П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Наші люди
03/08/2015 10:29

У «декрет» піде майбутній чоловік

Дільничний пункт міліції № 3 – єдиний в Івано-Франківську, в якому працюють тільки дільничні-жінки. Старший дільничний інспектор лейтенант міліції Лілія Колядич та її колега капітан міліції Мар’яна Лінник обслуговують одну з найскладніших дільниць обласного центру. 

Якщо Мар’яна Лінник нещодавно перевелася на цю дільницю й замінила лейтенанта міліції Мар’яну Росновську, що переїхала служити на Хмельниччину, то уродженку Волинської області Лілію Колядич можна вважати її старожилом. Недарма міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус нещодавно вручив їй відзнаку за сумлінну роботу на благо міста та його 
жителів.
Варто зауважити, що Лілія Колядич готувалася до роботи в органах внутрішніх справ ще зі шкільної парти. Після закінчення середньої школи вступила на навчання в юридичний коледж Прикарпатського на­ціо­нального університету ім. В. Стефаника. З дипломом молодшого спеціаліста пробувала влаштуватися на роботу в міліцію, але не вийшло. Тож працювала в житлово-експлуатаційній конторі юристом і на громадських засадах очолювала громадський пункт охорони правопорядку (ГПОП).
Потім була робота на сьомому ГПОП на вул. Ленкавського – одному з найбільших у місті. Лілія Колядич щовечора здійснювала прийом громадян, організовувала чергування громадських формувань із Національного університету нафти й газу, охоронної фірми «Арте», газконтори. За її ініціативою було створено таке формування в загальноосвітній школі № 4. «Працювала разом із дільничним інспектором міліції Павлом Романовим, – розповідає Лілія Павлівна. – Бачила його роботу збоку, цікавилася нею, бо сама хотіла стати дільничним інспектором. Зрештою, моя мрія здійснилася».
Начальник громадського формування з охорони правопорядку «Штаб» м. Івано-Франківська полковник міліції у відставці Петро Павлюк каже, що радо дав рекомендацію Лілії Колядич на роботу в органи внутрішніх справ. «Це перший випадок, коли начальник ГПОП перейшов на роботу в міліцію, – відзначає Петро Петрович. – Пані Лілія завжди відповідально ставилася до виконання своїх функціональних обов’язків, має хорошу юридичну підготовку. Тож був певний, що на новій роботі вона, як кажуть, не загубиться. І мені було приємно дізнатися, що недавно її призначили старшим дільничним інспектором».
За словами Лілії Колядич, найчастіше їй доводиться розбиратися із сімейними конфліктами. Віднедавна законодавці дозволили не тільки накладати на бешкетників штраф, а й брати їх під арешт, що є дієвішою формою впливу. «Подеколи, жінка скаржиться на чоловіка, а коли приходять до нас, у дільничний пункт, разом, каже, що вже помирилися, більше сваритися не будуть, – розповідає лейтенант міліції. – Все одно проводжу з ними профілактичну бесіду. Здебільшого скарги більше не повторюються.
На моїй дільниці шість осіб перебувають під адміністративним наглядом. Перевіряю їх увечері за місцем проживання. Як раніше судимі за тяжкі злочини реагують на жінку в формі? Насамперед, як на працівника міліції, з цим проблем немає».
На моє запитання, чи доводилося застосовувати фізичну силу до правопорушників, молода жінка киває ствердно. Але додає, що краще переконувати словом. Нещодавно лейтенант міліції Колядич ішла вулицею Петлюри й побачила трьох чоловіків, які несли в руках щось важке. Придивилася, а то 
чавунна основа під дощоприймальну решітку. До пункту приймання брухту – сто метрів. Дільничний інспектор зупинила чоловіків, викликала мобільним слідчо-оперативну групу. Довелося понервуватися, доки приїхали колеги, бо «металісти» могли будь-якої миті розбігтися. Але не зробили цього. Мабуть, посоромилися, адже перед ними була жінка.
Колишній керівник відділу дільничних інспекторів обласного УМВС Петро Павлюк каже, що ще десять років тому в службі працювало до двох десятків жінок. Тепер тільки в одному Івано-Франківському міськвідділі – більше. Звісно, ця тенденція має свої переваги й недоліки. «Жінки інколи ретельніше й відповідальніше ставляться до роботи, – зауважує полковник. – З іншого боку, вони „випадають” на тривалий час через декретні відпустки». Лілія Колядич ще незаміжня, тож майже весь час пропадає на службі. Навіть на улюбленій риболовлі останній раз була кілька років тому. Власне, їй робота дільничного інспектора подобається. Настільки, що жінка робить 
несподіване зізнання: якщо народиться дитя, то в «декрет» піде майбутній чоловік…
Ігор Голинський, 
Івано-Франківська обл.

друкувати
Додати коментар

Інші статті