П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
20/07/2015 11:48

Управління повернення

Практично одразу після падіння політичного режиму Януковича в Україні розпочався процес розшуку і повернення незаконно набутих активів – здебільшого коштів, завбачливо переведених скарбницекрадами, крутіями «придворного» бізнесу за кордон або «відмитими» в результаті кількаходових комбінацій. Відверто кажучи, разючих успіхів у тій справі досягти не вдалося, попри те, що чимало відомих людей: юристів, політиків, журналістів присвячували їй безмір часу та зусиль. «Буксувала» й велетенська зовні, але безсило-беззуба в ділі державна машина з її правоохоронними, дипломатичними, законодавчими складовими – через украй критичну інертність. Словом, волі й наснаги вистачало щось таки розпочати, а от для логічного завершення бракувало досвіду й інструментарію координації. І от днями МВС порадувало медіа інформаційним сюрпризом, «раптом» оголосивши про створення нової структурної одиниці. Та ще й якої! Нове управління, покликане розшукувати й повертати активи колишніх можновладців, очолила відома в цій темі постать – Олена Тищенко.

Заслужене кермо

Але одразу зауважимо, що в цій ініціативі нічого унікального немає, хоча в самій назві для українця криється щось нездійснене. По-перше, у світі в багатьох країнах успішно діють структури, подібні до новонародженого Управління із забезпечення повернення активів, набутих злочинним шляхом. По-друге, такий крок МВС є елементом виконання Україною плану заходів щодо спрощення візового режиму з ЄС.
Олені Тищенко довірили кермо підрозділу, який ще потребує належної розбудови, цілком заслужено, оскільки з весни 2014-го проблема повернення награбованого представниками вищого ешелону влади практично стала її життям. Та ще за добу до анонсованого відомством ознайомчого брифінгу керівниці згаданого органу, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков доволі докладно презентував новацію на своїй Facebook-сторінці. Як кажуть, в ідеях і в обличчях.

 

Від першої особи

Глава МВС присвятив пані Тищенко та доволі амбітним завданням, що постали перед її професійною стезею, досить розлогий соцмережний допис, гідний опублікування. Зокрема, міністр назвав функції управління:
– Забезпечення тісної безпосередньої співпраці з правоохоронними органами інших держав з метою якнайшвидшого виявлення й заморожування активів осіб, щодо яких проводить слідство МВС. Як в Україні, так і за кордоном. Взаємодія з ФБР США, спеціально створеними контактними центрами у понад ста країнах світу, які відповідають за сприяння в пошуку та поверненні активів, та іншими організаціями.
– Забезпечення стягнення кримінальних активів на користь держави на підставі рішень українських та іноземних судових органів.
– Аналітична підтримка слідства МВС і координаційна взаємодія з Держфінмоніторингом та Генпрокуратурою в межах завдань, покладених на Управління.
– Збір та аналітична обробка інформації з усіх відкритих джерел інших держав із забезпечення максимальної ефективності слідства МВС України.
Особливу увагу Арсен Аваков приділив першим, вочевидь, найголовнішим завданням цього управління (ймовірно, вони стануть для нього тестовими):

 

Справа Злочевського

Виявлення державних коштів, виведених з України колишнім міністром екології Миколою Злочевським, зокрема 23 млн євро, розморожених Високим судом Англії в січні 2015-го після витребування кримінальної справи з МВС Генпрокуратурою України. Забезпечення накладення арештів на ці кошти в межах кримінального провадження.

 

Справи, пов’язані із Сергієм Курченком

З огляду на масштабність шахрайських операцій і відмивання грошей компаніями Сергія Курченка, згадане Управління фактично вперше в історії відомства ініціює створення міжнародної слідчої групи з правоохоронними органами Латвії, які вже порушили кримінальну справу 
№ 11816005914 за фактами відмивання грошей в латиських банках. Це дасть змогу використовувати правові можливості та механізми ЄС й прискорить отримання та фіксацію необхідної інформації. Управління забезпечуватиме взаємодію й аналітичне супроводження міжнародного розслідування діяльності Курченка. Водночас встановлюватимуть реальних дебіторів його компаній для стягнення боргів. Йдеться про десятки мільйонів доларів США.

 

Справи, пов’язані з групою компаній Дмитра Фірташа

Щодо компаній Фірташа мають провести аналітичну оцінку його активів за кордоном, зокрема тих, інформація про які представлена в екстрадиційних документах США. Буде простежено зв’язок між діяльністю його компаній в Україні й відомостями, заявленими в інших країнах. Наприклад, в Англії більшість зареєстрованих таких компаній отримали звільнення від зобов’язання подавати деталізовані бухгалтерські звіти через належність до малого бізнесу. Водночас одна така компанія, ймовірно, пов’язана з Україною, заявила 2013-го про наявність у неї активів на суму понад 61 млн доларів США, а за результатами 2014 року показала негативний баланс, що свідчить про масштабне приховування. Також на часі виявлення коштів від реалізації природного газу, отриманого у ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України», що заподіяло збитків державі на суму майже 6 млрд гривень. Крім того, варто дати правову оцінку кардинальній зміні позиції в Стокгольмському арбітражі «Нафтогазом України» на очевидно програшну, про що попереджали юристи, які представляли державну компанію. Зрештою, компанія Фірташа одержала право вимагати в «Нафтогазу» 11 млрд кубометрів газу.

 

Справа Держінвестпроекту і його екс-керівника Каськіва

Управління має забезпечити виявлення понад 95 млн гривень, перерахованих Держінвестпроектом низці українських юридичних осіб, які, конвертувавши цю суму у валюту, вивели кошти на рахунки офшорних компаній.
Затим пан Аваков назвав і керівника управління – Олену Тищенко та виклав щодо неї чимало цікавої інформації:
«Яскрава непересічна особистість – пропорційно завданням, які стоять. Таких фахівців одиниці. Ця людина буде ефективною й допоможе нам повернути активи, незаконно вивезені за межі України.
Ви ставите в докір правоохоронним органам те, що вони нездатні повернути активи, вивезені незаконним шляхом? Ми цим займаємося. Офшорні схеми, які будували роками – це клубок. Фахівців, які можуть розплутати їх, – одиниці. І без них нам нині не обійтися.
Цей фахівець працював на певному рівні. І, відповідно, їй протистояли дуже впливові особи з величезними можливостями – вона тримала удар і була ефективна.
Олена Тищенко – юрист-міжнародник з двома повними юридичними освітами: українською й англійською. Здобула ступінь магістра міжнародного бізнес-права в Лондонській школі економіки та політичних наук. Спеціалізація: міжнародні фінансові злочини. Має вісімнадцятирічний досвід роботи, з них понад вісім – за кордоном.
Після першого Майдану, залишивши комерційну діяльність, прийшла на роботу в комітет Верховної Ради України з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією. Займалася реприватизацією «Криворіжсталі» й розробкою державних програм для Кабміну.
2013-го, беручи участь у міжнародному процесі, де фігурувала російська опозиція, як юрист захисту, стала суб’єктом атаки спецслужб. Провела 4 місяці в тій же камері слідчого ізолятора, де згодом утримували Надію Савченко. На два тижні оголошувала голодування. Тоді ж піддалася міжнародній чорній піар-компанії.
З минулого року відповідала за взаємодію з правоохоронними органами в АП України, була делегатом від нашої країни у 
ГРЕКО (група держав проти корупції). Є автором нормативних актів зі створення Міжвідомчої комісії з повернення активів. Матір чотирьох дітей».
І завершив міністр цей змістовний пролог до дебютної появи Олени Тищенко на публіці в новому амплуа промовистим реченням: «Управління із забезпечення повернення активів, отриманих злочинним шляхом – один з найважливіших інструментів у кримінальних і антикорупційних розслідуваннях, пов’язаних з виведенням грошей за межі України».

 

Аналітична група без слідчих функцій

 

А вже під час свого першого брифінгу в МВС Олена Тищенко розповіла інші деталі щодо існування «Управління повернення», зокрема те, що воно перебуває під прямим підпорядкуванням міністру.
– Ми не матимемо слідчих функцій, але тісно співпрацюватимемо зі слідством, оперативними підрозділами, – зауважила вона. – Фактично ми є та аналітична група, яка, використовуючи власний досвід, набутий і за кордоном щодо корпоративних структур та офшорів, досліджуватиме й доводитиме на кожному етапі процесу, що ці відмиті кошти належать саме обвинувачуваним чи підозрюваним у кримінальних провадженнях МВС. Щоб досягти головної мети, налагоджуватимемо співпрацю з іноземними правоохоронними органами у форматі практично щоденного спілкування. Ми витрачатимемо багато часу на максимально легке надання інформації нашим міжнародним партнерам.
Законодавство України, за словами пані Тищенко, значно обмежує слідчих порівняно з механізмами, які є в їхніх іноземних колег. Тому спікерка заходу запевнила: частину уваги приділятиме й удосконаленню галузевого нормативного поля й законодавства, щоб вийти хоча б на рівень, який мають у кримінальному процесі латвійські колеги.
Вже проведено робочу зустріч з представником ФБР в Україні й досягнуто домовленості відкрити доступ до інформаційних баз бюро. Також незабаром відбудуться зустрічі з латвійськими партнерами, з якими от-от створять спільні слідчі групи, оскільки тамтешні банки використовували у відмиванні коштів деякі «нехороші» українські громадяни.
Саме неповороткість вітчизняних компетентних органів і брак координації поміж ними призвели до провальної спроби заморозити активи Злочевського в англійських судах. Потому Велика Британія закрила українське представництво своєї держагенції з розслідувань National Crime Agency, NCA (фактично – аналог ФБР США) та відкликала свого уповноваженого.
– Це негативна для нас інформація, – каже Олена Тищенко. – Візьміть побудову будь-якої корпоративної структури навколо певної персоналії, що є предметом нашої уваги – Фірташ, Курченко, Злочевський. Щоб на європейському ринку мати достойне представництво, вони завжди використовували англійські компанії. Ми втратили важливого комунікатора й партнера з правоохоронними органами цієї країни. Але ми зустрічатимемось із представником NCA, спробуємо знову налагодити конструктивний контакт і повернути згаданий британський офіс до Києва. Ми намагатимемося простежувати кошти Злочевського, принаймні, ті, що були колись заарештовані, а це, повірте, далеко не все, чим він володіє. Англійська юрисдикція дуже легка і зручна у справі доведення корупційних злочинів та відмивання кримінальних коштів. Нам важливі саме ці їхні механізми.
Олена Юріївна навела разючі дані, приміром, про цикли відмивання коштів на мільярди гривень Сергієм Курченком, зокрема через його власні «Реалбанк» та «Брокбізнесбанк». А ще – контрабанда й реалізація нафтопродуктів без сплати податків та зборів. Фігурант переводив кошти в готівкову форму передачею їх фізособам. Лише одна з них 2013-го отримала таким чином 13 млрд гривень,  (це більше, аніж заморожено активів Віктора Януковича в усьому світі!), а інша – 2,5 млрд. Ці кошти «свої» банки виводили на латвійські компанії. У Латвії за цими фактами вже порушили кримінальну справу. Зі створенням спільної слідчої групи з розслідування діяльності компаній, які пов’язують з ім’ям Курченка, як сподіваються в МВС, вдасться позбавитися певних формальностей, що існують поміж Україною та ЄС. Адже латвійські колеги значно легше можуть витребувати інформацію від належних структур Великобританії чи Кіпру.
– Словом, максимально використовуватимемо потужності й механізми іноземних правоохоронних органів і залучатимемо їх до наших розслідувань, щоб не повторилися ситуація зі Злочевським, – сказала на завершення Олена Тищенко.
А нам залишається підтвердити, що ми – не проти.
Геннадій КАРПЮК, «ІЗ»
друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті