Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Актуально
17/06/2011 14:46

Азарт поза законом

    Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України з удосконалення законодавства про заборону грального бізнесу в Україні». У новому нормативному акті детальніше враховані всі тонкощі протидії цьому нелегальному виду діяльності.

      Про що йде мова? Відтоді, як у нашій країні заборонено гральний бізнес, заповзятливі громадяни, які вклали чималі кошти в цей промисел, який до 2009 року існував у нас легально, усе частіше почали вдаватися до різних хитрощів, щоб обійти чинний закон і вийти сухими з води. Наприклад, «чорні» комерсанти почали вуалювати заборонений бізнес під виглядом комп’ютерних ігор, віртуальних казино, лотерейних розіграшів тощо. У новому ж законі для його порушників перекриті всі лазівки, що давали їм змогу користуватися прогалинами в правовому полі і продовжувати завдавати збитку моралі і здоров’ю наших (переважно юних) громадян.
    Також у новому законі чіткіше визначено саме поняття азартної гри. Зокрема, до цієї категорії належить будь-яка гра, учасники якої неодмінно платять гроші, у тому числі, й у вигляді електронних платежів. Одночасно за ініціативою Президента України внесені й зміни до Закону України «Про міліцію», які віднині дають право вартовим порядку безпосередньо звертатися до суду з позовом стосовно накладення на правопорушників фінансових санкцій.
    «Керівництвом управління Держслужби боротьби з економічною злочинністю, – коментує заступник начальника УДСБЕЗ УМВС України в Луганській області полковник міліції Сергій Чубар, – приділяється особлива увага цій проблематиці. Регулярно наші працівники проводять оперативно-профілактичні заходи щодо виявлення фактів порушення Закону «Про заборону грального бізнесу в Україні». З настанням літнього канікулярного періоду більшість підлітків, на жаль, не будуть охоплені організованим корисним дозвіллям. Саме ця обставина багато в чому і стимулюватиме тіньових комерсантів проявляти злочинну ділову активність. І у зв’язку з цим три літніх місяці для наших працівників будуть особливим періодом».
    Від початку поточного року в ході оперативних заходів вартовими економіки на Луганщині вже виявлено 85 подібних фактів, у нелегальних комерсантів вилучено 852 одиниці грального устаткування, серед якого більше десятка покер-столів і приблизно стільки ж комп’ютерів. Нині за матеріалами служби УДСБЕЗ порушено 40 кримінальних справ. Що стосується конкретних фактів, то можна зупинитися на найпоказовіших прикладах, які мали місце наприкінці травня і початку червня.
    Зокрема, працівники ДСБЕЗ Стахановського міськвідділу виявили факт організації і проведення азартних ігор оператором, який у приміщенні залу надавав громадянам послуги у сфері грального бізнесу. На момент візиту туди правоохоронців в одному приміщенні знаходилося в робочому стані 5 одиниць грального устаткування, яке після перевірки було вилучене і відвантажене на спеціальний склад, де зберігатиметься до суду. Рівно за тиждень сюди знову навідалися оперативники і так само виявили два «одноруких бандити». У ході рейду того ж дня був задокументований ще один аналогічний факт у цьому ж місті. 
    В Алчевську в ході проведення оперативно-профілактичних заходів виявлений і задокументований факт організації і проведення азартних ігор у приміщенні колишнього салону гральних автоматів на проспекті Металургів. Про масштаби підпільної ігротеки свідчить той факт, що на момент появи правоохоронців там у робочому стані було півтора десятка «одноруких бандитів». Усю документацію, що відображає рух грошових коштів, як і самих залізних «порушників закону», було вилучено.
    А в Жовтневому районі Луганська аналогічний заклад засвітився на кварталі Лиховіда, де в робочому стані знаходилися три одиниці грального устаткування, яке після закінчення перевірки було вилучено в законному порядку.

Тетяна ПОГУКАЙ, Луганська обл.

 

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті