Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
03/02/2013 12:02

Третина українців вважає наркоманію головним злом

Торік працівники підрозділів боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України ефективніше виявляли надходження в незаконний обіг наркотичних засобів – усього вилучено 12,6 млн доз смертельного «зілля».

Такий показник озвучив під час проведення колегії правоохоронного відомства міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко. За словами очільника МВС, результати вивчення громадської думки, оприлюднені представниками Харківського інституту соціальних досліджень, засвідчили, що кожного третього українця проблема наркоманії турбує чи не найбільше.

Міністр наголошує, що лю­ди переймаються, насамперед, майбутнім дітей та онуків – у якій країні вони житимуть: демократично розвиненій чи, борони Боже, наркозалежній. Відтак ­Віталій Захарченко вкотре звернув увагу на те, що проведення для дітей, молоді та їхніх батьків профілактичних і просвітницьких заходів щодо протидії наркоманії та пропаганди здорового способу життя затверджене розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2010 року і має стати для правоохоронців одним із пріоритетних завдань.

Очільника МВС сповна підтримує експерт – представник Державного департаменту освіти і науки Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександр Сергєєв. Він зазначає, що нині обіг наркотичних засобів у світі сягнув чи не $ 80 млрд на місяць. «Це надзвичайно великі гроші. Наркоманія за рівнем протизаконних надприбутків поступається хіба що торгівлі зброєю і проституції», – стверджує Сергєєв.

Правоохоронці проблему не замовчують. Начальник Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України полковник міліції Олег Школьний наводить не менш сумні статистичні дані. За його словами, в Україні лише метадоновою програмою (замісна терапія) охоплено понад 7 тисяч офіційно зареєстрованих наркозалежних осіб. «І це лише верхівка явища – останнім часом ми дедалі частіше наголошуємо на існуванні проблеми наркозбувачів, яких правоохоронці затримують десятками, а то й сотнями», – розповідає Олег Школьний.

Керівник УБНОН також запевняє, що чума наркоманії має стійку тенденцію до омолодження. «Учні та студенти стають головною мішенню для наркозбувачів. Їх не цікавлять долі цих дітей. Їм важливо лише отримати мільйонні, а то й мільярдні прибутки, – зазначає Олег Школьний. – У восьми випадках із десяти людині з досвідом вживання наркотиків неможливо допомогти – ані медичним, ані психологічним шляхом. Однак найжахливіше, що 90% наркозалежних – ВІЛ-інфіковані та люди, які страждають на інші невиліковні хвороби».

Вирішення проблеми нелегального розповсюдження наркотичних засобів Віталій Захарченко вважає однією з умов гарантування безпеки й спокою громадян. Правоохоронці повин­ні докласти усіх зусиль, щоб у співпраці з представниками інших зацікавлених служб ефективніше боротися на цьому напрямі. Тож очільник правоохоронного відомства днями ухвалив рішення: боротьбу з чумою XXI століття посилити проведенням у молодіжному середовищі, передусім, у середніх загальноосвітніх закладах, ґрунтовних просвітницьких заходів щодо цієї проблеми.

Іван КУЛЕХА, м. Київ. 

Фото Олега СУПРУНА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті