Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Актуально
04/08/2014 17:24

Володимир Євдокимов: «Досвід сусідів для нас унікальний»

МВС готове почути всі пропозиції щодо реформування української міліції. Про це перший заступник міністра внутрішніх справ України Володимир Євдокимов заявив під час нещодавньої офіційної зустрічі членів колегії міністерства з вищими чиновниками та експертами з Грузії, Литви та Польщі.

Зустріч організували на прохання старшого радника з правоохоронних питань Ре­гіо­нального програмного офісу Департаменту юстиції США Роберта Пікока.

«Процес реформування віт­чизняного правоохоронного відомства розпочався давно. За цей час багато зроблено, але багато ще треба зробити. У зв’язку з цим ми завжди готові почути добрі поради та рекомендації з вдосконалення роботи нашої міліції від своїх зарубіжних колег, які успішно реформували свої правоохоронні органи, і довіра до яких сьогодні є максимально високою, як, наприклад, у Грузії – 84%», – зазначив Володимир Євдокимов.

Заступник міністра також додав, що важливо якомога швидше розпочати заплановані реформи і для одержання позитивного результату вже найближчим часом акцентувати увагу лише на найважливішому. «У цій непростій справі досвід сусідів – унікальний», – підкреслив він.

Колишній заступник міністра внут­рішніх справ Грузії Ека Згуладзе поділилася «секретами» реформ у своїй країні, зокрема, і в поліції.

За її словами, 2003 року в Грузії панував хаос, а країна була банкрутом. На першому ж засіданні уряду майже всі міністри констатували, що в бюджеті зов­сім немає грошей. Така ж ситуація була й у МВС – затримка зарплат сягнула п’яти місяців, а пенсії в країні взагалі не видавалися протягом восьми місяців.

До цього потрібно додати відкритий і незахищений кордон, через який масово завозилася контрабанда, так би мовити, на кожному кроці! На додаток у Грузії були проблеми й з Аджарією, чиновники якої абсолютно не підпорядковувалися органам центральної влади.

Світло і вода в країні подавалися за графіком, рекет вважався нормою життя, а 70 % хлопчиків початкових класів мріяли стати… «злодіями в законі».

«Перше, за що ми взялися – вирішили реалізовувати політичну волю керівників держави, бо знали: гірше вже не буде! Далі запланували дати людям швидкий результат і почали фронтальний наступ на корупцію, кримінальний світ...» – вела далі Ека Згуладзе.

Водночас експерт зазначила, що в Грузії багато уваги було приділено й підготовці кадрів. Наприклад, раніше вона працювала звичайним юристом. Виграла справу проти держави і вже наступного дня була запрошена на роботу заступника міністра внутрішніх справ. А міністр енергетики Грузії, приміром, до цього працював звичайним експертом у галузі енергетики.

Уряд складався переважно з молодих, енергійних людей, які не боялися застосовувати нетрадиційні підходи до вирішення проблем. Наприклад, вже незабаром було розформоване ДАІ, а патрульно-постову службу у трьох найбільших містах країни – створено з нуля й добре забезпечено.

Реальна активна боротьба з корупцією та кримінальним світом уже через півроку дала можливість збільшити надходження до держбюджету рівно в 20 разів! «Таким чином, ми змогли фінансувати і себе, і реформи. І в цьому велика заслуга нової поліції – протягом двох років у Грузії за допомогою нових технологій і бажання самих людей був пов­ністю знищений організований злодійський світ».

Ека Згуладзе згадала, що реформи в поліції почалися з наявності лише 8 комп’ютерів у правоохоронному відомстві. «Ми поставили перед собою спільну мету – знищити всі символи корупції! Це було важливіше для нас, ніж будь-що інше! Водночас проводилась системна робота щодо розвитку інших департаментів відомства».

А ще, за її словами, на початку проведення реформ, коли спецназівці відмовлялися йти на спецоперації, особисто міністр разом з 10 рядовими бійцями та 3 співробітниками прес-центру, які не вміли стріляти, йшли на затримання й заарештовували злочинців.

Грузинський експерт з особливою гордістю відзначає такий факт: уряд домігся, щоб поліцейські в Грузії стали пишатися своєю роботою, яка до цього їм не подобалася. Раніше вони навіть не поважали себе, як чоловіків: їхня зарплата становила лише 15 американських доларів на місяць.

«Ми дали їм гідну платню, пільги, хороші умови роботи і, головне, підтримку уряду за умови, що вони не використовуватимуть зброї проти своїх людей і не братимуть хабарів. Таким чином, наша ідея – життя може змінюватися на краще – стала реалізовуватися», – резюмувала пані Згуладзе.

Досвідом реформування правоохоронних органів також поділилися головний радник Департаменту поліції Литви Альвідас Сакочіус і заступник генерального комісара поліції Литви Кестутіс Тубис.

На їхню думку, нову поліцію Литви створило, насамперед, величезне бажання самих литовців мати її. З розпадом Радянського Союзу вони почали у своїй Академії відразу ж навчати молодих полісменів, а в основу підготовки поліцейського були введені чотири важливих правила: патріотизм, неупередженість, нетерпимість до правопорушень і, звичайно ж, професіоналізм.

Своєю чергою, аташе з питань правоохоронної діяльності Посольства Республіки Польща в Україні Томаш Білецькі розповів про законотворчий шлях їхньої поліції. За його словами, закон про поліцію Польщі був ухвалений 6 квітня 1990 року й відтоді в нього внесено близько 100 змін.

«Важливою складовою нашої діяльності є також пов­на деполітизація відомства, а також активна співпраця поліції з представниками територіальних органів місцевого самоврядування. Результат – висока довіра населення до роботи працівників поліції!» – підсумував Томаш Білецькі.

Іван Кулеха, м. Київ. 

Фото Дмитра Батиренка

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті