П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Історія
29/05/2015 11:01

Київський карний розшук: погляд у минуле

Розшукова справа в Україні сягає корінням часів Київської Русі. Тоді у складі князівських дружин функціонували підрозділи служивих людей, десятників, сотників, що підпорядковувалися адміністрації великих князів: вони вистежували й затримували злодіїв, допитували їх та карали. За козацької доби розшукові, слідчі, охоронні заходи вдосконалювалися: з’явилися карна й розвідувальна служба під проводом полковника Л. Капусти, що діяла в період гетьманату Богдана Хмельницького. Правоохоронне відомство, й карний розшук зокрема, невпинно розвивалися та вдосконалювалися. Тепер, коли в українській міліції відбуваються докорінні реформи, доречно згадати цей шлях і проаналізувати його.

Після возз’єднання України з Росією відбулося й об’єд­нання правоохоронних систем. 1700 року імператор Пет­ро І затвердив інститут генерал-губернаторів. За двадцять років потому задля забезпечення порядку в кожній губернії створюють поліцію на чолі з поліцмейстером. На початку ХІХ ст. в Російській імперії засновано Міністерство внутрішніх справ (МВС), яке керувало роботою губернаторів, зокрема й київського. А службові обо­в’яз­ки та права київських поліцейських чинів були прописані в «Положенні про міську поліцію», розробленому 1803 року.

У період губернаторства Дондукова-Корсакова (1869–1878 рр.) поліцмейстером у Києві був генерал Гюббент, відомий як досвідчений слідчий. 1872 року Гюббент намагався організувати в міській поліції пошукову частину: у той період спостерігалося зростання злочинності, а через брак професійних оперативників багато справ залишалися нерозкритими. Однак втілити задум у життя не вдалося. Пошукова поліція почала діяти в Києві лише за два десятиліття потому, при генерал-губернаторі Олексії Ігнатьєві. Та агентурно-пошукова робота не мала законодавчого підґрунтя, що негативно позначалося на її продуктивності. Були й інші об’єктивні причини низької ефективності роботи цього напрямку, та й усієї київської поліції загалом. У ті роки в міську межу ввійшли села Куренівка, Лук’янівка, Шулявка. Відтак чисельність населення суттєво збільшилася (у 1897 р. – 247 723 осіб), що спровокувало зростання злочинності. Крім того, у місто навідувалися «гастролери» з Москви, Петербурга, Одеси, Кишинева й інших куточків імперії. Штат поліції при цьому не збільшувався, тож тримати криміногенну ситуацію під конт­ролем було складно.

Наприкінці ХІХ ст. на території України сформувалася система правоохоронних органів. Завдання із забезпечення порядку в містах покладалось на управління поліції, яким керував поліцмейстер. У складі управління були дільниці, що поділялися на околодки з постами. Зокрема, Київ був розділений на 8 поліційних дільниць: Бульварна, Двірцева, Лук’я­нівська, Либідська, Печерська, Плоська, Подільська та Старокиївська. Начальники дільниць відповідали за несення постової, охоронної й пошукової служби. У штаті дільниць були помічники начальника, службовці, а також канцелярія та караул з городовими й наглядачами камер, де утримувалися підозрювані та заарештовані на строк до шести місяців. Після слідства та суду останніх звільняли чи направляли в міську в’язницю, для відбування покарання відповідно до вироку. Виправне арештантське відділення в Києві тоді розміщувалося на Бібіковському бульварі (тепер бульвар Тараса Шевченка), №27, а на Лук’янівці був тюремний замок (нині там столичний СІЗО).

Правоохоронці постійно чергували в місцях скупчення людей: у шинках, ресторанах, готелях, храмах, на ярмарках тощо, а також у районах розміщення державних установ. Найнапруженішою була служба постових і городових: спершу вони перебували на посту по 12 годин на добу. Згодом була впроваджена їх зміна через кожні шість годин. Як важко доводилося городовим, свідчать історичні факти. 1885-го городовий М. Пеньковський, не витримавши надмірного тягаря служби, подав у відставку. Отримавши відмову, він вчинив самогубство.

Вимоги щодо фізичного й розумового стану поліцейських чинів пошукової служби, правила поведінки, відповідальність були прописані в положеннях та інструкціях. Також київська поліція розробила документ, що кваліфікував різні види злочинності, де, зокрема, були виділені такі «протиправні професії»: аферисти, крадії, шахраї, убивці, утримувачі будинків розпусти, звідники. До речі, стосовно будинків розпусти, то їх тоді було чимало. Навіть Петербург вимагав від Києва «[…] погань убрать, содержателей срамных домов выселить вместе с их девками». Як незламний борець за моральність увійшов в історію київської поліції генерал-губернатор І. Васильчиков. Він узяв собі за мету очистити святі київські гори й Андріївський узвіз від будинків розпусти. Однак заклади не припинили свого існування, а лише змінили адреси, переїхавши на Жандармську, Жилянську, Паньківську вулиці. Очистити Київ від цього «бруду» намагався й генерал-губернатор О. Дрентельн.

Методи й засоби боротьби з правопорушеннями, як свідчить поліційна практика тих років, залишалися незмінними, і , відповідно, малорезультативними. Що й підтверджено у статистичному збірнику, який видало Міністерство юстиції 1897 року. Київ згадується там як найкриміналізованіше місто Південно-Західного району царської Росії: на 100 тис. населення в столиці в середньому припадало майже 650 злочинів. І причина такої складної криміногенної ситуації полягала не лише в мізерній, як для такого великого міста, кількості поліцейських, а ще й у хабарництві й корупції місцевої влади.

Деякі реформи в київській поліції провів у 1890-х рр. підполковник В. Цихоцький, рішуче налаштований з перших днів перебування на посаді на вдосконалення служби. Однак згодом він не встояв перед спокусою збагачення. І коли Ф. Трепов (генерал-губернатор Київської, Подільської і Волинської губернії в 1908–1914 рр.) ініціював ревізію діяльності голови міської поліції, було встановлено, що Цихоцький використовував казенні кошти на свої потреби. Показовим є той факт, що, попри результати перевірки, полковник продовжив очолювати поліцію. Мали місце й інші зловживання службовим становищем.

Крім того, відомі факти «вибивання» свідчень у затриманих, коли поліцейські чиновники під час допиту силою примушували підозрюваних брати на себе відповідальність за здійснення злочинів. В архівах збереглася, зокрема, інформація, як у Подільській дільниці поліцейський Кобза провадив допит затриманого, застосовуючи силові методи. Практикувалося побиття й катування засуджених і в Київській в’язниці: у листі арештантів генерал-губернатору М. Драгомирову, датованому 1902 роком, арештанти пишуть, як потерпають від знущань наглядачів й охоронців.

Попри криміногенну ситуацію в Києві, що була чи не найгіршою в імперії, та всі згадані факти зловживання й перевищення службових обов’язків, реформи постійно відкладалися. І хоч 1906-го штат поліції міста нарешті зріс до 850 працівників, рівень злочинності все ж суттєво не знизився: потрібні були зміни в самій організації служби.

Лише 1908 року за ініціативою генерал-губернатора Ф. Трепова ухвалено закон про розшукову частину поліції. Губернатор суворо конт­ролював діяльність поліції, вимагав звіту про всі вбивства та замахи.

Поліцейські чини, й нерідко високого рангу, деколи не з власної вини й самі ставали злочинцями. Втягнуті у вир політичних інтриг, вони втілювали брудні задуми вищих владних осіб. Наприклад, 1 вересня 1911 р. під час спектаклю в київському міському театрі, у присутності імператора Миколи ІІ і державних чинів було смертельно поранено П. Столипіна, голову Ради міністрів і міністра внутрішніх справ. Столипін за кілька днів помер. А його вбивцю – Д. Богрова, таємного агента Київського охоронного відділу з окладом 150 крб в місяць, – стратили за вироком Київського військово-окружного суду 12 вересня. Щодо керівників поліцейського розшуку, то їх не притягли до відповідальності. Державна рада з мовчазної згоди імператора прийняла рішення: «…завершити справу без будь-яких для них наслідків».

Лев Кудрявцев,  

м. Київ

друкувати
Додати коментар

Інші статті