Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
16/12/2009 15:45

Шмурдяк оптом і вроздріб

У кримінальній сфері тіньового виробництва різноманітного харчового непотребу особливе місце займає алкоголь, на який за «будь-якої погоди» втримується стабільно високий попит. А попит, як відомо, визначає пропозицію. Тож женуть його в підпільних ґуральнях у незчисленній кількості та різноманітних за кольорами й смаком варіантах – пий до схочу і навіть більше. В свята і в будні. І п’ють, спокушаючись низькою ціною, через що позбуваються грошей, здоров’я і навіть здорового глузду. Держава не отримує податків, чесні виробники втрачають довіру покупців.

Не вір очам своїм
У Львові затримано вантажний автомобіль під керуванням жителя Донецької області, в якому виявлено 24 тис. пляшок горілки, фальсифікованої під відому торгову марку, на загальну суму 406 тис. гривень. От і вір після цього наклейкам на пляшках! Експертиза підтвердила, що ця горілка ніщо інше, як суміш спирту й води, в якій першого – відсотків 34-35. Наклеєні на пляшках акцизні марки були підробленими. Наразі працівники ДСБЕЗ встановлюють походження фальсифікату та канали його збуту.
Незаконно виготовлену лікеро-горілчану продукцію відомої торгової марки виявлено також на Черкащині. Під час проведеного з цього приводу обшуку було вилучено 275 тис. пляшок алкогольної суміші, більшість з яких обклеєна акцизними марками старого зразка або підробленими. Ринкова вартість вилученої продукції потягнула до 5 млн гривень.
Спробували розжитися біля горілочки за державний кошт і волиняни, які заходилися спритно збувати етиловий спирт, що нишком постачався з державного спиртового заводу в Київській області. Та раптом, немов сніг на голову, нагрянула міліція. Під час обшуків, проведених за адресами як продавця, так і покупців алкоголю, було вилучено понад 14 тис. літрів спирту, обладнання для його зливу, понад півсотні порожніх бочок з залишками рідини, що пахла спиртом, та транспортні засоби, якими перевозилась продукція. За цим фактом нині триває слідство.
На Полтавщині вантажівок зі спиртом не ганяли – фальсифікат гнали просто на лікеро-горілчаному заводі. Ліву оковиту теж далеко не везли, збуваючи в межах області. Доставляв алкогольну продукцію в роздрібну мережу місцевий житель, у гаражі якого були знайдені чималі її запаси. Загалом у ньому та на лікеро-горілчаному підприємстві було вилучено 7,5 тисячі не облікованих пляшок алкогольних напоїв на суму понад 60 тис. гривень. Крім того, задокументовано реалізацію в торгівельній мережі ще понад 20 тис. пляшок. Працівники ДСБЕЗ встановили, що правопорушники мали стійкі злочинні зв’язки з представниками місцевої податкової адміністрації, користуючись якими, приховали під час інвентаризації марки старого зразка, а потім запустили їх у тіньовий обіг.

Акцизні марки? Б ез проблем
Міліція Криму розшукує майстра з виготовлення фальшивих акцизних марок, яких тут вилучено на суму понад 2,5 млн гривень. За попередніми даними слідства, «марочник» мав замовлення від приватного підприємця, який видав йому 10 тис. доларів США передоплати, а також список серій та номерів. Поки що виконавець, припинивши свою «творчість», переховується. Суд прийняв рішення про утримання його під вартою.
Фальсифіковані алкогольні напої з підробленими акцизними марками, на етикетках яких зазначені державні лікеро-горілчані заводи, виявлені на складах Львівщини. На одному, що належить місцевому приватному підприємцеві, – понад 4,6 тис. пляшок, на другому, також комерційного підприємства, – ще 18 тисяч пляшок.
В Одесі потрапило в обіг понад 400 тис. штук підроблених марок акцизного збору, які, як встановили працівники Державної служби БЕЗ, збули два місцеві мешканця.

Ой, гарні очі в «хмелярів»!
Не втрачає нагоди нажитися за рахунок держави й дехто з посадовців спиртової галузі харчової промисловості. Зловживаючи службовим становищем, вони йдуть на банальне привласнення як спирту, так і грошових коштів та на різноманітні фінансові порушення. Так, на Буковині керівництво спиртозаводу привласнило грошових коштів та товарно-матеріальних цінностей на суму понад 100 тис. гривень. У Тернопільській області директор одного з державних спиртових заводів, щоб не погашати комерційному банку простроченого кредиту, незаконно відкрив рахунки в іншому банку, через який став проводити грошові операції. Там же, на Тернопільщині, дирекція іншого державного спиртового заводу заощаджувала на перераховуваннях коштів до фондів соціального страхування інвалідів та пенсійного, чим завдала збитків державі на суму понад 1,8 млн гривень.
У Житомирській області заступник голови районної державної адміністрації, перебуваючи на посаді голови комісії з розгляду заяв та документів, поданих суб’єк¬тами господарювання для компенсації витрат у хмелярстві, підробив протоколи засідань цієї комісії і незаконно надав кошти 14 (!) сільськогосподарським підприємствам району – звісно, за рахунок державного бюджету. Мабуть, за гарні очі «хмелярів» підтримував їхні підприємства держбюджетними грошима, яких у сумі набігло 2,5 млн гривень.
Тамара Чепельська, «ІЗ»

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті