Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
20/07/2013 17:59

Віталій Захарченко: «Ми зобов’язані подолати в людях страх говорити правду»

Коли планувалася колегія за підсумками піврічної діяльності МВС України, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко мав намір зосередитися у своєму виступі передусім на питаннях боротьби з корупцією, організованою злочинністю, наркотизацією населення, кримінальною міграцією тощо. Втім, за його словами, сумнозвісні резонансні події на Миколаївщині внесли свої корективи у порядок денний. Надзвичайна подія у Врадіївці  не просто лягла брудною плямою на авторитет міліції та збурила суспільство. Ганебний вчинок окремих її працівників, окрім того, висвітлив застарілі проблеми системи і змусив терміново й критично переосмислити статус-кво у пошуках дієвих управлінських рішень, спрямованих на модернізацію органів внутрішніх справ. Ось що міністр сказав представникам преси незадовго до початку колегії МВС: «Ми повинні навести лад у кадровій роботі та службовій діяльності у цілому. Насамперед МВС потребує модернізації, яка, серед іншого, передбачає вдосконалення добору кадрів, належне матеріальне забезпечення та посилення особистої відповідальності. Проблеми необхідно вирішувати комплексно. Цієї роботи не виконаєш за один день, але починати її треба вже сьогодні!» Важливо, що принципову позицію міністра від імені 215 тисяч ветеранів органів внутрішніх справ рішуче підтримали моральні авторитети міліцейської системи, досвідчені  керівники, за чиїми плечима – десятиліття чесного і професійного служіння Батьківщині, нерідко за найскладніших обставин: повоєнного лихоліття, боротьби з розбурханим атомом під час Чорнобильської катастрофи, приборкання розгулу злочинності  у 1990-ті… Василь Дурдинець, Іван Гладуш, Андрій Василишин і Володимир Корнійчук звернулися до працівників органів внутрішніх справ та військовослужбовців внутрішніх військ («ІЗ» опублікувала це звернення у №28) із жорсткою, об’єктивною оцінкою дикунського випадку на Миколаївщині, наголосивши на тому, що такі неприпустимі факти вкрай негативно позначаються на іміджі всього правоохоронного відомства та вносять розбрат між міліцією і народом. Шановані ветерани закликали молодших колег пам’ятати, що найвищою оцінкою діяльності української міліції є довіра людей. Як відновити її та поглибити після репутаційних втрат? Як унеможливити подібні НП у майбутньому? Як, врешті, підвищити ефективність правоохоронної роботи і перетворити МВС на соціально орієнтоване відомство європейського зразка? Відповіді на ці та інші запитання – у тезах з виступу на колегії міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, які ми публікуємо нижче.

Проблеми райвідділу – поза увагою

«Протягом своєї каденції я зосереджував вашу увагу на кадровій політиці, повноті реєстрації повідомлень про злочини, ефективному реагуванні на них та необхідності спілкування з населенням, – звернувся до учасників розширеного засідання колегії керівник МВС. – На першій колегії, яку я проводив як міністр, серед головних і першочергових пріоритетів для начальників територіальних підрозділів було поставлено конкретне завдання – дослівно: «Особисто побувати в кожному підлеглому райвідділі. Зустрітися з особовим складом, представниками влади, громадськістю. Провести особистий прийом підлеглих, визначити коло проблемних питань. Акцентувати увагу на наданні практичної допомоги, а не на проведенні нарад».

На жаль, не усі керівники почули міністра, хоча, беручи до уваги кількісне співвідношення райвідділів та начальників обласних управлінь і їх заступників, у середньому кожен із них мав побувати лише у 5 районних підрозділах. Таким чином, констатував Віталій Захарченко, проблеми райвідділу і досі залишаються поза увагою керівників ГУ-УМВС. Тож ігнорування простої вимоги міністра означатиме неминучі кадрові зміни.

У цьому контексті показово, що іще 2011 року анонімне вивчення громадської думки у чотирьох районах Миколаївської області засвідчило: 40 відсотків респондентів вважають правоохоронців некомпетентними, грубими і байдужими. Проте тоді ніхто не звернув уваги на такий красномовний негатив – ні на рівні обласного керівництва, ні в центральному апараті. Як наслідок, потурання дрібним порушенням дисципліни, неувага до основної ланки міліції – райвідділу, вже спричинили небажані події. До речі, під час роботи комісії МВС у Врадіївці 86 відсотків мешканців із загальної кількості тих, хто наважився звернутися, поскаржилися саме на протиправні дії міліції. Тож не дивно, що комісія серед основних причин надзвичайної події назвала глибоку професійну деформацію та суцільний моральний занепад частини працівників райвідділу, в тому числі його керівників.

Міністр також підкреслив, що наочною стала вкрай низька роль кураторів низових підрозділів із обласних управлінь. Їхня обізнаність про реальний стан справ на місцях нерідко дорівнює нулю. Повсюдно процвітає махровий формалізм. 

«Вкотре наголошую: мої жорсткі вимоги повинен знати кожен, від начальника до міліціонера-водія! Не чекайте поблажливості! – наголосив Віталій Захарченко. – Особисто прозвітуйте в Міністерство про об’єктивні результати вивчення стану справ у кожному підрозділі. Головний штаб має взяти виконання цього доручення під жорсткий контроль!»

 

Останнє попередження від міністра

На різних рівнях міністр внутрішніх справ послідовно вимагає ставити на перше місце законні, гарантовані державою інтереси громадянина. У минуле мають відійти усталені негативні стереотипи, «палична» система оцінки роботи, такий стійкий «атавізм», як маніпулювання статистикою. Однак практика доводить, що цифрова «еквілібристика» почасти перетворилася на свого роду невиліковну хворобу. 

Новий Кримінальний процесуальний кодекс поставив низку перепон порушенням облі­ково-реєстраційної дисципліни. Але деякі керівники вкупі зі своїми підлеглими демонструють неабиякі здібності у справі ігнорування законних вимог. 

Приклад із практики. Ще 2007 року громадянка Н. звернулася до кіровоградської міліції (там тоді проживало подружжя) із заявою про зникнення її чоловіка. На шляху до Кременчука, де він працював, матеріали начебто загубилися. Сподіваючись, що міліція розшукує зниклого, дружина тривалий час чекала. А у червні, отримавши повторну заяву, працівники Автозаводського райвідділу Кременчуцького міськуправління просто списали її до справи, повідомивши заявниці, що її чоловік у розшуку взагалі не перебуває.  І лише після втручання перевіряльників із МВС відомості були внесені до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення з попередньою кваліфікацією «умисне вбивство». Отже, виникає вкрай серйозне запитання: якщо вже знаходять шляхи приховування ймовірних убивств, то що ж тоді діється з реєстрацією інших правопорушень?

Багато заходів, на переконання міністра, проводиться лише на папері. Прикладом може стати робота комісій з контролю за станом обліково-реєстраційної дисципліни. Деякі очільники таких комісій навіть не знають нормативної бази, якою повинні керуватися, і основні зусилля спрямовують на демонстрацію «бурхливої діяльності», створюючи тим самим ілюзію благополуччя.

«Попереджаю усіх керівників: забезпечте стовідсоткову реєстрацію і реагування на всі без винятку заяви! – резюмував Віталій Захарченко. – У разі надходження скарг від громадян реакція буде жорсткою. Це останнє моє попередження. А від свого першого заступника та заступників вимагаю усіма доступними заходами, наданими повноваженнями зруйнувати цю порочну практику!»

 

Декларація, що поки не стала реальністю

Довіра громадян до своєї міліції залишається на рівні, який не можна визнати високим чи навіть прийнятним. Чому так? Відповідь також дає Врадіївка. Там представники МВС під час прийому громадян отримали 94 звернення. З них 64 внесено до Єдиного реєстру досудового розслідування. До прокуратури, за підслідністю, направлено 31 кримінальне провадження, розпочате за фактами вчинення правопорушень працівниками міліції. Триває 49 службових розслідувань за повідомленнями мешканців, що викривають порушення правоохоронців.

І це на території району, де проживає 21 тисяча населення! Цифри справді вражають. Замість захисту своїх прав людям прищепили зневіру в спроможності влади забезпечити верховенство Закону.

Ясна річ, таке становище не є характерним для усієї країни. Але, за словами міністра, задекларований ним принцип «Людина понад усе» прозвучав лише у залі колегій. Принаймні, повсюдно керівництвом до дій він поки що не став. Тому Віталій Захарченко вимагає від Головного штабу протягом місяця організувати вибіркові перевірки стану обліково-реєстраційної дисципліни в усіх областях та доповісти йому особисто про результати. Неважко прогнозувати, що для окремих працівників це означатиме серйозні службові проблеми.

«За наслідками врадіївських подій нас звинувачують у викривленні та необ’єктивності інформації, неоперативному реагуванні, – зауважив міністр. – Отже, знову виникає запитання: чому поважні керівники територіальних підрозділів нерідко приховують надзвичайні події, обставини зухвалих злочинів? Про них ми швидше дізнаємося із засобів масової інформації, а не від вас. Вважаю, що над тим слід замислитися – передусім начальникам УМВС Черкаської, Тернопільської областей, керівникам транспортних управлінь на Львівській та Одеській залізницях, – до чого може призвести намагання відфільтрувати інформацію, приховати деякі обставини. Робіть термінові висновки».

Керівник української міліції також торкнувся теми соціальних мереж, де останнім часом з’являються непоодинокі звернення від імені працівників різних підрозділів щодо викриття корупційних схем. І хоча вони носять анонімний характер, міністр вважає, що більшість викладеної інформації заслуговує на прискіпливу увагу внутрішньої безпеки, працівників кадрового апарату та галузевих служб. Причому, Віталій Захарченко гарантував об’єктивність перевірок та запевнив, що жоден із тих міліціонерів, які звернулися, не буде ніким переслідуватися.

Особливо багато інформації стосується зловживань з боку керівників служби ДАІ. За свідченнями громадян, змін на краще у цій сфері не відчувається, а в деяких регіонах проблеми навіть загострилися. Останній приклад, що мав місце на Харківщині, – то суцільний сором для працівників міліції. Відтак, міністр доручив своїм заступникам глибоко проаналізувати ситуацію і віднайти конкретні ефективні рішення для виправлення ситуації. В тому числі й стосовно діяльності штрафмайданчиків, на роботу яких надходить все більше нарікань.

 

Як формувати авторитет міліції?

Через події на Миколаївщині у міністра виникло декілька запитань і до центрального апарату МВС. Перше з них: чому проведені до того інспекторська та контрольна перевірки не виявили реального стану справ, що склався в області та районі? Друге: чому не спрацювала на упередження служба внутрішньої безпеки? Нарешті, чому в галузевих департаментах не опікувалися на належному рівні чистотою лав?

Таким чином, перший заступник та заступники міністра разом із начальниками Головного штабу, департаментів внутрішньої безпеки і кадрового забезпечення отримали вказівку організувати перебудову роботи підпорядкованих підрозділів. Повсякденна робота з кадрами є для них  першочерговим завданням. А від ректорів навчальних закладів Віталій Захарченко вимагає  заздалегідь виявляти схильних до правопорушень курсантів. Мета одна: до практичних підрозділів повинні потрапляти професійно підготовлені кадри, витримані, толерантні, ті, які вміють вибудовувати партнерські відносини з населенням.

«Мої вимоги та завдання на найближчу перспективу, – завершуючи виступ, зазначив міністр внутрішніх справ. – Головному штабу у вересні, згідно з графіком, організувати звіти про вжиті заходи. До цієї роботи мають бути залучені куратори областей від Міністерства. У райвідділах, де це необхідно, провести позачергове атестування всього особового складу.

Головне – райвідділами повин­ні керувати моральні, чесні, сумлінні професіонали. Наголошую, насамперед – моральні та чесні. Ми повинні зруйнувати ланцюг кругової поруки, здирництва та неповаги до людей. Саме так формується наш авторитет.

Закликаю усіх працівників міліції, кому небайдужий імідж правоохоронних органів, не боятися публічно виступати проти тих, хто службу в міліції перетворив на засіб для особистої наживи. У цьому я вас усіляко підтримуватиму!»

Наостанок Віталій Захарченко доручив Департаменту кад­рового забезпечення разом із начальниками обласних підрозділів внести пропозиції щодо запровадження механізму врахування думки громад під час призначення керівників райвідділів та дільничних інспекторів міліції. Прямі вибори цих посадовців ще не на часі, однак враховування думки населення та міліцейських колективів є актуальним. 

«Ми зобов’язані подолати в людях страх говорити правду, вчасно звертатися до нас по допомогу. А наші сумлінні працівники повинні мати право на критику керівника і не страждати від чиновницького свавілля!» – підсумував міністр.

 

 

Записав Олег ОБЕРТИНСЬКИЙ, «ІЗ». Фото Олега ПЕРЕВЕРЗЄВА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті