Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Автобан
25/09/2011 12:57

Незначні автопригоди – у компетенції страхових компаній

    18 вересня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ДТП і виплат страхового відшкодування». Згідно з положеннями цього документа учасникам дорожньо-транспортних пригод надається право самостійно оформлювати матеріали ДТП, в яких пошкоджено застрахований транспорт, але ніхто не постраждав. Закон був розроблений з урахуванням позитивного досвіду європейських держав.

    Слід зазначити, що нововведення стосуються лише суб’єктів сфери страхування і тільки тих випадків, коли внаслідок ДТП одержано незначні пошкодження транспортних засобів (до 10 тис. грн).
    Закон вводить поняття «європротоколу», або «єврорапорту» (у Законі – повідомлення про дорож­ньо-транс­портну пригоду), що дозволяє не залучати працівників ДАІ в разі скоєння незначних ДТП. Єдине, що потрібно зробити учасникам ДТП у таких випадках, – повідомити страхову компанію про те, що сталася автопригода.     Повідомлення оформлюється за встановленою формою.
    Увага! Застосування такого повідомлення передбачено Законом, якщо:
– внаслідок ДТП немає травмованих, загиблих людей;
– у всіх учасників немає ознак алкогольного, наркотичного сп’я­ніння або перебування під впливом лікарських препаратів;
–  усі учасники ДТП присутні на місці події;
– усі учасники ДТП застрахували свою відповідальність та згодні з причиною дорожньо-транспортної пригоди, тобто немає спірних моментів.
    Відповідно до Закону, у разі дотримання всіх згаданих вище умов учасники ДТП не притягаються до відповідальності за ст. 124 Кодексу про адміністративні правопорушення за вчинення дорожньо-транспортної пригоди.
    Прийнятий Закон вирішує питання, пов’язані із врегулюванням тих випадків, у яких була присутня обопільна вина учасників ДТП. За наявності вини кількох учасників збиток вони відшкодовують рівними частинами пропорційно. Також, відповідно до Закону, відшкодовуватиметься тільки той збиток, що був заподіяний транспортному засобу потерпілого. У разі, якщо він хоче одержати відшкодування ще за будь-яке майно, то повинен викликати на місце пригоди ДАІ.

УЗГ МВС  

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті