П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
23/12/2012 19:24

Спецназ внутрішніх військ: від «Веги» до «Омеги»

У структурі МВС існує чимало спеціальних підрозділів, на які покладено обов’язки з виконання дуже відповідальних, деколи доволі специфічних завдань. Їх вирізняють оригінальні назви, що немов підкреслюють визначальну особливість роботи. Приміром, усім відомі блискавичний «Беркут», потужний «Сокіл», непереможний «Титан». Здебільшого, такі красномовні імена служби запозичують у хижаків чи міфічних героїв. Нині детальніше розповімо про спецпідрозділи внутрішніх військ, яким, певно, ближче до душі все ж припав кошачий рід, бо мають власних «ГЕПАРДів», «ЯГУАРів», «ТИГРів», «БАРСів». Та й нагода для цього є – нещодавно «прайд» останніх доповнив новостворений загін, щоправда, із зірковим йменням «Вега».

  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«барси» живуть автономно

Щоб більше дізнатися про особливості праці згаданих «кицьок», ми вирушили на місце дислокації з’єднання військ правопорядку неподалік Нових Петрівців на Київщині. Ледь просуваючись засніженою дорогою, минаючи повалені дерева, що не встояли під натиском віхоли, нарешті дісталися контро­льно-перепускного пункту спецпід­розділу «Барс». Там саме тривала війна зі стихією – боролися із наслідками хуртовини, зокрема відновлювали електропостачання. Про професійні ж обо­в’язки й здобутки вояків нам повідав заступник командира військової частини з виховної роботи полковник Євген Павелко.

– Ми стоїмо на варті громадського порядку та боремося зі злочинністю, – говорить співрозмовник, – у разі необхідності маємо припиняти масові безлади й охороняємо вищих посадових осіб України, і це далеко не повний перелік покладених на нас завдань. Наша частина взагалі унікальна, адже тут проходять службу строковики, військово­службовці військової служби за контрактом та офіцери. А ще «барси» можуть автономно виконувати будь-яке доручення де завгодно в країні, бо мають хороше тилове забезпечення. Тобто не укладають, наприклад, як Збройні сили, кон­трак­тів на постачання харчів із спеціалізованими фірмами, а забезпечують провізією самі себе.

Військовики бригади щодня гарантують безпечний проїзд кортежу президента, іноземних делегацій. Вони інтуїтивно «бачать» порушника, адже витренувані звертати увагу на найменші дрібниці. За словами Павелка, нещодавно в Оболонському районі столиці, закінчивши патрулювання, наряд ВВ раптом угледів чоловіка, що тягнув мопед із заблокованими колесами. Затримавши підозрюваного в крадіжці, бійці доправили його в райвідділ. На диво, там на любителя чужого вже чекав власник поцупленого мопеда, що саме писав заяву. Отак по гарячих слідах розкрили злочин. Та хіба ж один!

Повідав заступник комбрига й про кінологічну роту спецпризначення, у складі якої трудяться 32 собаки. Недарма з ними працюють фахівці, навчаючи «брати» кримінальників. Адже хвостаті помічники неодноразово «винюхували» не лише певного порушника, а й цілі угруповання лиходіїв.

Серед переваг служби в «Барсі», як зауважив Євген Вікторович, варто сказати про достойну зарплату контрактників та пільгове обрахування вислуги – рік за півтора. А ще він зазначив, що найбільшу платню одержують у структурних підрозділах – «Омезі» та «Везі», які оснащені краще, оскільки фактично є основною ударною силою. До речі, останній покликаний боротися із тероризмом і охороняти вищих посадових осіб, а укомплектували його контрактниками та офіцерами.

Мегазавдання «Омеги»

Та, певно, найвідомішим у внутрішніх військах є антитерористичний спецзагін «Омега», укомплектований десантниками, бойовими плавцями, фахівцями з гірської підготовки, які брали участь у численних відпрацюваннях і бойових операціях. Згаданий підрозділ вважають одним із найбільш підготовлених та забезпечених у військово-правоохоронній царині.

Про визначальний аспект готовності бійців «Омеги» нам розповів начальник служби спецпідготовки відділу підготовки військ Управління БСП ГУВВ, колишній очільник цього спецзагону Анатолій Стрельченко.

«Спецпризначенець має завжди демонструвати найвищу готовність. Можна проводити допідготовку солдатів-стро­ковиків, інструктивні заняття, але набігати витривалість за рахунок кросу, нарощувати силу за допомогою тренувань у спортзалі буде ніколи, якщо настане момент іти на завдання. Тож, щоб бути у формі, бійцю треба постійно тренуватися. Більшість часу бійці «Омеги» витрачають на вдосконалення фізичних кондицій, спеціальних навичок, формування тактичного мислення. Зауважу, що на спецпризначенця до мозку кісток вояк перетворюється через чотири-п’ять років, коли усвідомлює себе часткою цієї бойової одиниці».

Анатолій Миколайович наголошує: ці воїни універсальні. Приміром, в «Омезі» немає «вузьких» спеціалістів, попри те, що кожен зай­має окрему професійну нішу (снайпер, водолаз, альпініст тощо). До виконання штурмових, розві­дувально-по­шу­ко­вих дій мають бу­ти готовими всі. Навіть медиків та зв’яз­ківців періодично ставлять у бойовий порядок, щоб вони розуміли фізику процесу, суть тактичних дій і могли діяти залежно від ситуації.

До розмови долучився командир підрозділу підполковник Валерій Андрикевич, який запевнив: через особливості вимог до їхніх фахівців, загін укомплектовано кращими офіцерами, тож і рівень підготовки в них значно вищий, ніж у внутрішніх військах загалом.

– Наш підрозділ – один із небагатьох, хто був акредитований і допущений на НСК «Олімпійський» під час Євро-2012, – каже командир. – Ми мали відповідальну місію – гарантувати безпеку гравцям команд та арбітрам, і у випадку чого виводити їх з-під загрози. Завдяки знан­ню іноземної мови бійці безперешкодно розумілися із закордонними колегами та вболівальниками.

«Омега» спільно з працівниками міліції бере участь у різноманітних профілактичних відпрацюваннях, таких як «Нічне місто». Приміром, у справі Мазурка, зазначає Стрельченко, особовий склад також залучали до пошуку підозрюваного, а на виборах у Верховну Раду загін прикривав Центрвиборчком. Та найбільше Анатолію Миколайовичу запа­м’я­­талося відпрацювання на Херсонщині, коли виявляли оборудників у сфері економіки, що засіли в заповіднику «Тендрівська коса».

– Операція, яку організувало Управління БЕЗ, була дуже масштабною й водночас цікавою, оскільки вона охопила величезну територію, – емоційно розповідає Стрельченко. – Наші люди працювали в складі рейдово-пошукових загонів та груп захоплення, ціллю яких були браконьєри. Допомагала нам авіація внутрішніх військ та бойові плавці «Скату». Любителів заробити на рибці викривали на гарячому як на воді, так і на суходолі.

Натомість для Валерія Андрикевича незабутніми стали спільні навчання в Німеччині, в яких взяли участь представники 15 країн Європи.

– Ми мали охороняти VIP-осіб, – згадує з усмішкою командир «Омеги». – Спершу не все виходило, бо в групі перебували іноземці, але невдовзі порозумілись і почали діяти спільно. У разі вогневого контакту ми відбивали напад. Приємно, що закордонним колегам було чого в нас навчитися – простоти й злагодженості. А ще їх неймовірно вразило, що із нічого ми можемо зробити все. Приміром, останнього дня навчань довкола об’єкта, де умовно збиралася банда, яку мали ліквідувати, «злочинці» заздалегідь розставили міни-розтяжки. Та це нас не зупинило. На власному ентузіазмі, без підручних засобів вдалося познімати ці «пастки». До речі, зазначу: працювали вночі. Колег-іноземців, м’яко кажучи, шокувала наша майстерність.

На завершення Анатолій Стрельченко із сумом констатує: таких професіоналів доводиться довго навчати. 

 

У горах – «Лаванда», під водою – «Скати»

Зауважимо, що внутрішні війська багаті не лише на «кошачі загони». Приміром, у складі батальйону спецпризначення Кримського територіального командування ВВ діє професійна рота розвідки «Тінь», яка тісно співпрацює з гірськострілецькою «Лавандою». Ці розвідгрупи здатні оперативно вирішувати різні завдання як у мирний час, так і під час військових конфліктів. Також у ВВ МВС діє загін бойових плавців «Скат». Його вояки вміють розміновувати портові, гідротехнічні споруди, кораблі, проводити пошуково-ряту­вальні операції, протидіяти терористам у воді й під нею. До того ж, вони знешкоджують вибухонебезпечні предмети як у відкритому морі, так і внутрішніх водоймах. «Іхтіандри» мають унікальні зразки озброєння: автомат підводний спеціальний (АПС), підводний пістолет, два види ножів, багатоствольні реактивні гранатомети, призначені для боротьби з диверсантами й ворожими плавцями. Серед спорядження загону також носії типу «Протон», які дозволяють бійцям пересуватися під водою з великою швидкістю на глибині до 30 метрів. 

Безпеку АЕС (зокрема, Чорнобильської) вартує інший спецпід­розділ внутрішніх військ – «Скорпіон». У його компетенції перебуває, зокрема, і проведення антитерористичних операцій на ядерних об’єктах, а також супроводження ядерно- та радіаційно небезпечних вантажів.

Юлія КОВАЛЬ, «ІЗ»

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті