втомлений, кажу: нікуди не переходжу, все давно вже вирішив. Але тут вже дружина перейшла в наступ: як на 80 рублів жити?
Мені запропонували посаду начальника контроль­но-методичного відділення. Влітку 1963 року сформувався слідчий апарат прикарпатської міліції. Слідство тоді нараховувало близько сорока працівників. У більших районах було по три-чотири слідчих, у невеликих – по одному-двоє. Почали їх вчити. Моє завдання якраз полягало в тому, щоб допомагати слідчим по районах. Часто їздив у відрядження. Якщо справа була складною, то й сам нею займався. Потім мене призначили заступником начальника слідчого відділу. Пропрацював на цій посаді до пенсії, на яку пішов у 60 років. У моїй особовій справі 43 заохочення».

Усе життя в мундирі
Спочатку – залізничника, потім солдата, військового офіцера, прокурора і міліціонера. Йому, уродженцеві удмуртського містечка Глазова, довелося перед війною два роки провчитися в Новосибірському інституті військових інженерів залізничного транспорту, попрацювати для фронту (точив на заводі снаряди) і повоювати. Обороняв Москву, вчився в артилерійському училищі, брав участь у кровопролитних боях на Сандомирському плацдармі. Війна для Бориса Івшина закінчилася 11 травня 1945 року під Прагою. Після цього його полк місяць ішов пішки до Львова, де й був розформований.
Лейтенант Івшин на коні приїхав до університету. Прив’язав гнідого до стовпа, а сам подався в приймальну комісію. Каже, що вибрав юридичний факультет тільки через те, що там треба було вчитися чотири роки, тоді як на інших факультетах – п’ять. Згодом отримав направлення на роботу в Ланчинську прокуратуру. Приїхав у селище, а прокурора немає – у відпустці. Тож Борис був і за слідчого, і за прокурора. Після роботи вечеряв у місцевій чайній, закривався в прокуратурі і вкладався спати. Він мав у Ланчині репутацію найліберальнішого слідчого.
«Справи тоді не були надто складні, – продовжує Борис Сергійович. – Як правило, жінки щось вкрадуть з поля, а міліція їх затримає. А тоді за кілограм колосків могли дати до п’яти років в’язниці. Начальник міліції каже: «Івшин, розберися, бо мої хлопці увесь колгосп посадять». Приходжу в райвідділ, а там зо п’ятнадцять затриманих. Опитую їх та й кажу: «Йдіть додому». Адвокат Зоріна мені казала: «Борисе Сергійовичу, можете мати неприємності, остерігайтесь КДБ». Тому я старався уникати начальника райвідділу КДБ Гуменюка. Він виходив з чайної й давав мені вказівки: такому-то 15 років, іншому – 10. Я намагався уникати його дорогою до роботи. Потім почала приїжджати комісія за комісією. Перевіряли мене, кримінальні справи, які розслідував. Прокурор області дізнався про це й забрав мене в обласну прокуратуру. Тож приїхав до Станіслава з важкою дерев’яною валізою, набитою юридичною літературою: кодекси, підручники ще з університету. Вони та шинель – усі мої речі», – продовжує спогади Івшин.
Десять років, з 1953 до 1963 років, він працював старшим слідчим обласної прокуратури. Пригадує, як молода ланкова приїхала з республіканського з’їзду комсомолу. Наслухалась там правильних слів та й почала виступати в господарстві: мовляв, у нас надої молока невеликі, багато приписують. Її бригадир облаяв. А віддана комсомолка рознервувалась і… кинулась під потяг. Бориса Івшина послали в колгосп розбиратися. Приїхав у село інкогніто, опитав на фермі людей. Повернувшись, оформив на бригадира кримінальну справу. «Який галас тоді підняв обком партії, словами не передати», – веде далі Борис Сергійович.
 Прокурор області Антоненко його хутко відрядив у Коломию. Там якраз розслідували резонансну кримінальну справу. Всі отримали партійні стягнення, у тому числі, й обласний прокурор. Питають: «Де Івшин? – А він розслідує серйозну справу. – Зрозуміло, кажуть, покараємо, коли повернеться». Так і минулося.

