Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Актуально
13/11/2014 15:01

Крадіжка навіть одного голосу – злочин

 Україні офіційно підбито підсумки позачергових виборів до парламенту. Кампанія проходила традиційно динамічно, проте, як свідчить практика й зібрані правоохоронцями матеріали, не всі команди майбутніх слуг народу нині готові відмовитися від брудних технологій, які допомагають прослизнути під омріяний «купол» представницької влади.

Станом на 11 листопада ОВС проводять належну перевірку 3 983 заяв і повідомлень про події та правопорушення, пов’язані з виборчим процесом. Матеріали останніх стали підставою для початку 421 кримінального провадження. До того ж левова частка таких справ (301) стосується періоду проведення агітаційної кампанії, а майже щочетверта – етапу голосування та встановлення результатів волевиявлення.

Лідером із виявлення таких протизаконних дій стала столиця, а також Донецька, Одеська, Харківська, Чернігівська, Київська й Запорізька області.

Днями щодо цього питання радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко проводив брифінг. Він зауважив: попри посилення відповідальності за такі порушення, знайшлося чимало кандидатів у нардепи, членів виборчих комісій, що вдавалися до нечесних і навіть злочинних маніпуляцій. Саме такі прояви мала боротьба деяких мажоритарників за власний успіх. Натепер міліцією відкрито два провадження щодо підроблення підсумків волевиявлення. Зацікавлені особи фальсифікували документи, які викривлювали реальні результати голосування. Звісно – на користь одного з кандидатів. Такі дії зафіксовані на 21 виборчій дільниці у двох одномандатних округах (№ 50 і 30). Щодо окреслених фактів почато провадження відповідно до ч. 4 ст. 158 ККУ. Фігурантам «світить» від семи до 10 років неволі. Проте їх усіх ще треба встановити.

Факт такого брутального нехтування закону доводить, на думку пана Геращенка, що мажоритарні вибори в Україні є злом, яке спонукає команди кандидатів у парламентарі й пов’язаних із ними працівників виборчкомів вдаватися до сумнозвісних підтасовок. Імовірно, саме через них затягнувся момент остаточного підбиття підсумків цьогорічних парламентських перегонів.

Міністр внутрішніх справ дав завдання розібратися з цими негативними процесами й максимально ретельно підійти до розслідування всіх проваджень. Про результати міліцейське відомство оперативно й прозоро інформуватиме суспільство.

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ»

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті