П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Новини
30/04/2015 11:25

Не волонтер, а просто злодій

У Києві міліція затримала «волонтера», який привласнив 100 тисяч гривень, зібраних для бійців АТО.

Перша підозра щодо колеги у волонтерів одного із благодійних форумів виникла ще влітку. Тоді збирали гроші на придбання бронежилетів та спеціальних металевих листів для захисту позицій одного з батальйонів. Придбанням та доставкою амуніції для воїнів займався нині затриманий чоловік.

Фінансову звітність про проведену роботу зловмисник не надавав, виправдовуючи себе браком часу та зайнятістю. Мовляв, він протягом тижня працює на основній роботі, а кожні вихідні їздить на Схід, куди доставляє харчі, одяг для бійців та місцевого населення.

Однак про всяк випадок волонтер виставив на сторінці в соцмережі фото, на яких нібито придбану ним партію спеціальних засобів захисту перевіряють на міцність. Вже згодом було встановлено, що ці світлини він взяв в Інтернеті.

Аби відвести від себе підозру, молодик періодично відправляв СМС-повідомлення зі словами вдячності від імені бійців на мобільні телефони своїх товаришів. Одного разу він навіть зімітував свій «полон»: серед ночі зателефонував дівчині-волонтеру й повідомив, що його затримали на блокпосту в Донецькій області. «Бранець» благав негайно перерахувати на вказану банківську картку 20 тисяч гривень. Молода жінка кинулась рятувати чуже життя, однак невдовзі після цього випадку шахрай разом із сім’єю поїхав на відпочинок за кордон.

Зловмисник так був упевнений у своїй безкарності, що навіть не стежив за перебігом подій у районі проведення АТО й почав активно збирати гроші для одного з батальйонів. Шахрай не знав, що відбулася ротація й зазначений загін кілька днів тому повернувся до столиці. Волонтери звернулися до правоохоронців.

Слідчі дії тривали понад два місяці. За цей час право­охоронці провели перевірку руху коштів на особовому рахунку підозрюваного, встановили та допитали громадян різних регіонів, які перераховували гроші.

Нині необхідні докази зібрані, затриманому повідом­лено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 та ч. 2 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років. Остаточно долю затриманого визначить суд.

Прес-служба ГУМВС в м. Києві

друкувати
Додати коментар

Інші статті