По столу кулаком –
не його аргумент

Перехід у міліцейське слідство практично нічого не змінив у житті Бориса Івшина. У міліції його поважали за професіоналізм, людяність і порядність. Знали: якщо Івшин вже на місці події, то зітхали з полегшенням. Він вирізнявся серед слідчого апарату досвідом, високою кваліфікацією. А ще – принциповістю. Інші перед начальством прогиналися, а Івшин не звертав уваги на погони чи посади. «Я тут головний по слідству, – не раз казав, – а ви усі – відійдіть». Бо що виходить: на місці пригоди кожен хоче щось подивитися, взяти в руки. Потім спробуй розберися, хто наслідив: прокурор області, голова облвиконкому чи злочинець?
«Пам’ятаю справу якогось Данилюка, – розповідає ветеран слідства. – Він мав п’ять судимостей, у тому числі, й за розбійний напад зі стрільбою. Щотижня в Надвірнянському районі обкрадали магазин. У цих крадіжках його запідозрили, але ніяк не могли довести вини. Підозрюваний нічого не хотів розповідати. Я приїхав у Надвірнянський райвідділ міліції, де в КПЗ сидів Данилюк. Проговорив з ним два дні. Арештант ка­же: «На мене всі кричали, стукали по столу кулаком, а ви – як з людиною розмовляєте. Є у мене до вас особисте прохання: до затримання я жив з однією жінкою, вона від мене завагітніла. Дуже шкодую, що не встигли зареєструвати шлюб. Допоможіть мені це зробити, я все розповім». І я пообіцяв.
Пішов у ЗАГС, пояснив ситуацію. Чи можете зареєструвати такий-то шлюб? Завідувачка сказала, що про обмеження ніде не написано. Попросив її прийти в райвідділ, дав гроші на пляшку шампанського. А сам думаю, хтозна, як на таку самодіяльність подивляться? Мовляв, Івшин замість справу розслідувати, панькається з рецидивістом, весілля йому в камері влаштовує.
Наступного дня в КПЗ таки зареєстрували шлюб Данилюка та його співмешканки. Молодят розписали, я дозволив випити по бокалу шампанського. Того дня я Данилюка більше не чіпав. А наступного зайшов у камеру й питаю: «Ну що, будемо працювати? – «Аякже, каже, все покажу і розповім, але треба зробити так, щоб мене ніхто не бачив. На волі є спільники, можуть помститися».
Був такий довгий міліцейський автомобіль із віконцями з решітками. Туди помістили Данилюка, конвой і понятих. Приїхали в село. Данилюк каже: отут зробили підкоп, взяли товар, частину заховали в покинутому сараї. Під’їхали туди: справді є крам. Так ми задокументували 37 крадіжок».

Не соромно
дивитись в очі

Борис Сергійович завжди казав слідчим: «Не забувайте, що перед вами люди. Сьогодні вони – підозрювані чи обвинувачені, а настане час, повернуться з в’язниці й будуть такими ж громадянами, як і ми. Зустрінетесь на вулиці, і якщо погане їм зробили, закон порушили, як в очі будете дивитися? Краще нехай на вашій совісті будуть нерозкриті злочини, ніж щось зробите неправильно. Бо це давня хвороба правоохоронних органів: нерідко заради тимчасового успіху жертвують законністю, людськими правами».
Б. Івшин згадує: «Була одна дуже резонансна справа по селу Мишине Коломийського району. У шахті знайшли тіла місцевого парубка та його дівчини. Вони дуже любили одне одного, як Ромео і Джульєтта. Хлопець відслужив в армії, а його дівчина працювала на шахті. Але її батьки були заможними й хотіли видати доньку за багатого жениха. Тому категорично були проти цього нерівного, на їх думку, шлюбу.
Слідчо-опе­ративна група оглянула місце події. Там дуже перед цим натоптали, не можна було зрозуміти, кому належать сліди. Я не зміг розкрити той злочин, і врешті-решт, призупинив кримінальну справу. Хоча скільки мене вмовляли: «закрий» на якийсь час такого чи іншого чоловіка, аби відрапортувати в столицю, що злочин розкрито! Казали, що я взяв хабара, звинувачували в усіляких гріхах. Приїжджали комісії з Києва. Перевіряли мої вклади в ощадній касі. А вже через кілька років дізнався, що злочин таки розкрили. Убивця не зміг витримати докорів сумління, й сам прийшов із повинною. Виявилося, що батько дівчини із зятем вистежили і вбили небажаного жениха й скинули тіло в шурф. Випадковим очевидцем цього стала його кохана. Вона почала побиватися, кричати. Тоді зять залізякою вдарив її по голові, бо боявся, що вона їх видасть. Ось така була історія…».

друкувати
Додати коментар

Інші статті