Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Актуально
06/06/2011 20:58

Іспит на миротворця

    На жаль, у сучасному світі ще дуже багато точок, де й понині, попри всі досягнення гуманізму й цивілізації, проливається кров. Не менше й місць, де люди перебувають на порозі вій­ни. Саме в такі «гарячі» осередки й вирушають нести службу миро-творці – силовики зі всього світу, завдання кот­рих – не дати розгорітися конфлікту, що жевріє, загасити протистояння й запобігти ситуаціям, коли може постраждати мирне населення. У цій почесній місії в усіх куточках світу вже багато років бере участь й Україна.

      З 10 по 28 травня на базі Спеціального миротворчого центру Національної академії внутрішніх справ України пройшли збори кандидатів для відрядження в міжнародні миротворчі місії. «Збори» – звучить досить просто, хоча насправді цей захід – серйозний іспит, і нерви в усіх, як то кажуть, були на межі.
    – До випробування входять кілька дисциплін, – розповідає начальник Спеціального миротворчого центру НАВС підполковник міліції Руслан Воробйов. – Окрім того, що претендент не повинен бути молодшим 25 років і 5 літ відслужити в міліції чи внутрішніх військах, він мусить знати англійську чи французьку мову на рівні, достатньому для вільного спілкування й розуміння. Також кандидати складають іспит з водіння в категорії «В» автомобіля з механічною коробкою передач, а ще – зі складання-розбирання і стрільби з пістолета «Форт-12».
Значення вміння стріляти й керувати автівкою у важких умовах апріорі зрозуміле. Та, хоч як дивно, якраз мова здебільшого і є основним інструментом і засобом виживання миротворця. Саме тому до мовних іспитів поставилися вкрай серйозно й відповідально. Кандидати складали їх у кілька непростих етапів. Знан­ня мови оцінювалося за навич­ками читання, сприйняття тексту на слух, написання рапорту на підставі почутого чи побаченого, а також за усною співбесідою. Приймав іспит представник Секретаріату ООН канадський поліцейський сержант Марк Бірс.
    – Ви знаєте, я в Україні вперше і справді приємно вражений рівнем підготовки ваших кандидатів! – ділиться сержант Бірс. – Вони дуже впевнено почувають себе, спілкуючись як англійською, так і французькою мовами. Із 67 представників, які складали іспити, не пройшли лише двоє, вони не змогли написати рапорт. Решта – молодці, їм залишається тільки продовжувати навчання, щоб підвищити свій рівень. А ті двоє, які не пройшли, також не повинні забувати про потребу самовдосконалення, щоб ще раз випробувати свої сили наступного року.
    Ті 65 осіб, яким вдалося скласти ці іспити, готуються вирушити туди, куди їх розподілить ООН. Нині українські миротворці є на Кіпрі, в Косові, Конго, Ліберії, Судані, Східному Тиморі, Кот-д’Івуарі та інших країнах. Їхня служба в складі міжнародних миротворчих сил триватиме рік. За цей час наші міліціонери зможуть збагатитися безцінним досвідом роботи в іншій країні і зробити свій внесок у мир на планеті.

Сергій СТОРОЖЕНКО, «ІЗ».
Фото Дмитра ЮРЧЕНКА
 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті