Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Спорт
26/05/2013 22:50

Подолати корупцію в спорті

Відбувся семінар, присвячений запобіганню та протидії корупції в спорті, зокрема футболі.

Такий захід організовано в Україні вперше. В обговоренні цієї проблеми взяли участь юристи, науковці, знавці футболу, представники влади та ЗМІ.
– Наразі футбольна спільнота надзвичайно занепокоєна явищами корупції в цьому виді спорту, зокрема договірними результатами матчів, підкупом арбітрів, впливом на спортивні результати через фінансове стимулювання одного з учасників матчу третіми особами, лобіюванням інтересів команд, які ставлять перед собою завдання будь-що досягти високих результатів, та інших протизаконних дій, – зазначив керівник апарату Укрбюро Інтерполу Василь Неволя. – Певного досвіду в боротьбі з цим ганебним явищем ми набули під час Євро-2012. Він, насамперед, полягає в оперативному обміні інформацією й алгоритмі скоординованих подальших заходів.
Василь Неволя зауважив, що лише об’єднавши зусилля можна подолати корупцію в спорті. У цій справі важливими є партнерство та розуміння самої проблеми. Також слід усунути прогалину в законодавстві, що регулює питання протидії корупції у футболі.
Як зазначив керівник групи Інтерполу з питань прозорості в спорті Джон Еббот, договірні матчі стали пандемією, а тому жодна організація не може протидіяти цьому явищу самотужки.
– Проблема корупції в системі футболу є надзвичайно гострою та, безумовно, потребує вирішення. Це явище негативно впливає на всі сторони життєдіяльності цього виду спорту, руйнує правові й етичні відносини між людьми, – резюмував Джон Еббот.
Своєю чергою, посол ФІФА з питань чесної гри Сімоне Фаріна розповів про свій досвід боротьби з договірними матчами. Він – колишній італійський футболіст, який свого часу відмовився від хабара. За його словами, необхідно налагодити ефективну систему захисту осіб, які повідомляють про скоєння особами корупційних дій у системі футболу.
За результатами роботи учасники заходу дійшли висновку, що питання запобігання та боротьби із проявами корупції у футболі слід, передусім, врегулювати на законодавчому рівні.
Вікторія ПАЛАМАРЧУК, м. Київ. 
Фото Дмитра БАТИРЕНКА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті