Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
16/06/2013 14:27

Оберігаючи здоров’я і життя

Невід’ємною й надзвичайно важливою складовою Управління медичного забезпечення та реабілітації МВС України вже понад 45 років є Центральний госпіталь. У 16-ти лікувальних і шести діагностичних відділеннях цього багатопрофільного закладу отримують спеціалізовану стаціонарну та консультативну медичну допомогу працівники й пенсіонери органів внутрішніх справ, військовослужбовці внутрішніх військ МВС, члени їхніх сімей. Госпіталь оснащений сучасною медапаратурою, тут працюють досвідчені лікарі й медсестри. Напередодні Дня медика ми завітали до провідного закладу відомчої медицини, щоб на власні очі побачити, як організовано лікувальний процес, зокрема у відділеннях функціональної діагностики та фізіотерапевтичному.

Професіоналізм  і людяність

«Одним з основних пріоритетів в організації діяльності нашого закладу завжди була систематична робота з кадрами, – наголошує начальник Центрального госпіталю МВС України підполковник міліції Ганна Коваленко. – І починається вона на етапі відбору кандидатів». Наразі майже 60% лікарського складу – спеціалісти з вищою кваліфікаційною категорією. Варто зазначити, що серед них вісім кандидатів медичних наук і сім заслужених лікарів України. Не поступається фахо­вістю й середній медичний персонал, понад 60% якого має вищу кваліфікаційну категорію. За словами Ганни Миколаївни, підтримувати належний професійний рівень допомагають лікарські та медсестринські конференції, які проводять у госпіталі щомісяця, а також лекції, що їх регулярно читають науковці НМУ ім. О.О. Богомольця.

«Завдяки сприянню Медуправління МВС та фінансовій підтримці міністерства, і, звісно ж, зусиллям дружної команди медиків госпіталь функціонує на повну потужність», – говорить очільниця закладу. До речі, на відміну від більшості лікарень столиці, госпіталь працює цілодобово сім днів на тиждень. Надати невідкладну медичну допомогу будь-якої миті готова чергова бригада у складі відповідального лікаря, терапевта, двох хірургів і двох анестезіологів. Варто згадати й специфічну відмінність госпіталю: тут проводять військово-лікарську експертизу та медичний огляд атестованих працівників ОВС для визначення придатності до служби в органах та вступу до відомчих навчальних закладів. До речі, пацієнти госпіталю, особливо ті, хто має досвід лікування в інших мед­закладах, до списку відмінностей додають ще й дисциплінованість і тактовність персоналу, який чітко дотримується лікарської етики. «Тут нас лікують не лише медпрепаратами та процедурами, а й хорошим ставленням, добрим словом», – кажуть хворі. А ще обо­в’яз­ково згадують про повноцінне та смачне харчування з духмяною випічкою.

Запорука одужання – правильний діагноз

За статистикою, в Україні, як і в усьому світі, найбільший відсоток захворювань становлять серцево-судинні. Не виняток із правил і правоохоронці. Тож роботи у відділенні функціональної діагностики Центрального госпіталю МВС ніколи не бракує. Саме тут виявляють патології серця, нервової системи й органів дихання.

«Коли 20 років тому я прийшла сюди, – розповідає начальник відділення підполковник міліції Людмила Закусило, – тут було лише три методики діагностики. Нині, за сприяння адміністрації госпіталю, Медуправління і Центрального апарату МВС, маємо 13! За останнє п’ятиріччя оновлено практично всю апаратуру й придбано новітнє  обладнання».

Доволі інформативною для лікарів методикою функціональної діагностики є електрокардіограма. Проте на ЕКГ не завжди видно всі порушення в роботі серця. Уточнити діагноз можна використовуючи сучасну стрес-систему з велоергометром. Провокаційна проба навантаженням із контролем частоти серцевих скорочень, артеріального тиску й електрокардіограми допомагає підтвердити або спростувати ішемічну хворобу серця, а також визначити ефективність призначеного лікування й відповідність фізичного навантаження. Проаналізувати роботу серцево-судинної системи допомагає півгодинний і годинний моніторинг електрокардіограми, холтер – добовий моніторинг ЕКГ та тиску, а також обстеження на ехокардіографі – ультра­звуковому апараті з найсучаснішим програмним забезпеченням.

Головний мозок у відділенні обстежують за допомогою реографічних методик – реоенцефалографії та реовазографії; стан судин голови та шиї (церебральних судин) визначають під час транс­краніальної доплерографії. До речі, нещодавно госпіталь придбав сучасний енцефалограф, який дає змогу реєструвати біопотенціали головного мозку, патологічні комплекси та ритми в пацієнтів із неврологічними захворюваннями.

Обстеження щоденно приходять понад 150 пацієнтів, навіть у період відпусток чи епідемій відділення працює чітко. «У нас чудовий колектив, – з гордістю каже Людмила Іванівна. – Практично всі лікарі й медсестри відділення мають вищу категорію кваліфікації». Зауважмо: кожна з медсестер володіє всіма методиками діагностики. «Ми допомагаємо молодим колегам і передаємо свій досвід», – додає медсестра Неля Форсюк – старожил відділення. Кращої наставниці для початківців годі й шукати: за 28 років у відділенні функціональної діагностики Неля Пилипівна досконало вивчила всі аспекти роботи. А головний серед них – своєчасно й правильно встановити діагноз, адже від цього чи не на 90 відсотків залежить успішність лікування.

 

Силами природи та  прогресу

Термін «фізіотерапія», що в перекладі з грецької означає «лікування силами природи», нині набув ширшого звучання. Завдяки стрімкому розвитку технологій, окрім природних, почали використовувати й штучні фізичні фактори, отримані за допомогою спеціальних приладів. Змін зазнало й ставлення до фізіо­тера­певтичних процедур, які донедавна вважали лише загальнооздоровчими. Використання фізичних факторів визнано ефективним, а інколи – незамінним у боротьбі з хворобою. От і в Центральному госпіталі МВС функціонує спеціалізоване відділення, де поєднуються багатовіковий досвід людства й сучасні досягнення науки.

«У нас завжди велелюдно, – каже начальник відділення підполковник міліції Віталій Дарнопих, – адже на різноманітні процедури направляються 35–45% пацієнтів госпіталю. Персонал фізіотерапії приймає щодня 200–250 осіб. За весь час роботи ще не було жодної скарги».

А от листи зі словами вдячності у відділення й адміністрацію госпіталю надходять регулярно. Оглядаючи фізіотерапевтичне «господарство», ми почули багато добрих слів на його адресу від пацієнтів.

У відділення направляють хворих із різними недугами. Підхід до кожного пацієнта індивідуальний. Фізіотерапевт, лікар ЛФК і рефлексотерапевт призначають процедури з урахуванням віку, статі, загального стану здоров’я, протипоказань тощо. 

Одну з найприємніших методик фізіотерапії – водолікування – застосовують для профілактики та лікування хвороб опорно-рухової системи, покращення кровообігу тощо. У госпіталі практикують підводний масаж, хвойні, морські, скипидарні ванни. До речі, скипидарні ванночки для ніг призначають для лікування хворих на цукровий діабет. Саме для них була переобладнана одна з кабінок у кабінеті гідротерапії.

У разі захворювань опорно-рухової системи дуже ефективною є теплотерапія. А от у електролікування (УВЧ, тубус-кварц, дарсонваль, ампліпульс, електрофорез, магнітотерапія тощо) спектр застосування значно ширший: від лор-захворювань до дерматологічних.

Коли медикаментозне лікування не дає бажаного результату, спричиняє алергічні реакції чи інші ускладнення,  альтернативою стає особливий метод впливу на біологічно активні точки людського організму – рефлексотерапія. «Ми практикуємо класичну методику – голковколювання»,  – каже лікар-рефлек­со­тера­певт  Тамара Мудраківська.

Ще один напрям діяльності фізіотерапевтичного відділення – лікувальна фізкультура. Групові й індивідуальні заняття інструктори проводять у залі, оснащеному велотренажерами, дошкою Євмінова, біговими доріжками тощо. З лежачими пацієнтами, яким призначені відновлювально-реабілітаційні вправи, інструктори працюють у їхніх палатах.

«Сучасне вітчизняне обладнання дає змогу ефективними процедурами посилювати медикаментозне лікування пацієнтів», – зауважив на останок очільник відділення Віталій Дарнопих.

Марина ГОНТАР, «ІЗ».

 

Фото Олега ТАБОРОВСЬКОГО

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті