Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
03/07/2011 15:14

Його слухала вся планета

   «Внимание! Внимание! Говорит Москва!» Хто з нас, громадян колишнього СРСР, не пам’ятає цих позивних, які незмінно, десятки років проголошував неперевершений, унікальний голос Юрія Левітана. Ніби мурашки пробігали по шкірі, коли він лунав із радіоефіру. Кожен завмирав у передчутті якоїсь особливої, значущої події планетарного масштабу. Бо лише йому, дикторові Всесоюзного радіо й Державного комітету Ради Міністрів СРСР з телеба­чення і радіомовлення, народному артистові СРСР Юрію Борисовичу Левітану, з його рідкісним за тембром і виразністю голосом доручалася така почесна місія. 
   Та мало хто знав, що саме тому він був змушений провести ча­стину свого життя «за кадром»: багатомільйонна аудиторія радіослухачів не знала його в обличчя, хоча голос цього видатного речника був знайомий кожному співвітчизнику.

    Майбутній легендарний диктор Юрій Левітан (справжнє прізвище – Бе­ркович) народився 1914 р. у стародавньому місті Володимирі. Хоча зростав він у роки війни й розрухи, та його душа тонко відчувала світ прекрасного і прагнула цього. До того ж від рідного дядечка він перейняв любов до пісні, книги, театру. Юрко брав участь у театральних виставах – вчителі пророкували йому сценічне майбутнє. Та він і сам ще з дитинства мріяв стати видатним артистом. Його мрія збулася: серед дикторів Левітанові першому присвоїли звання народного артиста СРСР, він здобув любов і виз-нання широких мас. Був нагороджений орденами «Знак Пошани», Трудового Червоного Прапора, медалями країни.
   …Із благословення батьків восени 1931 р. Юрій поїхав до Москви вступати до кінотex­нікуму, але «не пройшов приймальну комісію». Після невдачі вже було зібрався повернутися додому, та раптом його увагу привернуло оголошення про набір до групи радіодик­торів. Провінційний юнак з волзькою говіркою знову вирішив випробувати долю. На щастя, приймальну комісію очолював видатний радянський актор В. Качалов, котрий відразу звернув увагу на самобутній, чіткий, сильний і красивий голос юнака. Тож, попри величе­зний конкурс, юного Берковича прийняли в групу стажистів Радіо­комі­тету Москви з підготовки дик­торів. Звідси й розпочався його шлях до визнання вже під псевдонімом Левітан, яке, можна сказати, прийшло до нього досить швидко.
Юрій охоче й успішно займався технікою мови, виконував інші завдання й доручення. Та душею рвався до мікрофона. І ось настав той визначальний для нього момент, коли під час нічного технічного ефіру йому доручили прочитати повідом­лення з газети «Правда». І треба ж було, щоб якраз у той час біля свого радіоприймача сидів сам Сталін – радіо в його кабінеті не вимикалося. Почувши голос Юрія Борисовича, він зажадав, щоб доповідь на ХVІІ партз’їзді (1934р.) читав «диктор, який тільки що пере­давав статті».
   Вранці у студію доставили запечатаний пакет з промовою генсека. З почуттям великої відповідальності за довіру й доручену справу Левітан упевнено, без жодної запинки й помилки виголосив весь текст виступу. Той день відкрив перед ним широку дорогу до трудової слави, здобутої великою любов’ю до обраної ним справи, відповідальним ставленням до неї. Так він став го­ловним диктором Радянського Союзу. А водночас керівництво попередило, що з цього моменту воно повинне завжди знати місце його перебування. Це свідчило про важливість доручених диктору завдань, високе призначення його унікального голосу.
   І почалися передачі головного диктора, в яких він повідом­ляв про високі досягнення, відкриття, надзвичайні події СРСР. Недарма ж Левітан був визнаний ycім колективом і керівництвом як найталановитіший диктор студії! Та він не зупинявся на досягнутому, продовжував відточувати свою майстерність до досконалості. Він жив життям країни.
   Ранком 22 червня 1941 року фашистська Німеччина без ого­лошення війни віролом­но напала на Радянський Союз. За доручен­ням ЦК і уряду, нарком іноземних справ В. Молотов звернувся до народу з короткою промовою про напад ворога. А далі, з перших і до останніх днів війни, офіційні зведення виголошував неповторний голос Левітана. Свої повідомлення у прямому ефірі він починав словами: «Говорит Мос­ква! Работают все радиостанции Советского Союза!..» І, затамувавши подих, люди завмирали біля домашніх радіоприймачів, репродукторів державних установ, на площах. Його промови надихали, закликаючи на боротьбу з фашистами на фронті, в тилу, в парти­зансь­ких загонах і з’єд­наннях, вони вселяли надію на визволення в’язням концтаборів, які таємно, з великим ризиком ловили їх на дивом зібраних приймачах. З його щоденних повідомлень усі дізнавалися про становище на всьому тeaтpі воєнних дій, вболіваючи за долю держави і свої долі.
   Восени 1941 р. Левітана евакуювали у Свердловськ. Вести передачі зі столиці стало технічно неможливо. Підмос­ков­­ні радіовежі були демонтовані як орієнтири для ворожих бомбардувальників. У Свердло­вську він жив у бараку в умовах цілковитої тaємності. Інформа­ція для випусків надходила телефоном, сигнал ретранслювався радіостанціями по всій країні, що заважа­ло фашистам зафіксу­вати радіовузол. По­відом­лень від Левітана чекали з нетерпінням і водночас тривогою. 
   І  після війни передачі Левітана були невід’ємною часткою життя радянського народу, вони надихали людей на нові звершення відбудовного періоду. Живий голос диктора накладався на документальні кадри кінохронік, що висвітлю­вали початок війни, Парад Перемоги, похорон Сталіна, перший у світі політ людини в космос. Передавав він і повідомлення ТАРС.
   За такої слави Юрій Борисович був скромною, порядною, інтелігентною людиною. З усмішкою сприймав міфи й чутки про себе, нічого не підтверджуючи й не заперечуючи, тому ­завжди залишався загадкою. На підступні запитання відповідав коротко й серйозно: «Я радянська людина і цим усе сказано!» Марно його колеги намагалися довідатись у нього що-небудь про кремлівські таємниці чи керівників держави. Bін відразу переводив розмову на іншу тему, додаючи: «Одкровень від мене не чекайте, тому я дотепер цілий і неушкоджений».
   Bін ніколи не вів розмов про своє особисте життя, вважаючи, що це принижує гідність чоловіка. Хоча сам Юрій Борисович зазнав гіркоти подружньої зради: через одинадцять років спільного життя дружина пішла від нього, але йому вдалося зберегти з нею дружні стосунки. Всупереч злим чуткам про те, що він багатий і скупий, допомагав колегам у придбанні ліків, вирішенні квартирних проблем тощо. Про нього згадують як про людину із завжди піднесеним настроєм, доброзичливу і привітну. Його лише один раз бачили пониклим і сумним, та й те в близькому колі. Річ у тому, що на початку 1970-х з ЦК КПРС надійшла ди­ректива щодо присвоєння звання Героя соціалістичної праці кращому працівникові Всесою­зного радіо. Здавалося б, ну хто ним тоді міг стати, крім Левітана? І він, як і його оточення, повірив у таку високу нагороду. Та це звання одержав голова Держтелерадіо СРСР Ляпін. У колективі зойкнули від такої несподіванки!..

   Деякі біографи Левітана згадували, що в останні роки життя після перенесеного інсульту він начебто працював мало, писав мемуари. Заздрісники вважали, що на цьому «великий диктор закі­нчився». Та на їхнє розчарування все було навпаки: Левітан і далі трудився: вів ре­портажі з Красної площі, Кремлівського палацу з’їздів, брав участь в озвучуванні фільмів, читав урядові заяви і тексти… 1976 р. вирішили організувати радіопередачу для ветеранів «Говорят и пишут ветерани». У ЦК і в керівництві телерадіо­ком­панії обговорювалися кандидатури кращих акторів для уча­сті в ній. Серед них були М. Ульянов, К. Лавров, 
В. Лановий. Однак і тоді переміг голос Левітана – так вирішив ЦК і тодішній генсек Леонід Брежнєв. Передача звучала в ефірі чотири рази на місяць протягом години. Для Левітана писали матеріали кілька журналістів. Видатний майстер радіомовлення був щасливий, одержуючи тисячі листів від фронтовиків та зустрічаю­чись з ними у відрядженнях. Одне з них стало для Юрія Борисовича останнім…
   Того дня, 4 серпня 1983 р., Левітан виїхав до Курська для підготовки спецвипуску й участі в урочистостях з нагоди 40-ї річниці від дня визволення Орла й Бєлгорода від німецько-фа­шистських загарбників. Перед цим він скаржився на біль у серці, але поїздки не відклав, відповідаючи: «Під­вести людей не можу. На мене там чекають!» На полі під Прохорівкою (у селі Безсоні­вка), де відбува­лася знаменита Курська битва, йому стало зовсім зле і він помер від серцевого нападу.
   З великими почестями Левітана поховали в Москві на Новодівочому кладовищі. Не стало диктора, голос якого слухала і знала вся планета. Не стало Левітана…

Лев КУДРЯВЦЕВ,
м. Київ

 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті