Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Культура
09/08/2012 15:06

Українському правоохоронцеві аплодував світ

    На 30-му ювілейному Фестивалі хорового співу, що відбувся в липні в грецькому місті Превезі, серед кількох десятків колективів із різних країн світу народна хорова капела Національної академії наук України «Золоті ворота» посіла почесне друге місце й здобула спеціальний приз «За найкраще виконання духовної та православної музики». Один із хористів цього колективу – представник Управління зв’язків із громадськістю МВС України Геннадій Вольфовський.

    Співаки «Золотих воріт» знані в музичному світі як цінителі давніх духовних творів. Натхненно виконуючи їх, артисти намагаються адаптувати класику до сьогодення, сподіваючись викликати в людей «нового» покоління інтерес до духовного музичного співу.

У складі хорової капели є і представник правоохоронного відомства Геннадій Вольфовський. Він, до речі, – учасник військового паломництва до французького міста Лурда. Свого часу співак був присутнім на аудієнції в Папи Римського у Ватикані.

30-й ювілейний фестиваль розпочався незадовго після закінчення чемпіонату Європи з футболу, який наша країна провела на досить високому рівні. Тому, цілком зрозуміло, що колектив народної капели їхав на змагання, щоб якнайкраще представити Україну на міжнародному співочому конкурсі й довести: українці талановиті в усьому. Кожним своїм виступом на міжнародних аренах «Золоті ворота» намагаються втримати «імідж» однієї з найспівучіших націй.

Урочиста церемонія відкриття фестивалю відбувалася на головній сцені відкритого театру, розташованого неподалік набережної Превези. Після привітань організаторів і президента фестивалю всі хорові колективи представили себе виконанням кількох творів, після чого врочистим парадом пройшли набережною.

Конкурсна програма фестивалю розпочалася наступного ранку в місцевому храмі Святого Василя. Український колектив виконував п’ять композицій, серед яких – усесвітньо відомий твір XV ст. «Киріє» A. Габріелі. З ним пов’язана досить цікава історія. Узагалі, цю композицію виконують не як музичний твір, а як підспівування до основної проповіді – тихо, напівголоса, створюючи своєрідний фон. Хористи «Золотих воріт» заспівали «Киріє» окремим, самостійним музичним твором – гучно й емоційно. Слухачам таке «прочитання» припало до душі.

Також у виконанні хорової капели прозвучали такі відомі твори, як «Великое славословие» Апостола Струмського, «Херувимская песнь» молодого сучасного українського композитора М. Кучмета, «Aве Марія» Х. Бусто й «Дримба» В. Зарубицького. Глядачі вітали виступ колективу з України тривалими оплесками.

Увечері капела «Золоті ворота» взяла участь у концерті, що відбувся в межах духовного фестивалю, у храмі Святого Костянтина, де виконали 8 творів: «Богородице Дево, радуйся» Сергія Рахманінова, «Ангел вопияше» Павла Чеснокова та ще кілька визнаних шедеврів хорового співу.

Досить несподіваним, але вельми приємним, став той факт, що до українських хористів підійшов настоятель храму м. Превеза і, зі словами подяки за нат­хненний спів, вручив кожному виконавцю освячену ікону. Такий вияв визнання вдвічі приємніший, враховуючи те, що напередодні фестивалю, за браком часу, співаки провели репетицію лише конкурсної програми – виконання жодної з пісень духовного фестивалю співаки не «відшліфовували».

Потому, пізно ввечері, відбувся врочистий концерт для жителів і гостей міста на його набережній. Приємно, що учасників колективу з України впізнавали на вулиці – чимало людей підходили й вітали хористів із чудовим виступом.

9 липня відбулася офіційна церемонія оголошення переможців співочого конкурсу. За рішенням журі фестивалю, перше місце посів хор із Венесуели. Почесне друге місце і срібна медаль, відповідно, дістались «Золотим воротам». Таке рішення фахівців розчарувало багатьох глядачів. На їхню думку, саме колектив з України був найкращим. Зрештою, це і є найвищим визнанням, дорожчим за будь-які дипломи.

А підтвердженням того, що капела «Золоті ворота» – один із найкращих світових колективів хорового співу, стало запрошення до участі у двох фестивалях духовної музики в Італії, а також той факт, що співакам з України – до речі, єдиним з учасників фестивалю, – вручили спеціальний приз «За найкраще виконання духовної і православної музики».

Микола ГУЛЕВИЧ, 

м. Київ

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті