П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Новини
03/04/2015 11:02

Оперативно-слідчі групи діяли бездоганно

Заява МВС щодо оцінок участі підрозділів МВС у розслідуванні злочинів на Майдані у 2013–2014 рр. 

Заява глави Міжнародної консультативної групи при Раді Європи Ніколаса Братца про нібито системні перешкоди від МВС у розслідуванні злочинів на Майдані викликає подив і є необґрунтованою.

Так само, як і звинувачення в недостатньому рівні співробітництва між МВС і ГПУ, які оприлюднені в «Звіті міжнародної консультативної групи з питань нагляду за додержанням усіх вимог Європейської Конвенції про права людини та практики Європейського суду з прав людини при розслідуванні випадків насильницьких дій в Україні, починаючи з 30 листопада 2013 року».

МВС, особливо в перші дні після повалення режиму Януковича, взяло на себе основну роботу з визначення дійових осіб і забезпечення збору та зберігання речових доказів. Водночас керівництво в розслідуванні цих кримінальних проваджень здійснювалося винятково Генеральною прокуратурою України. МВС від початку виконувало тільки зав­дання, поставлені ГПУ.

Зокрема, під час розслідування розстрілів на вул. Інститутській та встановлення осіб бійців так званої чорної роти «Беркута», оперативно-слідчі групи МВС діяли бездоганно. Саме МВС вирахувало всіх бійців «чорної роти», які брали участь у розстрілах мітингувальників, та передало списки в розпорядження ГПУ. За дорученням прокуратури всі ці особи були затримані й доставлені для проведення слідчих дій. Тоді Генеральна прокуратура ухвалила рішення про подальше затримання тільки трьох людей, що, на жаль, і дало змогу іншим підозрюваним втекти у Крим.

Наразі оперативні підрозділи МВС отримали від ГПУ 421 доручення про проведення оперативно-розшукових дій. 408 із них виконано, 13 – у процесі реалізації.

Встановлені замовники, організатори й виконавці вбивства журналіста В’ячеслава Веремія, а також завдання вогнепальних поранень ще шістьом активістам у ніч із 18 на 19 лютого 2014 року на вулиці Володимирській.

Розкрито викрадення активістів Євромайдану Ігоря Луценка та Ігоря Вербицького, якого згодом убили. Організаторів і виконавців встановлено.

Розкрито побиття й завдання тяжких тілесних ушкоджень журналістці Тетяні Чорновіл. Організаторів і виконавців встановлено.

Розкрито викрадення громадянина Іваненка, учасників затримано.

Під час реалізації оперативних матеріалів щодо залучення цивільних осіб (так званих тітушок) для протидії акціям протесту до Генеральної прокуратури було доставлено 13 осіб, які дали свідчення про схему організації доставки та розстановки сил «тітушок» на Майдані й у Маріїнському парку.

У результаті проведення обшуків у затриманих «тітушок» вилучено докази – фото-, відео- та аудіозаписи підготовки й організації силового протистояння, а також чимало вогнепальної зброї. Зокрема й тієї, що видавали зі складів МВС напередодні розстрілу Майдану. За фактом видачі зброї зі складів МВС тривають слідчі дії.

Оперативна група МВС спільно з СБУ забезпечує супровід всіх кримінальних проваджень, пов’язаних з Євромайданом.

Організовано щотижневе спільне підбиття підсумків роботи спеціальної слідчої групи ГПУ і постійно діючої оперативної групи МВС, що дозволило суттєво активізувати роботу щодо розслідування злочинів і усунути розбіжності в роботі слідчих груп різних відомств, які були на початковому етапі.

Саме про цю проблему, най­імовірніше, і заявив голова Міжнародної консультативної групи Ніколас Братц на прес-конфе­ренції, опираючись на недостовірну й застарілу інформацію.

Відтак звинувачення в тому, що МВС України «створює системні перешкоди в розслідуванні злочинів на Майдані» є безпідставними, а інформація про нібито недостатню співпрацю з Генеральною прокуратурою – неправдивою.

Міністерство внутрішніх справ готове в будь-який час зустрітися з членами Міжнародної консультативної групи Ради Європи та в межах, допустимих для слідства, надати правдиву інформацію щодо участі МВС у розслідуваннях, пов’язаних зі злочинами на Майдані, якими займається Генеральна прокуратура України.

 

МВС України

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті