П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Офіційно
05/09/2014 13:40

Арсен Аваков зустрівся із делегацією ради європи

 

Про роботу української міліції щодо забезпечення прав громадян, які перебувають у зоні конфлікту, тимчасове переселення людей, зокрема дітей зі сходу нашої держави, а також реформування відомства йшлося під час зустрічі міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова із Директором з питань прав людини Генерального директорату з питань прав людини і верховенства права Ради Європи Крістосом Джиакомопулосом.

 

Зокрема, міністр зупинився на відновленні законних прав та інтересів громадян, які проживають у зоні проведення АТО.

– Функція МВС нині полягає насамперед у забезпеченні правопорядку й верховенства права в тих містах, які вже звільнені від терористів. Як приклад, наведу Сло­в’янськ. Туди повернулися жителі, працюють муніципальні й соціальні органи, навчальні заклади, лікарні, – зазначив очільник МВС.

За словами міністра, дуже серйозна робота проводиться право­охоронцями щодо створення й функціонування транзитних пунктів для тимчасового переселення громадян.

 – Я хотів би наголосити на тому, що в нас немає фільтраційних таборів для біженців, у нас є транзитні фільтраційні пункти, через які громадяни можуть тимчасово виїхати до інших регіонів держави. І якщо вони не можуть цього зробити за кілька годин, то в цих транзитних пунктах можуть перебувати певний час. Звісно, правоохоронці в таких пунктах проводять перевірки осіб і, якщо в когось виявляють зброю, інші заборонені предмети, чи особа перебуває в розшуку, то її передають до правоохоронних органів, – повідомив Арсен Аваков.

Керівник правоохоронного відомства розповів представникам Ради Європи, що в Україні вже створено центральний орган виконавчої влади, який займається питаннями переселення громадян як із Криму, так і з зони проведення АТО.

 – На кожному засіданні Уряду ми розглядаємо питання, що стосуються переселення. Зокрема, сьогодні йшлося про можливість студентів зі сходу країни продовжити навчання в інших вишах держави, – повідомив міністр.

Своєю чергою, Крістос Джиакомопулос зазначив, що мета Ради Європи допомогти Україні в цей складний час провести всі необхідні реформи й відповідно виконати всі міжнародні зобов’я­зання.

 – Наша мета – не критикувати, а допомагати. У нас є кілька напрямів, де ми хотіли б із вами тісно співпрацювати. Це реформа судової системи та правосуддя, а також реформування МВС, зокрема створення незалежних органів розслідування, – звернувся представник Ради Європи.

Пан Крістос також повідомив, що найближчим часом відбудеться засідання Міжвідомчої дорадчої групи щодо розслідування подій на Майдані й закликав представників МВС долучитися до роботи групи, а також про проведення наприкінці вересня Міжнародної конференції з цього питання, куди буде залучено багато експертів: 

 – Завдання міжвідомчої дорадчої групи – не контролювати чи критикувати, а радити, як краще розслідувати. Адже там залучені фахівці, які вже мали досвід розслідування таких злочинів і подій. 

Під час зустрічі сторони також обговорили зміни до законодавства України, що стосуються дотримання основних прав людини. Зокрема, йшлося про зміни строків превентивного затримання в зоні проведення АТО.

 – Ми відкриті, ми хочемо змін і нам потрібен міжнародний досвід. І ми вдячні всім тим, хто нам у цьому допомагає, – підсумував міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Оксана Гаврилюк, м. Київ

 

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті