П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
13/07/2015 10:06

Нова патрульна служба: столиця стартувала

Перший масштабний крок у реалізації заявлених реформ зроблено: з 4 липня порядок на вулицях Києва вартують дві тисячі нових патрульних поліцейських. У формі нового зразка, із новітнім технічним оснащенням, як, скажімо, портативна відеокамера, що кріпиться до форменого одягу патрульного, та головне – з новою підготовкою за плечима та інакшою філософією діяльності, орієнтованою, передусім, на потреби громадян, чиї спокій та безпеку вони покликані оберігати.

Реформу втілює суспільство

Звісно, за роки існування правоохоронного відомства часів незалежної України було чимало спроб докорінного його реформувати. Якісь починання з меншим чи більшим успіхом були втіленні в життя, а якісь так і залишились на стадії задумів. Проте нинішній процес реформування міліцейського відомства, безсумнівно, можна вважати історичним і таким, що не має аналогів, бо до «перезавантаження» МВС долучили саме суспільство, яке й вимагало докорінних змін. 

Півроку тому до лав нової патрульної поліції запросили всіх, хто прагнув бачити оновлену правоохоронну структуру і відповідав певним критеріям (вік від 21 до 35 років, повна середня або вища освіта, наявність водійських прав категорії «В», несудимість, вільне володіння українською мовою, належне моральне та фізичне здоров’я), а також працівників ОВС, які засвідчили свою готовність працювати за новими принципами. На кожному з відповідальних етапів – розгляду анкет кандидатів, їхнього добору на навчання, підготовки (теоретичної і тактичної) – не стихали голоси скептиків, які, здавалося, тільки й чекали найменшої помилки в діях «цих реформаторів». Та майбутні поліцейські, попри тиск, продовжували свою справу.

Сертифікати про закінчення навчання курсанти «поліцейської академії» отримали в четвер, 2 липня. Присутній на заході Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк подякував усім, хто втілював у життя цей амбітний проект: «Це – реформа, яка принесе безпеку в кожну українську сім’ю. Це – реальні зміни в українській поліції, яка захищатиме кожного громадянина, служитиме, спираючись на найвищі європейські стандарти, та буде справжнім взірцем на світових теренах». Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, вітаючи нову зміну, нагадав, що в цьому процесі Україні допомагали закордонні партнери, які надавали як консультативну, так і матеріальну допомогу. Сполучені Штати Америки профінансували пошиття форменого одягу, Канада виділила кошти, необхідні для навчання, Японія надала понад півтори тисячі сучасних авто з гібридними двигунами, а Австралія проспонсорувала оснащення патрульних машин аптечками.

Без перебільшення історичним днем для органів внутрішніх справ можна вважати 4 липня. На Софійській площі столиці, де, як зазначив президент, відбуваються знакові події в історії України, нові патрульні склали присягу на вірність українському народові. 

«У столиці інколи вам буде не легше, аніж нашим воїнам на Донбасі. На столичних вулицях ворог не носить іншої форми, не говорить іншою мовою і ззовні такий, як і сотні чесних людей, яких вам випало охороняти, – зазначив у своєму зверненні до нових патрульних глава держави Петро Порошенко. – Така вже специфіка професії правоохоронця: для того, щоб захищати Закон, доводиться ризикувати здоров’ям, а інколи й життям. Однак, на мою думку, головна зона ризику – не там, де свистять кулі, а там, де шелестять купюри». Від імені всіх українців Президент висловив сподівання, що новим поліцейським нарешті вдасться зламати хребет корупції і дати старт реальним змінам в державі.

Законодавчі колізії

Про методичний рух у бік поставлених завдань, за словами керівників МВС, можуть свідчити й зміни в законодавчому полі. Того дня, коли нові патрульні отримали сертифікати про закінчення навчання, парламент ухвалив два з п’яти законів, необхідних для створення правової бази реформ, – «Про Національну поліцію» та «Про органи внутрішніх справ». Тепер їх має підписати глава держави.

Перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе пояснила: оскільки Закон України «Про Національну поліцію» наразі ще не набрав чинності, патрульна служба працюватиме в тестовому режимі, спираючись на норми чинного Закону України «Про міліцію». Це забезпечить плавний та поступовий перехід без зайвих стресів і непорозумінь. Тож нині нові патрульні мають усі права, обов’язки та повноваження, що і їхні попередники. Однак поки що не можуть використовувати весь інноваційний інструментарій, передбачений у їхній роботі згідно із Законом «Про Національну поліцію».

