П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Співпраця
29/05/2015 10:44

Американський досвід – з берегів Дунаю

У контексті обраного нашою країною європейського вектору роз­вит­ку, а також реформування Міністерства внутрішніх справ України для вітчизняних правоохоронців особливо актуальним є обмін досвідом з їхніми закордонними колегами, насамперед з країн ЄС та США. Приміром, нещодавно 16 представників міліцейського відомства та прикордонної служби України впродовж півтора місяця проходили курс навчання в підрозділі американської Міжнародної правоохоронної академії «ILEA», розташованому в столиці Угорщини – м. Будапешті. Про те, як відбувався процес здобування знань, що нового дізналися українські делегати на берегах Дунаю та чим найбільше їм запам’яталася ця поїздка, нашому щотижневику розповів один з учасників курсу, головний оперуповноважений – інспектор Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС капітан міліції Володимир Литвинов.

Теорію постійно «закріплюють» практикою

«У січні цього року до Міністерства внутрішніх справ звернулося Посольство США в Україні, запросивши одинадцятьох працівників міліції взяти участь у 99-й навчальній сесії Міжнародної правоохоронної академії „ILEA” в Будапешті, – розповідає Литвинов. – Усіх кандидатів ретельно перевірили, після чого визначили особи делегатів. Українське міліцейське відомство представляли працівники служб боротьби з економічною злочинністю, боротьби з незаконним обігом наркотиків, карного розшуку, слідства, кримінальної міліції у справах дітей, Інтерполу, міліції особливого призначення та Національної академії внутрішніх справ з Волинської, Дніпропетровської, Запорізької, Львівської, Одеської областей і центрального апарату МВС. Спільно з нами в сесії також брали участь групи право­охоронців з Боснії і Герцеговини, Казахстану та Угорщини».

Академія, що в ній здобували знання українські міліціонери, має 20-річну історію: 1995-го її заснував президент США Білл Клінтон задля консолідації зусиль міжнародної правоохоронної спільноти в боротьбі зі злочинністю, зокрема тероризмом. Структурні підрозділи навчального закладу розташовані на кожному континенті, але всі вони підпорядковуються Державному департаменту Сполучених Штатів. У виші регулярно підвищують свій фаховий рівень вартові порядку з більшості країн світу.

Основна мета всієї програми – показати закордонним колегам систему роботи правоохоронних органів США, ефективні методи протидії злочинності та водночас перейняти новий досвід, налагодити зв’язки з правоохоронними відомствами інших країн. Тому навчання відбувається у форматі інтерактивного спілкування між викладачами та «учнями», теоретичний матеріал постійно «закріплюється» практичними вправами, а під час занять широко використовують мультимедійні можливості.

Тренування в середмісті

«У нас було багато різних незвичних практик, але для мене як для бнонівця одним з найцікавіших стало тренування з проведення контрольованого постачання наркотиків, – ділиться враженнями співрозмовник. – Спочатку нам прочитали відповідну лекцію, а потому дали завдання – задокументувати діяльність та затримати умовну групу наркоділків. Їхні ролі грали курсанти будапештського відомчого вишу, які, утім, мали вигляд справжніх дилерів.

Згідно з легендою, лідер угруповання привіз до міста велику партію героїну, щоб розповсюдити її серед наркозбувальників, одного з яких нам вдалося завербувати. Ми розділилися на групи й чітко визначили функції кожного: хтось стежив за підозрюваними, дехто – фіксував їхні дії на камеру, ще комусь випало затримувати спільників тощо. Усе це відбувалося прямо в центрі Будапешта, серед сотень пересічних громадян. Після проведення „операції” ми підготували фотопрезентацію, в якій представили весь процес документування злочину».

Неабияк запам’яталося українським правоохоронцям й інше заняття – з введення агента під прикриттям у бандитське угруповання. Спершу вони також отримали теоретичну базу: як розроблюють легенду, змінюють спосіб життя, мислення агента, які злочини він має право вчиняти під прикриттям… Відтак спробували самі «проникнути» в мафію, представників якої грали американські викладачі.

«Кожен з них сам не раз працював агентом під прикриттям, тому рольова гра була максимально наближена до реальності, – веде далі Володимир Литвинов. – Та й загалом, більшість викладачів академії – це практичні працівники правоохоронних відомств США, багато хто має досвід бойових дій в Іраку, Афганістані… Перед початком роботи вони обов’язково розповідали нам про себе – пройдену підготовку, місця служби, дехто навіть показував фотографії власної родини. Це значно полегшувало наше подальше спілкування, допомагало краще сприймати одне одного».

Позмагалися зі спецназом Угорщини

Навчальний курс тривав сім тижнів, кожен з яких був тематичний і поділений на модулі. Приміром, на першому тижні головний акцент зробили на питаннях лідерства та управління колективом. Під час занять делегати на конкретних прикладах розглядали проблеми, що можуть виникнути в роботі з персоналом, аспекти психологічної взаємодії колективу, мотивації підлеглих тощо. Упродовж наступних тижнів правоохоронці здобували знання й практичні навички у сферах протидії тероризму, фінансовій та наркозлочинності, знешкодження організованих злочинних угруповань, охорони кордонів.

«У курсі, присвяченому боротьбі з тероризмом, з-поміж іншого, ми вивчали різноманітні вибухові засоби та наслідки їхнього використання, – наводить приклад капітан міліції. – Одне з практичних занять проходило в аудиторії, де було імітовано вибух. Ми мали встановити за знайденими там уламками конструкцію вибухового пристрою та механізм його спрацювання. Звісно, це було непросто, але вивчений напередодні теоретичний матеріал допоміг впоратися із завданням».

Останній тиждень навчання відбувся під девізом «Головне завдання правоохоронця – повернутися додому живим»: у ці дні делегати опановували вправи з тактичної підготовки. У межах курсу вони відпрацьовували механізми поведінки під час зупинки автомобіля з озброєними злочинцями, звільнення заручників, ліквідації активного стрілка, знешкодження терористів та інше.

«Один із днів ми провели в спеціальній тренувальній будівлі, де імітовано різні приміщення – оселі, офіси, розважальні заклади, – оснащені всім необхідним: від меблів до посуду та канцелярії, – розповідає Володимир Литвинов. – І там нам також довелося працювати за різними сценаріями: зокрема, затримання побутового бешкетника або знешкодження торговців зброєю… Щоразу ми розроблювали план операції, після чого впроваджували його в життя, за необхідності застосовуючи заходи фізичного впливу або ж спеціальну зброю з фарборозпилювальними кулями. Варто відзначити, що „проти” нас був угорський спецназ, бійці якого мали таку ж зброю і в окремих сценаріях „відкривали вогонь” на ураження. Тож синців ми „заробили” чимало».

«Бограч-Виклик» та національні вечори

Обмін досвідом відбувався в постійному синхронному перекладі, проте майже щодня закордонні гості мали змогу удосконалити свої знання з англійської мови на спеціальних уроках. Крім того, в академії значну увагу приділяють пропагуванню здорового способу життя серед «курсантів». Зокрема, після аудиторних занять делегати повсякчас мали змогу займатися спортом, а щотижня для них ще й влаштовували змагання з фізичної майстерності під назвою «Бограч-Виклик». (Примітно, що бограч – традиційна угорська страва. – Ред.) Під час таких «чемпіонатів» команди країн демонстрували свою швидкість та вправність у кросфіті, забігах на різні дистанції тощо. А останнім етапом «Бограч-Виклику» став похід у Рем-каньйон.

«За десять кілометрів нам довелося подолати кам’янисті підйоми, спуски, переходити гірські річки, йти лісом… Звісно, ми дуже втомилися, але були надзвичайно вражені красою цієї місцевості – її неможливо описати словами, – згадує правоохоронець. – А внизу нас уже чекав смачний обід та спеціальні призи-сувеніри у формі маленьких казаночків».

За час перебування за кордоном вартові порядку встигли побачити чимало цікавих місць – вони познайомилися з історією Будапешта, Відня, побували на лицарських змаганнях в угорській фортеці Вишеград. Крім того, на прохання українських правоохоронців їм організували екскурсію до поліцейського управління Будапешта, де візитери поспілкувалися з колегами з Європолу, кримінального блоку, а також поспостерігали за роботою кол-центру.

Та й загалом, за словами співбесідника, «учням» Академії не було коли сумувати: у виші потурбувалися як про цікаву й змістовну навчальну програму, так і про насичене культурне дозвілля іноземних гостей. Наприклад, щосереди в «ILEA» проводили національні вечері країн-учасниць – ця традиція існує в навчальному закладі від дня його заснування. Для українського вечора наші представники підготували яскраву концертну програму, під час якої спробували спов­на передати колорит української культури. «Родзинкою» заходу став виступ колективу в складі Романа Волкова, Сергія Масюка, Данила Приходька, Анд­рія Одинця та Сергія Ковальчука під акомпанування на баяні Володимира Литвинова. Одягнені в національне вбрання, міліціонери виконали мікс з найвідоміших українських пісень.

На національну вечерю завітали голова Державного самоврядування українців Угорщини Юрій Кравченко та депутат Угорського парламенту Ярослава Хортяні, що має українське походження. Незабаром пані Ярослава провела офіційну зустріч з нашими правоохоронцями в Угорському парламенті.

Останнього дня навчання всім випускникам 99-ї сесії директор Академії Джон Терпінас вручив відповідні сертифікати. Улітку в Будапешті має відбутися ювілейна – 100-а – сесія, для участі в якій запросили керівників правоохоронних відомств з багатьох країн Європи.

Записала Анна ТОРГОНЕНКО, «Моменти»

друкувати
Додати коментар

Інші статті