Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Наші люди
05/06/2014 17:29

Заплаче мати не одна, заплаче Україна…

Минулими вихідними в різних куточках країни прощалися з військовослужбовцями Національної гвардії України та працівниками міліції, що поклали життя під час антитерористичної операції на східних теренах держави.

29  травня близько 12.30 біля Слов’ян­ська, що на Донеччині, бойо­вики-сепа­ратис­ти обстріляли вертоліт Мі-8 Нац­гвардії з бортовим номером «16», який виконував плановий обліт блокпостів. Моторошні кад­ри відеозапису свідчать: екіпаж «бор­ту-16», підбитого пострілом із переносного зенітного ракетного комплексу й охопленого полу­м’ям, боровся до останнього, намагаючись здійснити аварійну посадку. Проте внаслідок падіння вибухнули баки з пальним. Дивом уцілів лише один гвардієць – другий пілот старший лейтенант Олександр Макеєнко, що дістав тяжкі травми й нині перебуває в харківському військовому госпіталі.

Під час цієї трагедії загинули шестеро гвардійців: генерал-майор Сергій Кульчицький, полковник Сергій Бульдович, майор Віталій Курилович, капітан Сергій Кравченко, прапорщики Валентин Білошкурський і Віктор Ліпський, а також шість працівників спеціальної роти міліції УМВС України в Івано-Фран­ків­ській області: старші лейтенанти міліції Петро Безпалько і Василь Семанюк, старший прапорщик міліції Володимир Шарабуряк, прапорщик міліції Володимир Лисенчук, старшина міліції Пет­ро Остап’юк, старший сержант міліції Віктор Яков’як.

Ударом у відповідь сили АТО знищили групу терористів, що здійснила обстріл вертольота…

50-річний генерал-майор Сергій Кульчицький присвятив військовій службі понад 32 роки. Випускник Уссурійського суворовського військового училища, Далекосхідного вищого загальновійськового командного училища та Національної академії оборони України, він пройшов яскравий службовий шлях від командира взводу морської піхоти радянського Північного флоту до начальника управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління НГУ. Був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня й орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Сергій Петрович мав чудову родину – дружину, сина, доньку.

Заступник командира Гвардійської авіаційної бази НГУ з льотної підготовки 40-літній полковник Сергій Іванович Бульдович та його однополчанин старший бортовий технік – інструктор 39-річний капітан Сергій Миколайович Кравченко були членами екіпажу збитого вертольота. Випускник Сизранського вищого військового авіаучилища льотчиків полковник Бульдович присвятив військовій авіації 23 роки життя. Досвідченим авіатором був і випускник Київського інституту ВПС капітан Кравченко – мав за плечима майже 22 роки служби. В Олександрії на Кіровоградщині Сергія Івановича чекали дружина й син, Сергія Миколайовича – дружина та два сини.

40-літній майор Віталій Іванович Курилович усі 22 роки військової кар’єри прослужив у павлоградському полку НГУ з охорони особливо важливих державних об’єктів – від рядового строкової служби до начальника групи бойової та спеціальної підготовки частини, 2008-го закінчив Академію ВВ МВС. В осиротілій родині залишилися дружина й два сини.

Військовослужбовці полку спеціального призначення НГУ «Ягуар», дислокованого на Він­ниччині, 34-річний прапорщик Валентин Білошкурський та 31-літній випускник Вінницького державного педагогічного університету прапорщик Віктор Ліпський пройшли строкову військову службу у ВВ МВС, після чого стали до лав професійних військових правоохоронців. Служили в одному відділенні, обіймали посади інструкторів − старших кулеметників. Прапорщик Білошкурський присвятив службі Батьківщині близько 13 років, прапорщик Ліпський – майже 12. Вдома Валентина Васильовича не дочекалася дружина й 11-літня донька, Вік­тора Володимировича – дружина та 10-річний син.

 

Того ж дня, 29 травня, поблизу Ка­м’янки на Харківщині терористи обстріляли зі стрілецької зброї та підствольних гранатометів вантажівку, що перевозила військовослужбовців дніпропет­ровського полку охорони громадського порядку НГУ. Унаслідок цього нападу зазнав смертельного поранення 19-річний вій­сько­во­­службовець строкової служби старший солдат Володимир Ісадченко. Його повернення на Одещині з нетерпінням чекали батьки й молодша сестра…

Наступної доби, вночі 30 травня, зупинилося серце 22-літнього військовослужбовця за контрактом сержанта Дмитра Шелеміна, що проходив службу в батальйоні з конвоювання та охорони підсудних луганського полку НГУ. За два дні до того Дмитро ніс службу на вогневій позиції біля КПП, коли на військове містечко батальйону вчинили напад озброєні бойовики. Відбиваючи цей штурм, сержант Шелемін дістав осколкові поранення в голову й груди. Два дні лікарі боролися за його життя, але травми були надто тяжкі. Смерть Дмитра стала непоправною утратою для його матері й молодшого брата.

Наказом командувача НГУ № 54 від 30 травня 2014 року за мужність, відвагу, самовіддані дії, виявлені під час виконання військового обо­в’яз­ку, генерал-ма­йора Сергія Кульчицького та ще де­в’ять за­гиб­лих військово­служ­бов­ців НГУ зараховано на­віч­но до списків військових частин, в яких вони проходили службу.

Сергій ДІДИК, 

 м. Київ

друкувати
Додати коментар

Інші статті