«Було вкрай важливо, щоб депутати встигли ухвалити Закон «Про Національну поліцію»ˮ на літній сесії, – наголосила Ека Згуладзе. – Адже літо – найкращий час для того, щоб апробувати нову службу. Водночас у нас буде невеликий запас часу, щоб разом із громадянами звикнути до нових принципів роботи відповідно до нового закону». 

Щодо працівників старої патрульної служби та Державтоінспекції, перший заступник міністра зазначила: свої повноваження столична ДАІ передала новій патрульній поліції. «Ми нікого не виставляли на вулицю. Усім працівникам ОВС було запропоновано на загальних засадах взяти участь у конкурсі до нової патрульної поліції. 68 осіб пройшли всі етапи відбору й підготовки, й нині вони в новій команді». Зауважимо, що стаціонарні пости Державтоінспекції, які розташовані на в’їздах та виїздах зі столиці, поки що працюють у звичному режимі. 

Бойове хрещення

Одразу в день складання присяги, 4 липня о 21.00, перший батальйон нової патрульної служби – а це 500 патрульних – заступив на службу. Працюють вони в цілодобовому режимі у дві зміни по 12 годин (з 09.00 до 21.00 та з 21.00 до 9.00). Щодня на зміну заступають 200 автомобілів, у кожному – по двоє патрульних. Для порівняння: раніше столицю вартували 75 патрульних автівок. Ще 100 поліцейських несуть службу в пішому патрулі. Час реагування на виклик зменшився від 25 до 5 хвилин, а інколи й до 2–3 хвилин. 

Лише за перші дві доби роботи нових патрульних надійшло понад 1800 повідомлень про адміністративні та кримінальні правопорушення. Оформлено 76 ДТП, 56 з яких – без потерпілих, три – з тяжкими наслідками. 

«Щодня на лінію 102 надходить дедалі більше викликів. Це – хороший знак, який засвідчує, що кияни, побачивши, як працює нова патрульна поліція, довіряють їй і звертаються по допомогу, – зазначила Ека Згуладзе, коментуючи перші результати роботи патрульних. – Вони добре справилися з усім. Вважаю, що маємо гідний результат». 

Самі «дебютанти» розповіли, що бойове хрещення реальною службою й справді видалося бойовим. Новоспеченим поліцейським довелося затримувати озброєних осіб, рятувати  дівчину, що намагалася вкоротити собі віку, регулювати рух на перехресті, де вийшов із ладу світлофор, і… навіть оперативно лагодити його (!), бо серед нових патрульних була людина з вищою фізико-технічною освітою. А ще – поліцейські виписали штрафи кільком «VIP»-поруш­никам Правил дорожнього руху, які звикли, що для них закон неписаний. «Нас часто запитували, як ми діятимемо, якщо закон порушить «поважна» людина. Діятимемо так, як маємо – згідно із законом, – прокоментувала Ека Згуладзе. – Патрульні на загальних підставах штрафували і водія таксі, який порушив ПДР, і працівника прокуратури, і депутата Верховної Ради». 

Попри перші позитивні результати, команда нових патрульних на чолі з Екою Згулад­зе чітко усвідомлює: потрібно ще багато працювати для того, щоб вирішити як старі, так і нинішні проблеми. А їх – чимало. Узяти бодай систему реагування на виклик патрульних, яка, як показали перші дні роботи, не в змозі обслуговувати таку кількість патрульних. Нагадаємо, до цього часу столицю обслуговувало майже втричі менше автомобільних патрулів. Тож від моменту отримання виклику та до його надходження безпосередньо до патрульного втрачається чимало часу. «Доводиться впроваджувати реформи в непростий для країни час. У нас обмаль коштів, – пояснила Ека Згуладзе. – Але на все свій час. Дайте нам кілька місяців, і ми виправимо всі недоліки». 

Після Києва нова патрульна поліція має вийти на вулиці Одеси, Львова та Харкова, на черзі – Луцьк, Хмельницький, Миколаїв та Дніпропетровськ. 

За словами міністра внутрішніх справ, оптимальним терміном підготовки нових поліцейських мали б бути три роки, однак ситуація, яка склалась у країні, вимагає негайних докорінних змін. Арсен Аваков також зазначив, що надалі підрозділи ДАІ будуть замінені аналогами закордонних підрозділів на кшталт «Road patrol», а  МРЕВ – сучасними сервісними центрами.

Марія САЛЬНІК, «ІЗ».

 

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті