П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Офіційно
10/04/2014 14:09

Крапки над «і» ще належить розставити

Наприкінці минулого тижня керівники трьох силових відомств України – міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, в.о. генерального прокурора Олег Махніцький та голова Служби безпеки Валентин Наливайченко – прозвітували про попередні результати розслідування масової загибелі людей у столиці впродовж 18–20 лютого цього року.

– Головне слідче управління Генеральної прокуратури України розслідує кримінальне провадження, порушене за фактом умисного вбивства 76 осіб під час подій у центрі Києва. Провадження прийняла Генпрокуратура до розслідування 23 лютого після об’єднання 74 проваджень, які перебували в різних райвідділах столиці. До того слідчі дії за ними не проводилися, за деякими був лише один процесуальний документ – протокол огляду місця події. Тому за минулий місяць Головне слідче управління Генпрокуратури спільно з Міністерством внутрішніх справ та Службою безпеки України провело значний обсяг слідчих і опера­тивно-розшукових дій, – розпочав брифінг в.о. генерального прокурора.

 За словами Олега Махніцького, із застосуванням новітніх криміналістичних технологій та методів допиту, зокрема психофізіологічного інтерв’ю з використанням поліграфа, були встановлені особи, які брали безпосередню участь у масових розстрілах людей.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що слідство, яке працює під процесуальним керівництвом ГПУ, умовно поділило факти вбивств у центрі столиці на чотири групи. Перша – вбивства внаслідок пострілів снайперів, друга – вбивства від прямої стрільби з автоматичної та напівавтоматичної зброї, третя – загибель людей від дій бандформувань – так званих тітушок, четверта – факти загибелі правоохоронців.

– Сьогодні ми говоримо про перший етап розслідування й оприлюднюємо лише ті факти, які можемо розкрити, – зазначив очільник МВС.

За словами глави правоохоронного відомства, під час розслідування подій у центрі Києва, що відбувалися з кінця листопада 2013-го до двадцятих чисел лютого 2014-го, вдалося встановити схему зв’язків між тодішнім керівництвом держави, правоохоронними органами та представниками кримінальних структур. Це дало змогу встановити осіб, причетних до вбивства журналіста газети «Вести» В’ячеслава Веремія. Також з’ясували, що тоді ж, 18 лютого, було вбито ще п’ятьох осіб.

– За кілька годин до загибелі Веремія його вбивця був на Богомольця, 10, й отримував в одного із працівників МВС щити, зброю, набої, – зазначив Арсен Аваков.

Очільник правоохоронного відомства зауважив, що нині встановлено зв’язок між колишнім керівництвом кількох структурних підрозділів МВС і представниками кримінальних структур. Особи цих людей будуть названі тоді, коли Прокуратура ухвалить відповідне процесуальне рішення.

Арсен Аваков детально зупинився на обставинах кількох резонансних злочинів, зокрема на викраденні Ігоря Луценка та Юрія Вербицького, який згодом був знайдений мертвим. До цього злочину причетні десятеро осіб. Трьох уже затримали, реш­та – у розшуку.

Своєю чергою, голова СБУ Валентин Наливайченко прокоментував результати розслідування факту проведення антитерористичної операції, проголошеної 18 лютого колишнім керівником СБУ.

– Встановлено, що 18 лютого о 23-й годині злочинний наказ тодішнього керівника почали виконувати підрозділи СБУ. 108 бійців «Альфи» у складі штурмової групи висадилися на даху Будинку профспілок, – зазначив Валентин Наливайченко. – Вони були озброєні та спускалися з де­в’я­того на восьмий та сьомий поверхи, де їх зупинило полум’я. Тим же шляхом – з даху – вони відійшли.

За словами очільника СБУ, снайперські групи перебували й на дахах будинків за адресою Хрещатик, 7/11, та Костьольна, 6. Обидві групи були озброєні бойовими гвинтівками німецького зразка «Blaser». Такі ж снайперські групи, у кожній по сім офіцерів, виставляли й 20 лютого поблизу Адміністрації Президента.

Детально голова СБУ зупинився й на факті візитів представників Федеральної служби безпеки Російської Федерації до бази СБУ в січні та лютому цього року. Для закордонних колег був прокладений урядовий зв’язок. Окрім того, у цей же період в аеропортах «Жуляни» та «Антонов» у Гостомелі приземлялися літаки з РФ із вибухівкою та зброєю.

– Ми направили запит до Слідчого комітету Російської Федерації із проханням надати поіменний список цих представників ФСБ та роз’яснити, з якою метою вони перебували в Україні, – зазначив Валентин Наливайченко.

Нині слідчі вивчають факт участі в подіях 18–20 лютого спецроти «Беркут». На схемах і фото, що представив Арсен Аваков, вид­но: ствол автомата одного з беркутівців нахилений нижче лінії горизонту. Це дає змогу припустити, що спецпризначенець, який перебував біля Жовтневого палацу, стріляв у бік барикад на вулиці Інститутській. Поперед­ньо з’ясовано, що на цьому відрізку загинуло 17 осіб.

– Ми встановили всіх причетних до цієї спецоперації осіб. Затримано керівника цього підрозділу. Ступінь причетності кожного встановлюється. Проводяться необхідні експертизи, зокрема дослідження вилученої зброї, – акцентував Арсен Аваков. – Зауважу, що попереднє керівництво МВС робило все для того, щоб унеможливити розслідування цих епізодів: знищувалися документи, одяг, зброя. Ми чимало попрацювали, щоб зробити обґрунтовані висновки. Але попереду – не менший обсяг роботи.

Марія САЛЬНІК, «ІЗ»

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті