П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Новини
21/05/2015 12:10

Нелегальна зброя

Упродовж квітня на території України тривав місячник добровільної здачі зброї, що його ініціювало Міністерство внутрішніх справ. За цей час громадяни принесли до міліції понад 7 тис. одиниць зброї й спецзасобів, майже півтисячі з яких потому змогли зареєструвати в особисту власність. Добровільно здавши нелегальний «арсенал», кримінальної відповідальності уникли понад 450 осіб.

Хтось здав добровільно...

За результатами місячника в ОВС принесли більш як 4,6 тис. одиниць вогнепальної зброї, зокрема майже 330 – нарізної зброї армійських зразків і стільки ж – мисливської нарізної. Найбільше було гладкоствольної зброї – понад 3,3 тис. одиниць.
Також громадяни здали міліції майже 2,5 тис. спеціальних засобів, близько 80 % з яких становили газові пістолети й револьвери, а решта – пристрої для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями. Крім того, принесли понад 196 тис. різних боєприпасів, майже 20 кг вибухових речовин, 225 снарядів, 81 міну, 193 гранати й 29 запалів.
Під час проведення операції від кримінальної відповідальності за ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або 
вибуховими речовинами) КК України фактично було звільнено 454 особи. Найбільший нелегальний  арсенал зібрали в Дніпропетровській, Чернівецькій, Харківській, Хмельницькій областях та столиці.
В особисте користування громадяни змогли зареєструвати майже 460 одиниць добровільно зданої зброї та спецзасобів. Нині також вирішується питання про реєстрацію ще понад 1,2 тис. одиниць зброї та спецзасобів.
Трохи більше як 2,8 тис. «стволів» планують передати для зберігання на склади територіальних органів МВС, а 2 550 одиниць зброї та спецзасобів відправили на знищення.

 

…а в когось вилучала міліція

Водночас правоохоронці не припиняють вживати активних заходів задля виявлення та вилучення «арсеналу» з незаконного обігу.

На Одещині працівники обласного Управління карного розшуку спільно з колегами з Котовського загону Державної прикордонної служби провели обшук у громадянина сусідньої держави, що нині живе на території одеського регіону. У гаражі господаря знайшли три гранатомети «РПГ-26», а потім у його «схроні» в лісосмузі виявили ще й прикопану брезентову сумку з 14 гранатами «ВОГ-25» від ствольного гранатомета, двома електродетонаторами з дротами та протитанковою гранатою «РКГ-3». Як з’ясувалося, цю зброю планували використовувати для здійснення терактів в Одесі й області.
На Волині дільничні інспектори Нововолинського міськвідділу міліції вилучили в 23-річного місцевого жителя магазини до автоматів, ручного кулемета та понад півтори сотні патронів різних калібрів. За словами підозрюваного, всю цю зброю він… знайшов. Яке ж справжнє походження, а також призначення «арсеналу», незабаром мають встановити слідчі.
У Кіровоградській області інспектори ДАІ зупинили автівку, водій якої перевозив чималий «запас» зброї. Зокрема, у картонних коробках «їхали» 640 набоїв калібру 7,62 мм до автомата Калашникова, а між господарськими сумками та особистими речами були заховані два нарізних карабіни й магазин з 23 набоями. Крім того, в машині були автомат ММГ АКСУ КМС калібру 7,62 мм та ніж із довжиною леза 17 сантиметрів.
У Дніпропетровську інспектори патрульної служби під час вартування порядку на території автовокзалу «Дніпропетровськ-Центральний» зупинили 37-літнього військовослужбовця, що ніс велику спортивну сумку. Під час огляду право­охоронці виявили в ній чотири корпуси гранат «РГД-5», чотири запали та понад 60 патронів до автомата Калашникова.
Під час відпрацювання Мар’їнського району Донеччини в с. Степному працівники міліції віднайшли цілий склад боєприпасів на території станції техобслуговування. Там незаконно зберігали більш як 130 артилерійських снарядів різних калібрів, а також корпуси від великокаліберних снарядів, бойові гранати й набої до автомата. Встановлено, що це приміщення орендує під СТО 35-річний житель м. Вугледара, раніше не судимий. За словами чоловіка, боєприпаси йому приносили жителі села для продажу.
За всіма вказаними фактами розпочаті кримінальні провадження за ч. 1 ст. 263 КК України, санкція якої передбачає від трьох до семи років позбавлення волі.
За матеріалами прес-служб МВС України, 
ГУ-УМВС в областях
друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті