Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
18/05/2012 12:25

Юрій Слухаєнко: «Міліція Луганщини до Євро-2012 готова!»

    Як відомо, цього літа Україна і Польща прийматимуть у себе чемпіонат Європи з футболу Євро-2012. Про те, які заходи вживає міліція Луганщини, аби це спортивне свято світового масштабу пройшло на найвищому рівні, розповідає начальник управління охорони громадського порядку ГУМВС області полковник міліції Юрій Слухаєнко.

    – Нині підготовка до Євро-2012 – один із пріоритетних напрямів роботи всієї української міліції. Навіть незважаючи на те, що в Луганській області не проводитимуться матчі чемпіонату – вони відбуватимуться у Києві, Львові, Харкові та Донецьку – ступінь нашої готовності до цієї грандіозної події – максимальний. Оскільки, перш за все, наш регіон стане транзитною територією для багатьох уболівальників, ми повинні на належному рівні гарантувати їхній безпечний проїзд. З цією метою в ГУМВС розроблено цілий комплекс заходів щодо посиленого забезпечення громадського порядку на територіях, прилеглих до трьох основних автомагістралей Луганщини загальнодержавного значення. З числа працівників міліції та наших колег з прикордонної служби будуть сформовані мобільні групи, які пильнуватимуть переміщення іноземців: від КПП – і по всій території області.

– Чи планує міліція відпрацювання об’єктів інфраструктури, що розташовані уздовж транзитних артерій регіону?
– Безумовно. Вже зараз ми зосередили увагу на всіх автозаправних станціях, кафе, магазинах і мотелях, розташованих на шляху автотуристів, адже саме в таких місцях на іноземців можуть очікувати неприємні «сюрпризи». На найпроблемніших територіях правоохоронці проводять активні профілактичні заходи й, насамперед, стосовно тих громадян, котрі мали конфлікти із законом або з певних причин потрапляли до поля зору міліції. Вже проведена роз’яс­ню­вальна робота з усіма власниками магазинів та автозаправок щодо необхідності встановлення камер відео­спостереження. Більшість бізнесменів підтримали нашу ініціативу. Крім того, впродовж усієї траси встановлюватимуться спеціальні стенди з телефонами чергових частин ОВС, пунктів медичної допомоги, МНС та інших структур, куди в разі потреби можуть звернутися подорожні. Інформація вказуватиметься трьома мовами – англійською, російською і українською. Це питання служба ДАІ вирішує спільно з державним підприємством «Укравтодор».

– Не секрет, що серед жителів області також є футбольні фанати, що вирушать на матчі Євро-2012. Які у зв’язку з цим заходи вже зараз вживає міліція?
– Почну трохи здалека. З першого січня цього року набрав чинності закон щодо забезпечення правопорядку під час проведення футбольних матчів, у якому чітко розподілені зони відповідальності. Всередині стадіону за порядок відповідає сам футбольний клуб і адміністрація стадіону. Міліція ж гарантує безпеку громадян лише навколо спортивної арени. Це дуже важливий момент, на якому мені хотілося б наголосити. Звісно, серед футбольних фанатів області є люди, які поводяться агресивно на стадіонах та поза їх межами, вживають спиртне, порушують громадський порядок. Саме з такими уболівальниками, більшість яких перебувають у нас на обліку, ми постійно працюємо. Приміром, проводимо індивідуальні бесіди, аби уберегти, перш за все, їх самих від неприємностей.

– Що з європейського досвіду стане нам у нагоді в контексті нового законодавства про порядок проведення футбольних матчів?
У майбутньому ми плануємо побудувати взаємодію з футбольними клубами за європейськими стандартами. Наприклад, у перспективі було б доцільно найзліснішим порушникам на стадіонах в судовому порядку забороняти відвідувати футбольні матчі впродовж деякого часу. Однак для цього знадобляться додаткові зміни в українському законодавстві, а також – чимало коштів: треба повністю перебудовувати систему відеоспостереження на вході в спортивну арену, персоніфікувати квитки на матчі тощо. У березні цього року під час офіційного візиту до МВС Польщі ми на власні очі переконалися в ефективності згадуваної співпраці між міліцією та футбольними клубами.

– Чи зможе міліція поставити надійний заслін для потенційно небезпечних футбольних радикалів, які намагатимуться потрапити на матчі Євро-2012?
– Певна річ! Інформація про таких осіб негайно надходитиме нам від колег-поліцейських, після чого ми вживатимемо адекватні заходи для недопущення будь-яких порушень з їхнього боку. Зокрема, вже під час в’їзду до України прикордонники на наше прохання «гальмуватимуть» усіх радикалів і відправлятимуть назад туди, звідки вони прибули. Запевняю: ми докладемо всіх зусиль, аби ніхто не затьмарив свята законослухняним вболівальникам.

– Уже тепер зрозуміло, що особовому складу міліції Донеччини самотужки буде нелегко впоратися з усім масивом завдань, пов’язаних із забезпеченням громадського порядку під час чемпіонату. Яку посильну допомогу надаватимуть ваші підлеглі своїм колегам з сусіднього регіону?
– Об’єднана група працівників луганської міліції, до складу якої увійдуть представники «Беркута», патрульної служби, ДАІ та інших підрозділів ОВС, відбуде у Донецьк напередодні чемпіонату, аби допомогти тамтешнім правоохоронцям. Члени цієї групи нині закінчують посилений курс з вивчення англійської мови з викладачами кафедри мовної підготовки Луганського університету внутрішніх справ. У результаті, вартові порядку зможуть надавати зарубіжним гостям будь-яку інформаційну допомогу без перекладача. А для підтримки високого міжнародного іміджу української міліції вже у Донецьку наші посланці пройдуть додаткове вивчення етики комунікації з іноземними громадянами. З кінця травня і до закінчення Євро-2012 уся міліція Луганщини, як й інших регіонів, буде переведена на посилений варіант несення служби. До патрулюванні територій, прилеглих до транзитних артерій регіону, задіюватиметься весь особовий склад ОВС.

Бесіду записала Тетяна ПОГУКАЙ , Луганська обл.  

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті