Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Автобан
07/07/2014 16:32

Звернення начальника ДДАІ МВС України до учасників дорожнього руху

Чимало водіїв і досі помилково вважають хабар «найкращим врегулюванням» проблем на дорозі, зокрема тоді, коли вони є порушниками Правил дорожнього руху й таким способом намагаються уникнути відповідальності. Щоб унеможливити корупційну складову, за моїм дорученням працівники ДАІ розпочинають проводити фото-, відеозйомку за фактами спроби давання мзди.

З призначенням на посаду я проінформував громадян про свою принципову позицію стосовно викорінення корупції в лавах Державтоінспекції. Особовий склад ДАІ суворо попередили про недопущення корупційних діянь, несумлінного ставлення до професійних обов’язків та відповідальність за вчинення таких дій.

Жорстке реагування на прояви хабарництва вже дає відповідні результати: нині поменшало скарг щодо неправомірних дій інспекторів ДАІ. Однак, викорінюючи корупцію у своїх лавах, ми постійно стикаємося з ситуацією, коли учасники дорожнього руху намагаються «відкупитися» від прискіпливого інспектора, пропонуючи йому грошову винагороду, щоб уникнути судової тяганини чи адміністративної відповідальності. Водії навіть не замислюються над тим, що вчиняють злочин, за який, відповідно до законодавства України, передбачена кримінальна відповідальність.

Нагадую, що за вчинення таких дій за ч. 1 ст. 369 Кримінального кодексу України передбачено штраф від 500 до 750 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на строк до чотирьох років, або позбавлення волі на той самий строк зі спеціальною конфіскацією.

Вимагаючи від працівників ДАІ принципового, чесного, відповідального ставлення, учасники дорожнього руху повинні пам’ятати, що в них є не тільки права, а й обов’язки. Тож, вони мають теж чітко дотримуватися вимог законодавства.

Щоб додатково стимулювати водіїв виконувати закони України, я ухвалив рішення про відповідне документування спроб дачі хабара працівникові ДАІ. Нині кожен регіональний підрозділ отримав доручення щодо фото-, відеофіксації таких неправомірних дій порушників дорожнього руху.

Відтепер, пропонуючи гроші інспектору, щоб уникнути відповідальності за вчинене правопорушення, водій має всі шанси потрапити в об’єктив фотоапарата чи відеокамери, що зафіксують момент передачі коштів інспектору ДАІ. За що, відповідно, керманичу авто доведеться відповідати згідно з чинним законодавством.

Начальник Департаменту 

ДАІ МВС України

Анатолій Сіренко

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті