Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Спорт
26/08/2012 15:18

Лондон-2012. Післямова

Сімнадцять літніх днів світ жив у ритмі найбільшого спортивного свята планети – олімпійських ігор, – відстежуючи події на «передовій» Туманного Альбіону. Україну на ювілейних, XXX Іграх у Великобританії представляли 245 спортсменів. П’яту частину цього «золотого фонду» становили представники міліцейського відомства.

Здобутком національної олімпійської збірної України на Іграх-2012 стали 20 дорогоцінних «зливків»: шість – найвищої проби, золотих, п’ять – срібних і дев’ять – бронзових. Окремий медальний підсумок «міліцейської» збірної – дві срібні та одна бронзова медалі.

Олімпійська чемпіонка-2008 з веслування на байдарці Інна Осипенко-Радомська здобула перше «срібло» для загальної та власної скарбниці Олімпійських ігор у Лондоні на 500-метрівці. Після першої половини дистанції, як і у кваліфікації та півфіналі, наша славетна динамівка була попереду, однак титулована угорка Данута Козак вирвала перемогу. Другою позицією – із результатом 1:52,685 – Інна вже нікому не поступилася.

Одразу після фінішу усміхнена володарка повної колекції олімпійських нагород Інна Осипенко-Радомська поділилася радістю від успішного виступу на 500-мет­рівці:

«Я дуже задоволена своїми перегонами, – не приховувала щастя новоспечена призерка. – Та розслаблятися зарано: попереду – друга дисципліна, 200 метрів. Я приїхала в Лондон по дві медалі, тому налаштовуюсь на боротьбу».

Свого слова Інна Осипенко-Радомська додержала, укомплектувавши власну олімпійську колекцію ще однією срібною медаллю. Нагадаємо, в Афінах-2004 українка здобула свою першу олімпійську нагороду – «бронзу», а за чотири роки в Пекіні піднялася на найвищу сходинку п’єдесталу пошани.

Другу бронзову нагороду для збірної України на Іграх у Лондоні у ваговій категорії до 58 кг здобула важкоатлетка Юлія Каліна. Лише один кілограм відділив українку від «срібла». Наша спорт­с­менка за сумою двоборства підняла 235 кг і встановила особистий рекорд.

«Головне завдання, яке ставив переді мною тренер, – спрацювати на шість підходів, що я й зробила. Коли ж дізналася, що мені «підкорилася» вага в 235 кг, не повірила, адже це на 10 кг більше, ніж я зазвичай підіймала», – поділилася радістю в перші хвилини тріумфу Юлія Каліна. – Нині хочу відпочити, побути з сім’єю, адже останнім часом усі сили віддавала підготовці до турніру. А невдовзі почну підготовку до Олімпіади-2016, – зазначила призерка, повернувшись із Лондона».

Гідно виступили й інші представники «міліцейської» збірної. Багатоборець Олексій Касьянов, для якого це вже друга олімпіада, посів сьоме місце, що, зважаючи на конкуренцію, є доволі гарним результатом. Після п’яти дисциплін наш спортсмен піднявся з п’ятого на четверте місце. Згодом, за результатами семи змагань, Олексій впритул наблизився до олімпійської «бронзи», вийшовши на «чисте» третє місце. Однак після останніх випробувань – стрибків із жердиною та метання списа – опустився на сьому позицію.

Одна сходинка відділила нашу борчиню Тетяну Лазареву від третьої за престижністю олімпійської нагороди Ігор-2012. У напруженій боротьбі у ваговій категорії до 55 кг українка поступилась бронзовій призерці Пекінської олімпіади колумбійці Жак­лін Растьєро Кастільйо. Ще одна наша борчиня, Катерина Бурмістрова (вагова категорія – до 72 кг) не змогла потрапити до «бронзового» фіналу, віддавши перемогу срібній призерці Олімпіади Гюзель Мануровій із Казахстану.

Заявили про себе наші спортсмени й у велосипедному спорті. У змаганнях із маунтенбайку Яна Беломоїна показала 13-й результат із часом: 1:35,46. З кожним колом – загалом їх шість – вона поступово поліпшувала своє турнірне становище. Зазначимо, що на першій проміжній позначці – 0,4 км – Яна була 28-ю, а на останньому відрізку дистанції – вже 14-ю. До фінішу українка приїхала 13-ю. Олімпійською чемпіонкою в цьому виді стала Жюлі Брессе з Франції, з результатом  1:30, 52.

Наші п’ятиборці – Павло Тимошенко та Дмитро Кірпулянський – посіли в Лондоні, відповідно, 23-є та 35-е місця. Недаремно ці старти називають непередбачуваними. Так, у третьому етапі – верховій їзді – коня надають лише за кілька хвилин до старту. Не пощастило з конем Дмитру Кірпулянському, який не зміг із ним упоратися та вийшов за межі часу. Ця прикрість вплинула на кількість набраних очок, і, звісно ж, на результат у турнірній таблиці.

Одна з медальних надій нашої збірної – Ілля Кваша – завершив свої виступи в стрибках у воду на 8-му місці, із результатом 462,25 очка.

«Фатальним став другий стрибок, коли я не «потрапив у трамплін» і мав рятувати ситуацію, щоб не дістати максимально низькі оцінки. Далі – просто намагався виконати свою програму якомога краще, – прокоментував виступ Ілля Кваша. – І надалі працюватиму над собою, ускладнюватиму програму, щоб конкурувати з найкращими стрибунами світу. У нинішнього олімпійського чемпіона Іллі Захарова просто фантастична техніка! Його перемога – заслужена».

На цьогорічних Іграх у загальнокомандному медальному заліку національна збірна України посіла 14-е місце серед 204 країн-учасниць. І хоч сухі цифри статистики свідчать, що це – найгірший результат за всю історію участі України в Олімпійських іграх (найвдалішою виявилася Олімпіада-2008 у Пекіні, де українці зібрали врожай із 27 нагород), ми пишаємося нашими спортсменами й віримо в їхні майбутні перемоги! 

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті