П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Співпраця
23/01/2015 13:05

Служити Богові та людям

З  23 по 25 грудня в Києві відбувався VІІI Всеукраїнський з’їзд військових капеланів Української греко-католицької церкви, в якому взяли участь понад півсотні священнослужителів УГКЦ, що на волонтерських засадах здійснювали душпастирську опіку військовослужбовців, які беруть участь в антитерористичній операції на сході України.

Захід розпочався урочистою літургією в Патріаршому соборі Воскресіння Христового. Під час літургії керівник Департаменту Патріаршої Курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, військовий єпископ Михаїл Колтун у своїй проповіді наголосив на тому, що нині – особливий час, щоб прийняти Боже покликання та послужити українському війську. Владика зазначив: 

«У капеланстві немає нічого особливого, чого б не було раніше. Це євангельський спосіб служіння, через яке Господь передає нам силу Його слова. Бажаю вам, дорогі капелани, бути свідками миру, добра та гідності кожного, хто живе на цій землі…».

Згодом у Центральному будинку офіцерів Збройних сил України відбулося офіційне відкриття заходу, на якому був присутній засновник цього руху – архієпископ-емерит УГКЦ Блаженніший Любомир Гузар, який 2006 року брав участь у першому з’їзді греко-ка­то­лицьких військових капеланів. Звертаючись до священнослужителів з пастирським словом, Блаженніший Любомир зазначив, що впродовж життя мав нагоду зустрічати багатьох капеланів українського війська, починаючи ще з визвольних змагань часів Першої та Другої світових війн: «Наше священство завжди було поруч з українськими вояками. Мені приємно сьогодні бути тут із вами, бо ви продовжуєте ту прекрасну традицію, хоч це служіння дуже трудне й небезпечне. Ви стоїте на раменах своїх предків, продовжуєте йти вгору. Нехай милостивий Господь благословить сьогоднішнє покоління капеланів у служінні нашим воїнам. Воїни потребують капеланів, потребують духов­ної підтримки. Спасибі вам, що ви готові робити це для них…».

У звіті про діяльність військових капеланів УГКЦ протягом 2014 року, з яким виступив заступник керівника Департаменту Пат­ріаршої Курії отець Любомир Яворський, йшлося, що від початку анексії Криму Росією греко-католицькі священнослужителі одними з перших долучилися до роботи в лавах Українського війська, зокрема здійснюючи духов­не окормлення підрозділів, які діють у районі АТО. Крім того, священнослужителі УГКЦ опікуються пораненими, які перебувають у лікувальних закладах, та родинами силовиків, організовують збирання коштів та матеріальної допомоги (зокрема й за кордоном).

Одним з багатьох уособлень цієї невтомної самовідданої діяльності є черниця Свято-Введен­ського жіночого монастиря, що в селищі Бірки на Тернопольщині, матінка Симеона Довганюк – поки що єдина жінка-капелан, яка нині працює у військовому госпіталі, що в селищі Черкаському на Дніпропетровщині.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 р., представники найбільших релігійних спільнот, зокрема й УГКЦ, найближчим часом набудуть офіційного статусу в лавах силових структур – військові капелани стануть штатними цивільними працівниками Збройних сил та інших військових формувань. Про це учасникам з’їзду повідомив виконувач обов’язків начальника відділу роботи з громадськими релігійними організаціями і шефських зв’язків Департаменту соціальної і гуманітарної політики Міністерства оборони України полковник Руслан Коханчук. За його словами, у районі АТО за час проведення операції побували 190 добровольців – священнослужителів понад десяти церков та релігійних організацій: «80 з них перебували безпосередньо в зоні бойових дій, з них понад 40 – представники Української греко-католицької церкви. Зважаючи на психологічний та емоційний стан військовослужбовців, нині ми відчуваємо величезну потребу у служінні капеланів. Скільки б вас не прийшло – завжди буде мало, адже близько 40 тисяч воїнів потребують вашої молитовної та психологічної підтримки…».

Від імені командування Національної гвардії України щиру вдячність за плідну спів­працю священнослужителям УГКЦ висловив начальник служби вій­ськово-соціальної роботи управління по роботі з особовим складом Головного управління НГУ підполковник Олександр Іздебський. Він зазначив, що нині у стадії опрацювання перебуває проект Положення про службу військового духовенства в Нацгвардії, що визначатиме порядок роботи та повноваження капеланів у гвардійських лавах.

Під час з’їзду його учасники мали змогу обговорити актуальні питання душпастирської роботи, обмінятися досвідом і, так би мовити, «підвищити кваліфікацію», беручи участь у низці тренінгів та семінарів. Один з таких заходів провела капелан протестантської церкви, кризовий менеджер при Федеральному бюро розслідувань США Наомі Пейджет, що розповіла про виклики, з якими стикаються військові капелани в щоденній праці під час воєнних дій та в мирний час.

Сергій КОВАЛЕНКО, «ІЗ». 

Фото Юлії БАБИЧ

друкувати
Додати коментар

Інші статті