Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Юридична консультація
24/07/2014 17:14

Розмір пенсії залежить від дати звільнення

 

Звільнився на пенсію з органів внутрішніх справ у травні поточного року. Щомісячні додаткові види грошового забезпечення та премію мені розраховували за 60 календарних місяців служби. На початку червня цю норму скасували та повернули розрахунок за 24 календарних місяці служби. Роз’ясніть, будь ласка, чи перерахують мені пенсію, згідно з останніми нововведеннями?

 С. Коваленко, Київська обл.

 

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 р. № 112 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань пенсійного забезпечення», було внесено зміни в пункті 7 Постанови Кабінету Міністрів України № 393 від 17 липня 1992 р. «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей»:

1) абзаци третій і четвертий викласти у такій редакції:

«щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення, крім щомісячних надбавок (доплат), установлених особам, які мають право на пенсію за вислугу років згідно із законодавством і залишені за їх згодою та в інтересах справи на службі) та премії. Розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається за вибором того, хто звернувся за пенсією за будь-які 60 календарних місяців служби підряд перед звільненням. Середня сума щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається шляхом ділення загальної суми цих видів грошового забезпечення за 60 календарних місяців служби на 60.

Для осіб, які звільнені зі служби у 2008 році та пізніше або які померли (загинули) в зазначений період і на час звільнення (смерті) мають менш як 60 календарних місяців служби (крім осіб, виплата грошового забезпечення яким провадилася на умовах і в порядку, визначених постановами Кабінету Міністрів України від 17 серпня 2005 р. № 748, від 3 вересня 2005 р. № 865, від 9 березня 2006 р. № 268 і від 15 листопада 2006 р. № 1588), середньомісячна сума щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається шляхом ділення загальної суми таких видів грошового забезпечення за фактичні місяці служби підряд перед звільненням (смертю), починаючи з січня 2008 р. на кількість таких місяців»;

2) абзац п’ятий виключити;

3) в абзаці шостому цифри і слова «24 календарні місяці» замінити цифрами і словами «60 календарних місяців».

 

Вищевказані зміни набрали чинності з 24 квітня 2014 року (опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» за 24 квітня 2014 року, № 75). Однак Постановою Кабінету Міністрів України від 30 квітня 2014 р. № 155 «Про внесення змін до пункту 7 постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. № 393» знову відбулися зміни, які вступили в дію з 4 червня 2014 року (опублікована в газеті «Урядовий кур’єр» за 4 червня 2014 року, №  99):

 

1. Абзац третій викласти в такій редакції:

«щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення, крім щомісячних надбавок (доплат), установлених особам, які мають право на пенсію за вислугу років згідно із законодавством і залишені за їх згодою та в інтересах справи на службі) та премії. Розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням. Середня сума щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається шляхом ділення на 24 загальної суми цих видів грошового забезпечення за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням».

2. В абзаці четвертому цифри і слова «60 календарних місяців» замінити цифрами і словами «24 календарні місяці», а слова «фактичні місяці» – словами «останні фактичні місяці».

3. В абзаці шостому цифри і слова «60 календарних місяців» замінити цифрами і словами «24 календарні місяці».

 

 На підставі вищевикладеного, як і раніше, до обрахунку грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія, включаються щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення, крім щомісячних надбавок (доплат), установлених особам, які мають право на пенсію за вислугу років згідно з чинним законодавством і залишені за їхньою згодою та в інтересах справи на службі) й премії.

Однак розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається за 24 останні календарні місяці служби поспіль перед звільненням (а не 60 календарних місяців, як було до 3 червня 2014 року включно). Середня сума щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається шляхом ділення на 24 загальної суми цих видів грошового забезпечення за 24 останні календарні місяці служби поспіль перед звільненням.

Отже, якщо звільнення на пенсію з органів внутрішніх справ відбулося в період з 24 квітня 2014 року по 3 червня 2014 року, то розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премій визначався за вибором особи, яка звернулася за пенсією, за будь-які 60 календарних місяців служби підряд перед звільненням.

друкувати
Додати коментар

Інші статті