Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Актуально
10/10/2014 15:31

Допомога заради миру

Українські регіони продовжують споряджати в зону проведення антитерористичної операції військових, добровольців і правоохоронців, які закріплюють досягнуті успіхи й допомагають на звільнених теренах налагоджувати мирне життя. Підприємці, установи, організації і навіть зовсім не багаті пенсіонери –  кожен по-своєму – вишукують можливості хоч щось, а передати на потреби  східного фронту.

Приміром, для нового складу ротації батальйону патрульної служби міліції спецпризначення «Київщина», що днями вирушив після курсу вишколу на воєнну вахту, небайдужі акти­вісти-волонтери подарували три автівки. Бійці-миротворці, які залишили вдома дружин і дітей, виїхали в обпалений «Градами» й «Нонами» регіон уперше. Звісно, хлопці хоробрі й налаштовані на переможну хвилю, проте додаткової сміливості їм додає підтримка великої української родини, яку вони захищають від бузувіра, й упевненість у тім, що вони відстоюють праву справу.
Виряджали хлопців як слід – плакали й сміялись, ділились останнім, благословляли по-православному на ратну службу й так само прощались – до скорої зустрічі. Окрім зброї й обладунків, батальйон узяв із собою споряджений земляками добрячий резерв харчів, питної води й пального для транспорту.
А от на Львівщині тамтешнє підприємство ВКФ «Пліт» розробило для бійців антитерору своєрідний подарунок – доволі необхідну нині новинку – сучасний мобільний блокпост. Це збірно-розбірна металева конструкція, обшита геотекстилем, яку ще називають пересувною довготривалою вогневою точкою. На місці монтажу її заповнюють піском або ґрунтом. Після остаточних випробувань згадані міні-фортеці передаватимуть воякам для облаштування позицій. Нині є два різновиди таких конструкцій – на основі польського й американського зразків. Країни НАТО використовували їх під час бойових дій в Іраку. Примітно, що ці «фронтові укріплення» вже успішно випробували на Яворівському військовому полігоні. Вони мають достатній рівень захисту, убезпечуючи від більшості видів стрілецької зброї.
Мобільний блокпост складається з опалубки й бійниць для ведення вогню, а також перекриття, яке захищає від обстрілу зверху й розрахований на тримання кругової оборони трьома бійцями. Конструкція (собівартістю близько 20 тис. грн) проста в експлуатації: на її монтування знадобиться лише дві години. Так само швидко міні-фортецю можна демонтувати й перевезти в інше місце.
– Люди, яких відправляють на передову, мають бути максимально захищені. Нам потрібна перемога, але з найменшою кількістю втрат, бо життя – безцінне. Слава Богу, у нашому місті є підприємства, керівництво яких це розуміє. Нині цими блокпостами ми готові повністю забезпечити батальйони, які вирушають зі Львова в зону АТО. МВС уже замовило 8 таких конструкцій, виявило зацікавленість і Міноборони. Отож, зважаючи на потреби, ми знайдемо належне фінансування й можливості. Якщо це врятує чиєсь життя, ціна не має значення. Виробник здатен випускати їх у достатній кількості. А наявні засоби, які почасти використовують, не дають такого ефекту. Навіть коли снаряд влітає в бетонний блок, то він може наробити більше біди, ніж від влучення в перепону з піску. Приємно, що обладунки натовського стандарту наше львівське підприємство здатне виробляти в рази дешевше, – зауважив під час демонстраційного монтажу міні-фортеці міський голова Львова Андрій Садовий.
Тим часом директор ВКФ «Пліт» Андрій Пегитяк запевнив: в Україні аналогів таких конструкцій допоки немає. Ідею створення мобільних блокпостів запозичили в поляків, на одній із виставок металообробної техніки. Польські колеги подарували українцям зразок, а решту інформації львів’яни віднайшли в Інтернеті. Замовили якісну тканину, що не горить і не розривається. Відтоді й розпочали виготовляти блокпости. Щоб зібрати пов­ний комплект, а це десять складових, робітникам треба один день.
– Ця конструкція, на противагу стандартним блокпостам із на­пов­нених піском мішків, не розсиплеться. Головне, на місці експлуатації знайти екскаватор. Тоді конструкцію можна дуже швидко спорудити. Вона врятує від кулі, гранати чи осколку, – поділився враженнями й заступник очільника міліцейського главку Львівської області Андрій Карпінець.
Досі актуальним на передовій залишається проблема забезпечення війська засобами захисту. Це добре розуміють ті, хто свого часу вже побував у «гарячих точках». Приміром, ветерани-афганці з Коростеня на Житомирщині не лише співпереживають українським військовим, а й активно допомагають їм, як кажуть, матеріально. Днями міськрайонна спілка учасників афганської війни і воїнів-інтернаціоналістів підтримали міліціонерів-зем­ля­ків, які нині боронять правопорядок на сході. На зустрічі коростенських правоохоронців із головою згаданої спілки Олександром Ситником йшлося про предметну підтримку миротворців.
– Від імені ветеранів-афганців ми даруємо засоби індивідуального захисту – бронежилети з рівнем захисту 5+ і кілька комплектів протиосколкових захисних окулярів, які знадобляться працівникам міськвідділу під час несення служби на території Луганщини, – звернувся до правоохоронців пан Ситник. – Передусім, чекаємо успішного повернення хлопців, які перебувають у зоні проведення АТО, а тим, хто їх змінить, бажаю мужності, витримки й перемоги.
Натомість керівник Коростенської міліції Віктор Калітка подякував воїнам-інтернаціо­на­лістам за виявлені розуміння й підтримку: «Мої колеги входять до постійного складу зведених загонів, які діють на Луганщині. Ми підтримуємо зв’язок із ними, знаємо про їхні потреби й проблеми й намагаємося оперативно їм допомагати».
Микола ЖУКОВИЧ, 
Ігор ГАЛУЩАК, 
Олена ВОЛКОВСЬКА
друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті