П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Офіційно
16/10/2014 14:08

П’ять законів проти корупції

У вівторок, 14 жовтня, Верховна Рада України підтримала  п’ять антикорупційних законів, що їх розробив Уряд і Президент.

В антикорупційному пакеті – закон глави держави про Національне антикорупційне бюро й чотири урядові законопроекти: «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014–2017 роки» (№ 4284 а), щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та розповсюдження зброї масового знищення (№ 5067), «Про запобігання корупції» (№ 5113) і щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів (№ 5114).

«Увесь пакет, внесений Президентом та Урядом, опрацьований міжнародними експертами й основне – його чекає країна: чесна та прозора влада, чесні прокурори й судді. І для того, щоб вони стали такими, їх треба всіх вивести на світло», – зауважив, представляючи законопроекти в парламенті, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Він зазначив, що урядовий проект Національної антикорупційної стратегії під час підготовки до другого читання не отримав жодного зауваження від парламенту.

Арсеній Яценюк наголосив, що це «базовий документ, як оголосити й виграти війну з корупцією».

Ще один урядовий закон, за словами прем’єра, – це «фактично Національний антикорупційний кодекс, який передбачає запровадження процедури моніторингу життя держслужбовців I–III категорії. А це міністри, прем’єр-мі­ністри. Це моніторинг життя прокурорів, суддів та інших посадових осіб державної влади, які можуть використовувати держав­но-владні повноваження для збагачення».

Ухвалені закони також запроваджують електронне декларування всіх доходів і витрат державних службовців, суддів, прокурорів і процедуру моніторингу життя держслужбовця й відповідність його доходам, вказаним у декларації.

Арсеній Яценюк повідомив, що з’явиться процедура розкриття всієї інформації щодо власності державних службовців, суддів, прокурорів та їхніх родичів: «Ідеться про розкриття права власності як на суб’єкти підприємницької діяльності, так і нерухоме майно. Тепер будь-який громадянин України отримає доступ до всіх публічних реєстрів власності й інформації стосовно остаточного власника суб’єкта підприємництва. Адже нині компанії реєструють на одних осіб, а фактичними власниками є інші, зокрема з колишньої та чинної влади. На цьому буде поставлена крапка».

Згадані закони, за словами пре­м’єра, дають можливість контролювати всіх чиновників, суддів і прокурорів та є реальними кроками в боротьбі з корупцією.

Коли парламент ухвалив урядовий закон про визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб і публічних діячів (№ 5114), Арсеній Яценюк зауважив: «Офшорна ера в Україні закінчилася. Тепер кожен чиновник буде як на долоні. Усі рахунки, власність, компанії будуть розкриті, і тих, хто незаконно володіє ними, притягатимуть до відповідальності».

 

Урядовий портал

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті