Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Культура
03/11/2013 16:57

Я не чарівниця, я тільки вчуся

Вітрини сучасних магазинів іграшок вщерть заповнені найрізноманітнішими ляльками. Однак гламурні Барбі й рожеві пупси неможливо й порівняти з не­пов­­торними ручними роботами, кожна з яких унікальна. Саме такі оригінальні іграшки власноруч створює старший лейтенант міліції Олена Шувикіна, психолог сектору кадрового забезпечення Ровеньківського МВ ГУМВС Луганщини.

Олена зацікавилася виготовленням текс­тиль­но-картонових ляльок відносно недавно. Почалось усе з екзотичної красуні, яку вона разом зі старшим сином зробила для шкільного конкурсу. Лялька вийшла чудова: кумедна й весела. Дивишся на неї – і аж настрій поліпшується. Захотілося зробити ще одну.

Сировиною для творчих пошуків талановитої міліціонерки стали, здавалось би, буденні матеріа­ли – капрон і синтепон. Що ж до ідей, то в їх пошуку вона захоплено переглядала фотографії робіт інших майстрів. Споглядаючи на високопрофесійні витвори – а таких було чимало, – сумнівалась, чи зможе створити щось подібне. «Навичок швачки не мала, тож спочатку мені було досить складно, – розповідає Олена. – Здебільшого робила все вручну, тільки великі деталі зшивала на машинці в мами». Згодом жінка придбала власну швейну машинку – і з ще більшим завзяттям заходилася майструвати.

Олена – дружина й мама двох діток. Менший синочок, Лев, постійно потребує маминої турботи. Та й старшому – четвертокласнику Стасу – потрібні увага й допомога. А ще ж є звичайні буденні справи: наварити, прибрати, попрати… Для хобі, здається, часу й не лишається. Взятися за улюблене заняття їй, зазвичай, вдається ввечері, буває – й уночі. Треба зауважити, що чоловікові Олексієві нове захоплення дружини до душі. І якщо їй потрібна допомога, наприклад, дріт накрутити для каркаса, він залюбки долучається до творчого процесу.

Нині Олена виготовила чимало симпатичних лялечок. Сама авторка доволі скромно оцінює свої роботи. Жартує: «Я не чарівниця, я тільки вчуся». Однак яскраві образи й виразна міміка її милих красунечок засвідчують, що майстриня досягла значних успіхів. До речі, вона ще захопилася виготовленням іграшок із флісу. Її кумедні звірятка не схожі на звичні м’які цяцьки певно тому, що в них, як у кожну свою роботу, Олена вклала часточку душі. Жінка твердо переконана, що виріб вбирає енергетику майстра, тож не береться за шиття в поганому настрої. Усі зроблені нею іграшки мають добрі личка і, як і задумано авторкою, дарують радість. Готові забавки надовго не затримуються в оселі Шувикіних – міліціонерка залюбки роздає їх друзям і близьким.

Професійний психолог Олена Шувикіна вважає своє хобі ефективним способом терапії. «Такі заняття чудово заспокоюють», – каже вона. І в найближчому майбутньому планує навчитися шити іграшки ще й із льону та бавовни. А наразі пробує свої сили ще в одному дуже цікавому напрямку декоративного мистецтва: робить топіарії – маленькі оригінальні деревця з найрізноманітніших натуральних і штучних матеріалів.

 

Олена ВЛАСОВА, Луганська обл.

друкувати

Коментарi

Інші статті