П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Круглий стіл
18/07/2014 14:36

Українській міліції – європейські стандарти

В Україні стартував проект зі створення міліції європейського зразка. Перший етап цієї новаторської програми був затверджений під час засідання Експертної ради при МВС України за участі міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Як повідомив очільник Харківської правозахисної групи й один із найактивніших учасників дорадчого міліцейського органу Євген Захаров, експеримент буде запроваджений на базі міліції Львівщини:
«Під час першого етапу пілотного проекту планується вивчити, що насправді являє собою міліція цього регіону, які проблеми, потреби, очікування та пропозиції правоохоронців».
Також Євген Захаров наголосив на тому, що важливо зрозуміти, чого очікують від процесу реформування міліцейського відомства громадяни України, якою вони бачать нову українську міліцію.
Правозахисник акцентував увагу на необхідності створення місцевої поліції, роботу якої оцінюватимуть не у «високих» кабінетах відомства, а безпосередньо жителі краю, регіону, тобто тієї території, де працюватимуть їхні земляки-правоохорон­ці. Важливо, щоб місцеві органи самоврядування долучалися до цього питання, зокрема сприяли у фінансуванні.
«Для вирішення цієї нагальної проблеми важливо змінити систему показників оцінки діяльності міліції, – зауважив Євген Захаров. – Це потрібно для того, щоб зрозуміти, наскільки ефективно чи неефективно вона працює. Оцінку діяльності правоохоронців повинно виставляти населення».
Окрім того, за словами правозахисника, планується започаткувати механізми, які всіляко допомагатимуть роботі працівників такого важливого підрозділу, як Державтоінспекція, бо йдеться про збереження людських життів на дорогах країни: «Ми плануємо створити автоматизовану систему реакції на повідом­лення громадян про вчинення різних злочинів. Сподіваємося, що незабаром вона запрацює у Львові та області».
Також планується запровадження механізмів для захисту прав затриманих за європейським зразком.
«Ми прагнемо до того, щоб діяльність міліції була прозорішою, ніж вона є сьогодні. Як відомо, начальник главку обласної міліції Дмитро Загарія дав розпорядження всім керівникам райвідділів міста відкрити акаунти в соцмережах, зокрема у „Фейсбуку”, задля спілкування з людьми», – наголосив Євген Захаров.
Як зазначив правозахисник, уже існує детальний план цієї роботи, який узгоджений із представниками Головного штабу МВС, керівництвом і штабом ГУМВС України у Львівській області. Цей документ регламентуватиме роботу правоохоронців упродовж чотирьох місяців. Для ефективної роботи над цим проектом створять сім робочих груп, до яких увійдуть львівські експерти, а також фахівці з інших регіонів. Діятиме й загальна організаційна комісія, представники якої організовуватимуть і координуватимуть цю роботу.
Важливим питанням є пошук джерел фінансування програми. За словами Євгена Захарова, цим займатиметься Експертна рада при МВС, бо бюджетного фінансування буде недосить. Він також висловив сподівання, що участь в експериментальному проекті візьмуть представники львівської мерії й особисто мер міста Андрій Садовий. Це, на думку правозахисника, потрібно для того, щоб запровадити якісно нову співпрацю з населенням, а отже, й щоб змінити ставлення до неї.
Окремо Євген Захаров пояснив, чому для старту проекту було обрано місто Львів:
«Львів обрано з двох причин. По-перше, це позиція громадськості, а по-друге, в експерименті візьмуть участь фахівці Західного регіону, зокрема й Львівського університету внутрішніх справ, де є великий кадровий потенціал. Також на Львівщині був найкраще організований і проведений конкурс на затвердження нового керівника головного міліцейського управління. До того ж ідею старту проекту реформування правоохоронного відомства підтримав новообраний начальник обласної міліції Дмитро Загарія».
Учасники Експертної ради також обговорили концептуальні засади реформування органів внутрішніх справ. Зокрема, питання деполітизації, децентралізації, девоєнізації, прозорості та реорганізації міліції у відомство європейського зразка.
Іван КУЛЕХА, м. Київ
Фото автора

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті