Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
17/03/2013 14:30

Європейській країні – європейські дороги

Уряд вживає невідкладних заходів для аварійного ремонту доріг. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час засідання Уряду, що відбулося 13 березня.

Згідно з аналізом стану доріг, цього року пошкоджено близько 3 млн кв. м автошляхів загального користування.

«За роки незалежності навантаження на наші автошляхи зросло майже вдвічі, що в поєднанні з екстремальними погодними умовами нинішньої зими спричинило масштабні руйнування», – зазначив прем’єр-міні­стр.

Україна нині перебуває на початковому етапі якісних перетворень інфраструктури, але з цього шляху вже не зверне. В контексті проблеми стану дорожнього полотна вже є конкретні здобутки. Так, наразі відремонтовано 540 тис. кв. м. на 12 тис. км доріг загального користування.

«Ремонт за поганої погоди – вимушені кроки. Ми робимо це для гарантування безпеки руху. Такий ремонт у жодному разі не замінить планового капітального ремонту», – зауважив глава Уряду.

Детальніше Микола Азаров зупинився на питанні будівництва доріг. «Для масштабної модернізації автодоріг необхідно щонайменше 500 мільярдів гривень. Це перевищує річний бюджет України. Тому необхідно створити нову модель фінансування, яка дозволить вкладати в будівництво і ремонт автомагістралей принаймні 50 мільярдів гривень щорічно упродовж 10 років», – зазначив прем’єр-міністр. 

За словами Миколи Азарова, вже є досвід залучення кредитів міжнародних фінансових організацій – Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, – однак наразі цього недостатньо. «Прийшов час залучити ресурс державно-приват­ного партнерства або створити концесії», – вважає прем’єр-міністр.

Очільник Уряду наголосив, що законодавча база для цього вже створена: це – закони про концесії, концесії на будівництво та експлуатацію доріг та рамковий закон про державно-приватне партнерство. 

Водночас Микола Азаров акцентував на тому, що напрацювання в цій сфері потрібно розробляти за участю громадськості й бізнесових структур, щоб мінімізувати прорахунки.

Марія САЛЬНІК, «ІЗ»

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті